[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
AMD Ryzen 7 1700 YD1700BBAEBOX 8 Cores/16 Threads, 3.7GHz,20MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler HK$ 2415

ASUS 華碩 PRIME X370-PRO X370, DDR4, AM4 Socket, Intel GbE Lan,USB3.1 Type A, ATX M/B HK$ 1380

GIGABYTE技嘉 GeForce GTX1070 Xtreme Gaming 8GB GDDR5 (GV-N1070XTREME-8GD) 三風扇顯示卡 HK$ 3550

<SSD>Samsung 850 EVO Series MZ-75E250BW 250GB 2.5" SATA3 6Gb/s SSD 固態硬碟 7mm HK$ 730

Toshiba DT01ACA300 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD HK$ 537

Fractal Design FR-CA-Define-S-WIN 透明側窗(黑色) ATX USB3.0 中直立式機殼(FD-CA-DEF-S-BK-W) HK$ 808

Corsair Vengeance LED CMU16GX4M2C3200C16 DDR4 3200MHz 16GB (2x8GB) Stunning White LED HK$ 1080

有舊火牛:Antec HCG620

總數:HK$ 10500

~10k筆直, 唔想用MSI, 請問呢條LIST有冇咩問題
1070見到有好多隻,是但揀左呢張,有冇伏?

RAM用COSSAIR定G SKILL好?

G.SKILL Ripjaws V Series F4-3200C16D-16GVGB DDR4 3200MHz 16GB Kit (2x8GB) 連灰色散熱片 HK$ 1120

同埋塊版應該行到3200mhz ?
我想問可唔可以買少少野/換張顯示卡,個效能可以打到Battlefield 1 /
會用virtual machine 應該買i5 定r5 1600?

始終都係中意intel居多
巴打們 睇下條list有冇問題
Thx

Thx

火牛用番 舊既antec hgc 620m
同Samsung SSD evo 250gb + 1tb wd hdd
我想問可唔可以買少少野/換張顯示卡,個效能可以打到Battlefield 1 /

廠機多數牛廢,用唔到 勁卡

換過隻牛(500w),要買24pins to 14 pins,加張gtx1060 6gb/rx570 4gb
想問下windows係咪有得唔洗買都用到?點整?

有錢就買正版啦
冇就自己google搵

用線上果啲破解版會有咩風險?會唔會中毒 整壞部機or有啲麻煩野?請指教

會呀,所以唔好用破解版

我曾經用VM測試過windows破解軟件,結果裡面裝左好多adware, spyware, 甚至仲搞到上網果陣好多網站都連線被重設,所以我奉勸大家唔好試

我果frd話唔會喎 佢話係down window試用版 然後用破解器破解 雖然個破解器佢話係有毒 但window會自動delete架喎
巴打們點睇?
同埋想問下點樣check自己部電腦window係喎係正版 因為部舊機太耐之前買

有錢就買正版啦
冇就自己google搵

用線上果啲破解版會有咩風險?會唔會中毒 整壞部機or有啲麻煩野?請指教

唔係針對你個人
但好坦白每次見到你呢種人都想打柒你
可能你只係用三幾千去砌機
我知你唔想用成一千蚊買個windows
你都唔好話自己想唔俾錢就用到價值一千銀既野呀
你果種心態同美食節夾一蚊龍蝦個呀毛一樣

Btw 你個名
我係認真咗

如果安全嘅話 何樂而不為
小弟都係想慳錢。。。重要用正版window又唔會高畫質左部機勁左咁嘅
我電腦白痴 如果巴打們都覺得有一定風險我就當然用錢買 3000蚊一部機我蝕唔起呀
依個問題纏繞咗我好耐,希望各位解答到。

是咁的,部電腦每過一陣/打機會花mon死機,但係之後我試過燒機30min (burnintest/3d mark)都無事,有無人幫到小弟,話比小弟聽壞乜?

花mon效果如圖:

會一直卡住依個畫面,除非你手動reboot。 撳num lock無反應

隻game 裝ssd? 係hdd 的話可能隻hdd 就來死有bad sector

係裝ssd,不過用hdtune掃過ssd無事。
我覺得成件事好神奇,燒機又無事,打lol先有事(1/2機會)
btw唔該你

顯示卡有問題?

應該係壞顯示卡
我之前都係咁樣

Thx

同Samsung SSD evo 250gb + 1tb wd hdd

點解會冇人見到支ram有問題

Thx

點解會冇人見到支ram有問題

單條1600mhz ram

有錢就買正版啦
冇就自己google搵

唔係針對你個人

Btw 你個名
我係認真咗

小弟都係想慳錢。。。重要用正版window又唔會高畫質左部機勁左咁嘅
我電腦白痴 如果巴打們都覺得有一定風險我就當然用錢買 3000蚊一部機我蝕唔起呀

屌你d乞衣死返uwant 香討啦
講到正常人打機應該用翻版慳錢咁

正版windows壞左可以無限重裝
即係你覺得一壞機就等於部機報廢 整唔返???

有錢就買正版啦
冇就自己google搵

唔係針對你個人

Btw 你個名
我係認真咗

仲話何樂而不為
你 go ahead喇
幾個巴打要講都講晒

有錢就買正版啦
冇就自己google搵

唔係針對你個人

Btw 你個名
我係認真咗

你屌佢都冇用
佢價值觀係咁

有錢就買正版啦
冇就自己google搵

唔係針對你個人

Btw 你個名
我係認真咗

仲話何樂而不為
你 go ahead喇
幾個巴打要講都講晒

又要馬兒好,又要馬兒不吃草
屌,用得老番就預左有潛在風險

有錢就買正版啦
冇就自己google搵

唔係針對你個人

Btw 你個名
我係認真咗

你屌佢都冇用
佢價值觀係咁

老實講,三千蚊想打機
直接買PS4

換過隻牛(500w),要買24pins to 14 pins,加張gtx1060 6gb/rx570 4gb

我見有好多牌子又MSI又ASUS又GeForce咁係邊隻好啲?
可唔可以唔好再quote 圖
AMD Ryzen 7 1700 YD1700BBAEBOX 8 Cores/16 Threads, 3.7GHz,20MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler HK$ 2415

ASUS 華碩 PRIME X370-PRO X370, DDR4, AM4 Socket, Intel GbE Lan,USB3.1 Type A, ATX M/B HK$ 1380

GIGABYTE技嘉 GeForce GTX1070 Xtreme Gaming 8GB GDDR5 (GV-N1070XTREME-8GD) 三風扇顯示卡 HK$ 3550

<SSD>Samsung 850 EVO Series MZ-75E250BW 250GB 2.5" SATA3 6Gb/s SSD 固態硬碟 7mm HK$ 730

Toshiba DT01ACA300 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD HK$ 537

Fractal Design FR-CA-Define-S-WIN 透明側窗(黑色) ATX USB3.0 中直立式機殼(FD-CA-DEF-S-BK-W) HK$ 808

Corsair Vengeance LED CMU16GX4M2C3200C16 DDR4 3200MHz 16GB (2x8GB) Stunning White LED HK$ 1080

G.SKILL Ripjaws V Series F4-3200C16D-16GVGB DDR4 3200MHz 16GB Kit (2x8GB) 連灰色散熱片 HK$ 1120

今時今日SLI 行隻crysis 1 都行唔到avg 100 fps +

ssd 轉600p/上960 evo
1070是旦執張三千頭既
Corsair Vengeance有得j燈
會用virtual machine 應該買i5 定r5 1600?

R5 1600

1600 多兩core + 三倍thread
vm 多 1600絕對好過i5

緊係r5啦
不過要睇埋你用邊隻vm
Esxi暫時唔支援
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞