澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
我試過住西斜房同house 2樓,真係好鬼好熱。可能我怕熱
我都係好怕熱 仲要話澳洲晏晝40度
咁呢位巴打可唔可以分享下大約長開冷氣幾錢電費
嗰時租包咗,所以我都唔知幾錢。不過40度又無咩汗出
另外想問下 畢業生簽證係咪一定要讀最小兩年full time course先有資格申請
我有聽講過話可以4年part time去讀本身兩年full time既course 然後都可以申請畢業生簽證

https://cricos.education.gov.au/
呢個網見到好多唔係University既course
係d institute, vocational training
係當地認受性如何?
你好有心 好耐之前已經追過你既po 多謝你解答咁多人既問題
英國都公布咗BNO 5+1,希望澳洲呢邊盡快啦
accounting真飽和
建議你睇下頭post QA
想問下 190/491可唔可以同時申請?
190 Nursing 85分係咪都要等起碼兩年先有PR
目標QLD/VIC/ NSW
澳洲朋友都話early childhood education同social worker易移民 又唔太重視degree background
叫我可以考慮master
我心諗廿幾歲先去讀 一定有口音既 會請咩
Social worker嘅工作性質唔知同香港係咪一樣嘅
係嘅話 我唔明點解會係短缺
讀緊 bachelor of social work,想知道而家社工移民機會大嗎?189 個分係咪已經去到95分?
好撚難

利申 上年12月畢業 好難先搵到份accounting firm intern
重女輕男 其實好多位 只係好多都要pr/一年以上local會計經驗
189你係freshgrad就唔好考慮了,最少95分基本上凑唔到。

你係澳洲讀的話建議睇番你個州既州擔保policy,然後申請190/491。
Quote from Post (13) #339 關於Social Worker呢邊既工作情況,都可以apply到teachers。

係呀
香港做左五年社工
不過我而家講只係做個參考純分享個人經驗
我自己經驗係我msw未grad時好難搵到野做in social work field even support worker
Msw grad 後搵工基本上唔太難,至少有一半application 收到interview
我以前香港做外展咁呢邊搵同child protection 有關都有interview
轉field 試過申請elderly/ NDIS 好多都石沉大海
當然如果我實習有做過呢啲服務可能又會易啲
我自己經驗係有香港bsw佢唔會因為呢個因素請你
但我地interview 時會著數左
因為呢邊Msw 95%都讀macro/ structural 野
唔似香港會讀咁多micro / therapeutic 野
變左好多野吹同埋大部分interview panel 都有興趣聽下你經驗
另一樣我覺得好緊要係英文唔使native 但要fluent
Technically可以。

190係直接PR,唔使等兩年。前提係州擔保願意比你190擔保。
另外想問下 畢業生簽證係咪一定要讀最小兩年full time course先有資格申請
是的。
我有聽講過話可以4年part time去讀本身兩年full time既course 然後都可以申請畢業生簽證
International Students根本唔可以part-time讀書,呢D誤人子弟既信息唔好相信。

係當地認受性如何?
有好既,都有係只for續student visa既所謂學校。

Thanks.
做得好。
由巴 想問485有冇得申請伴侶簽證?
租樓有D好似包水電
買樓就裝太陽能板啦
我以前都揾咗半年,最後要靠關係先揾到份intern,之後先轉part time, full time
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞