[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想問好耐, 成日開機佢都彈左去用我個mon 出聲好撚煩
明明我已經disable 哂兩個mon 既音效輸出佢都會彈返出黎

跟住宜家nvidia 新 driver 雙mon係咪有bug

開緊機熄mon 一段時間再開兩個mon會無畫面要蚊線到插先出返 / fullscreen 打機副mon 會黑左

同問
整緊部 1080 SLI 3mon 都係黑芒
我見3dmark個分都ookk
會唔會唔係cpu display card問題
而係個網問題
點先可以check到係唔係
我見windows setting入面個網係100mps

試下玩單機game睇下
用緊Ryzen 7 嘅巴絲,如果要轉用Cooler Master Hyper 212 LED Turbo嘅話,真係要好好仔細諗清楚。

第一。個AM4扣具好垃圾,要勁用力至扣到底版CPU位嗰兩條邊。

第二。個扣具設計焗住你將個散熱器咁樣裝,好怪,啲風扇冇得對住啲ram嚟吹

第三。扣實咗之後竟然仲有得上下郁(扣具設計問題),成日怕佢會用用吓突然間成舊散熱墜落去張display卡到

散熱效能方面,平心而論係唔差嘅。
Idle最低35度,full load最高74度。

諗起下面個扇會吸哂display d廢熱就好頹
雖然打直裝都會吸到ram嘅廢熱但一定冇display咁多
用緊Ryzen 7 嘅巴絲,如果要轉用Cooler Master Hyper 212 LED Turbo嘅話,真係要好好仔細諗清楚。

第一。個AM4扣具好垃圾,要勁用力至扣到底版CPU位嗰兩條邊。

第二。個扣具設計焗住你將個散熱器咁樣裝,好怪,啲風扇冇得對住啲ram嚟吹

第三。扣實咗之後竟然仲有得上下郁(扣具設計問題),成日怕佢會用用吓突然間成舊散熱墜落去張display卡到

咁係咪唔應該裝哂兩把扇?
對住display嗰把拆咗佢?
cooler master led 212 turbo其實好易裝

佢係起一個好鬆既情況下去扣落去

之後再禁實落去.呢種設計係易過intel既安裝方法

同埋.212 led turbo的確係只能向上吹

而noctua 個d可以調整角度

不過好老實講一句.其實外國有好多人一個講法係

cpu cooler 其實由下吸到向上吹返出去

對cpu效果更好.

呢個就兩睇.我諗效果其實分別不大

要用力至扣到好合理喎,太鬆就唔得啦

呢樣我都講左好多次,應該快D出個鏍絲扣解決呢個問題啦,條爛鐵臨時用就得

跌又唔驚,係散熱無AM3咁好囉

雖然打直裝都會吸到ram嘅廢熱但一定冇display咁多[/quote]

諗起想當年既柒事

咁係咪唔應該裝哂兩把扇?
對住display嗰把拆咗佢?

理論上就係 但實際唔知
cooler master led 212 turbo其實好易裝

對cpu效果更好.

好難禁,出盡我九牛二虎之力都唔掂
有冇片可以俾我參考下點裝

對cpu效果更好.

呢隻扣由AMD Athlon (socket 462?)開始就係咁上下
扣好一邊之後,第二邊用支一字批撳落去就得

BTW我覺得呢隻扣比INTEL果隻彈弓鏍絲扣落後,但叫做簡單
放一張sapphire rx 470 4gb OC

岩岩買開左封未用過 有無巴打幫手要左佢
啱啱down完rust
開果陣話無net.framework 3.5
我㩒download,卡係到郁都無郁過

有冇試過裝舊版display card driver,我用gtx 960用最新4月個driver都係咁室下室下,裝返3月就冇事
啱啱down完rust
開果陣話無net.framework 3.5
我㩒download,卡係到郁都無郁過

有冇試過裝舊版display card driver,我用gtx 960用最新4月個driver都係咁室下室下,裝返3月就冇事

同埋有冇裝intel inf呀
有無3-6TB HDD推介?

對cpu效果更好.

呢隻扣由AMD Athlon (socket 462?)開始就係咁上下
扣好一邊之後,第二邊用支一字批撳落去就得

BTW我覺得呢隻扣比INTEL果隻彈弓鏍絲扣落後,但叫做簡單

學到嘢 原來要用一字批
等我嗰日仲用手指係咁撳,撳到手指痛
撳左粒幾鐘突然無啦啦扣埋咗

Intel果啲易裝好多
外國有鬼佬將RX480 flash 580 BIOS,成功『升級』做RX580
外國有鬼佬將RX480 flash 580 BIOS,成功『升級』做RX580

clock同RX580完全一樣,再OC都一樣穩定

免費升級,好想要
但係以480非公既用料同埋散熱器

最後都係超唔到頻上去的
intel 散熱器係你第一眼會易學

amd 散熱器.係你第一眼難學.但係知道點安裝之後.會易過intel

我好撚鐘意安裝amd散熱器
btw.我未試過裝212 led turbo.要用批禁個卡位落去...

免費升級,好想要

唔係咁好玩掛
btw.我未試過裝212 led turbo.要用批禁個卡位落去...

你日日裝,我地D普通用家一年都唔會裝一次,邊有你咁熟手
AM4風冷其實除左212 led turbo仲有無其他平價選擇?

拍片教下我嗰道力要點樣運用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞