[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
放一張sapphire rx 470 4gb OC

岩岩買開左封未用過 有無巴打幫手要左佢

點解唔要

買左番黎發現舊卡無事 未想換住呀…😥
btw.我未試過裝212 led turbo.要用批禁個卡位落去...

你日日裝,我地D普通用家一年都唔會裝一次,邊有你咁熟手
AM4風冷其實除左212 led turbo仲有無其他平價選擇?

等多陣.gelid tranquiilo rev.4

會準備出am4扣具.
btw.我未試過裝212 led turbo.要用批禁個卡位落去...

你日日裝,我地D普通用家一年都唔會裝一次,邊有你咁熟手
AM4風冷其實除左212 led turbo仲有無其他平價選擇?

唔係

因為前排.我係第一次裝turbo落am4.我都未試過要用工具扣落去....
悠二巴打 想問下t記送貨前係咪會打電話黎?
今朝早正在裝箱 唔知今晚到唔到到

想問好耐, 成日開機佢都彈左去用我個mon 出聲好撚煩
明明我已經disable 哂兩個mon 既音效輸出佢都會彈返出黎

跟住宜家nvidia 新 driver 雙mon係咪有bug

開緊機熄mon 一段時間再開兩個mon會無畫面要蚊線到插先出返 / fullscreen 打機副mon 會黑左

我用緊378.92
最新嗰個似有bug
我用最新個driver開bf1 無左成40fps
用緊Ryzen 7 嘅巴絲,如果要轉用Cooler Master Hyper 212 LED Turbo嘅話,真係要好好仔細諗清楚。

第一。個AM4扣具好垃圾,要勁用力至扣到底版CPU位嗰兩條邊。

第二。個扣具設計焗住你將個散熱器咁樣裝,好怪,啲風扇冇得對住啲ram嚟吹

第三。扣實咗之後竟然仲有得上下郁(扣具設計問題),成日怕佢會用用吓突然間成舊散熱墜落去張display卡到

散熱效能方面,平心而論係唔差嘅。
Idle最低35度,full load最高74度。

諗起下面個扇會吸哂display d廢熱就好頹
雖然打直裝都會吸到ram嘅廢熱但一定冇display咁多

咁係咪唔應該裝哂兩把扇?
對住display嗰把拆咗佢?

理論上就係 但實際唔知

有咩分別
咪又係吸到
一把仲衰啦 吸完無排得咁快
兩把都起碼排得快啲

點解唔要

新手一問
其實sapphire同msi出既rx470有冇咩分別

唔清楚.唔好問我

唔清楚.唔好問我

唔清楚.唔好問我

唔緊要 佢打左電話黎
新Toshiba 3TB 3.5 HDD睇片會lag開folder load好耐
仲慢過舊HDD
點Check係咪死左
其實係唔係真係好多人想知我近況

咁多位巴打
我重裝windows得咗
打機無疾下疾下了

咁多位巴打
打機無疾下疾下了

咁多位巴打
打機無疾下疾下了

唔該晒你地

我..會起4月尾公開講.發表聲明

係 跟巴打你嘅list出過機
見 sapphire vcore 供電量多左
塊rx480pcb 行580 高頻 夠唔夠電成問題

點解唔要

新手一問
其實sapphire同msi出既rx470有冇咩分別

sapphire係3 x display port + 1 x HDMI

同nvidia公板單風扇一樣 另外有金屬背板

default clocking 比較低 (話就話OC)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞