[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
B350 板唔同牌子 有冇咩大分別?
定係平平地要msi m mortar 就得?

會插960evo

asus 版350 plus/m都得 msi不了 始終asus更新bios會勤力啲 b350m之前海鮮舫買六百幾
想upgrade下條女 自己砌 呢條List有冇問題?
CPU R5 1600(舊i5 4430)
老母板 MSI B350M GAMING PRO B350
RAM G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 8GB x2
HDD 用舊
SSD 用舊
顯示卡 GALAX 1060 OC 6GB(舊760)
箱 Sharkoon VG5-W/走線教學其中一款?
火牛 用舊antec牛 應該係450w

不如咁 你分開upgrade等手鬆啲好過啦 1700好過1600好多好多 老母板揀asus 就咁換粒U打機fps都會高好多 跟住一定一定要換火牛1060配1700 550W最基本 ryzen好大咬 ram上asus官網睇下佢而家邊條支援最好先買 如果唔係好似我咁買條3200行得嗰2133
想upgrade下條女 自己砌 呢條List有冇問題?
CPU R5 1600(舊i5 4430)
老母板 MSI B350M GAMING PRO B350
RAM G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 8GB x2
HDD 用舊
SSD 用舊
顯示卡 GALAX 1060 OC 6GB(舊760)
箱 Sharkoon VG5-W/走線教學其中一款?
火牛 用舊antec牛 應該係450w

不如咁 你分開upgrade等手鬆啲好過啦 1700好過1600好多好多 老母板揀asus 就咁換粒U打機fps都會高好多 跟住一定一定要換火牛1060配1700 550W最基本 ryzen好大咬 ram上asus官網睇下佢而家邊條支援最好先買 如果唔係好似我咁買條3200行得嗰2133

點好多好多法? 唔識仲以為差一倍
你地覺得一對3000MHz既RAM 上唔到1.35V係咩問題

點超都都只係推到1.344V

唔通我隻牛唔夠力? 我用緊姑媽GX II 550
想問下呢度用Asus老母板既巴打
有無人有用佢個Ai Suite3 同fan xpert 4
好似set極都有問題咁 要係bios set先正常
用fan xpert4 既話啲fan 個轉速會係咁跳黎跳去一時full speed一時直頭會熄埋
打機果陣可以點睇到gpu同cpu用咗幾多%同埋幾度

要download software 你用咩display card?

要download software 你用咩display card?

1060 6gb

1060 6gb

我個人用呢個覺得幾好用
唔係MSI CARD 都可以用

你可以跟呢個youtube set
https://www.youtube.com/watch?v=sTVkSmIGUys

Afterburner:
https://www.msi.com/page/afterburner

Rivaturner:
http://www.guru3d.com/files-details/rtss-rivatuner-statistics-server-download.html

你裝左上面兩個software 先之後跟住youtube set
MSI B350M MORTAR AM4 M.ATX $739
Gigabyte GA-AB350M-Gaming 3 AM4 M.ATX $740
ASUS PRIME B350M-A AM4 M.ATX $749

或者講明埋Msi asus gigabyte 呢3隻呢?
見個價錢差冇幾

同埋點解冇intel lan b350

你睇下d散熱同埋屎忽d output有咩唔同你就識揀
新手想問下 我見dcfever 到有張2手1080 賣緊2150 其實抵唔抵屌 同埋得520w 推唔推得到?

依個價問得黎都比人屌左

更何況係假POST

1060 6gb

我個人用呢個覺得幾好用
唔係MSI CARD 都可以用

你可以跟呢個youtube set
https://www.youtube.com/watch?v=sTVkSmIGUys

Afterburner:
https://www.msi.com/page/afterburner

Rivaturner:
http://www.guru3d.com/files-details/rtss-rivatuner-statistics-server-download.html

你裝左上面兩個software 先之後跟住youtube set

thank you
4TB HDD黎講 係咪WD Gold好過Toshiba Enterprise?
準備一陣去買
550w火牛夠唔夠推asus張 gtx 1070OG
550w火牛夠唔夠推asus張 gtx 1070OG

1070功耗得150w
只要隻500w牛唔係雞牛就得🤘🏻
450w 火牛
1500budget
打cs go
邊張顯示卡好
最近睇中咗Asus PRIME X370-PRO諗住搭埋1700用
想問下差唔多價位仲有冇其他底板推介
450w 火牛
1500budget
打cs go
邊張顯示卡好

rx 570

求救😭😭😭

求救😭😭😭

岩岩裝完Win10要更新左先,再裝Experience,唔洗用佢比你隻一火

求救😭😭😭

你個win10係咩version?

求救😭😭😭

岩岩裝完Win10要更新左先,再裝Experience,唔洗用佢比你隻碟裝
450w 火牛
1500budget
打cs go
邊張顯示卡好

rx 570

450w有pcie 8pins?
450w 火牛
1500budget
打cs go
邊張顯示卡好

rx 570

gx450
有呀
450w 火牛
1500budget
打cs go
邊張顯示卡好

rx 570

gx450
有呀

Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞