澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
想買澳洲係咪真係好多蜘蛛
好似仲勁大隻
唔係要full time咩?我地當然肯做part time, 但係都計咩
我明你意思,我意思係話做pt既話,澳洲政府都將pt計入最低入息要求?
Permanent Residence (Skilled Regional) visa (subclass 191)

“have lived for at least 3 years and have a taxable income at or above a specific income threshold for at least three years”

AU$53900 係taxable income, 應該係稅後..我都煩緊,好似好難achieve..
唔係稅後,只係扣返d 免稅額e.g. expense 果d

有錯請指正。
Yes, you are right. 咁即係搵到份53900, 唔扣d免稅額就ok🤔.
AIQS考牌嘅話要做兩年野,如果skill assessment唔需要工作經驗,考到牌嘅話會唔會有分加?
唔該晒
想問下RN係澳洲搞注冊(當交齊哂文件)大約要vet幾耐?係唔係一定要親身去簽名?
sorry可唔可以講多少少唔太明,即係例如我搵到AUD 58000, 假設免稅額有AUD5000, 咁58000-5000=53000,咁就過唔到53900既requirement??
由巴唔好意思,仲想問下網上消息話491分數要求低D,如果有親屬擔保,75分有無可能收到申請?
有牌同有無分加係兩回事的。
前題係skill assessment要經aiqs評估。
如果+491親屬擔保個15分都只係得75的話,基本無可能。

如果係你自己本身就有75,再加491個15分的話,就depends on 你係邊個occupation。
免稅額係自己claim自己控制。
pre-approval (即係request過黎做ID check之前) 要大概1個月。
牌唔加分。
可以計。
所有州擔保暫時停止。
可以一份full-time,一份part-time。
假設你做會計,即係你啲CPA 嗰啲就唔好claim deductions , 又或者只claim 某部分,令到最後你個taxable income 係高於53900就ok
485 extension Latest update

總理莫理遜(Scott Morrison)上月宣佈,向持有上述簽證的香港人延長5年簽證,之後更有途徑申請永久居留。然而,多名持這些簽證的港人向本台反映,其內政部簽證系統ImmiAccount中顯示的簽證到期日未獲延長,有快將到期的人感到十分徬徨。

內政部發言人向本台廣東話組表示,由於延長簽證有效期需立法才能生效,當局預料本月內立法通過和生效,屆時新的簽證到期日便會在系統中更新。

延長(簽證有效期)並不需要申請,當立法完成後它會自動生效。

發言人又說,無論這些簽證持有人正身處海外或境內,其簽證也會獲得自動延長。

至於在7月9日已持有上述簽證的港人,如果其簽證現已到期,發言人促請他們聯絡內政部,因為他們在簽證有效期獲延長之前,需要獲得簽發新的簽證以合法留在澳洲。

發言人表示,聯絡內政部的方法可參考以下網址:https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/contact-us/overview

內政部說,當立法完成後,會公佈更多延長簽證的具體安排。

國會原定今日復會,但因應新冠病情,已推遲到8月24日。

https://www.sbs.com.au/language/cantonese/zh-hant/temporary-visa-holders-from-hong-kong-get-5-year-extension-automatically?fbclid=IwAR0Ws9wYiRGfgmJV9abQgtUoQr1tYu5LrRd3fcuA3LZpJUTBzv3WZYfidH4
簡單講 收入有53900就可以 例如人工 收租
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞