[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
Btw 華碩要收返我塊strix x99 遲啲report

係你同佢地講有問題所以收番定係回收呀?

我朋友幫我講 佢識內部

我朋友幫我講 佢識內部

識人真好
等巴打report
點解64bit window會有2個programme file嘅? 一個x86 一個普通 咁我裝野裝係邊個到?

佢自己會幫你揀
64bit sw會去x86
32 bit sw會去普通

記得好似係放係邊既關係,無分別
我自己就除左無得揀既以外乜都裝x86

thank you
新手一問,換mon但win10 detect唔到型號變左pnp監視器,上官網得win7/8 driver又裝唔到,一試播片(youtube/mkv) 就變左油畫feel, 係咩 driver/mon/win10 問題?

ps: 新mon係 acer206hql, 無顯示卡用 4460 內顯

vga/dvi cable都試過,應該唔係cable問題

全能既連登仔呢?
新手一問,換mon但win10 detect唔到型號變左pnp監視器,上官網得win7/8 driver又裝唔到,一試播片(youtube/mkv) 就變左油畫feel, 係咩 driver/mon/win10 問題?

ps: 新mon係 acer206hql, 無顯示卡用 4460 內顯

全能既連登仔呢?

利伸左先:Acer撚,自己用緊全部都係Acer

低階月球:G6 G7 SH 之類全部裝左driver都係PnP,係N卡介面先會有名,and唔覺得裝完driver有變靚

高階月球: T6 T7 XB1 裝完會有型號名同官方既顏色設定揀下,都係無乜撚野用

所有driver無論win幾都係有新裝新,其實一樣

結論:RMA得

全能既連登仔呢?

低階月球:G6 G7 SH 之類全部裝左driver都係PnP,係N卡介面先會有名,and唔覺得裝完driver有變靚

高階月球: T6 T7 XB1 裝完會有型號名同官方既顏色設定揀下,都係無乜撚野用

現附圖:

有冇巴打有玩聲卡

隻sound blaster z 好似可以推靚d 打機音效 係咪真?

全能既連登仔呢?

現附圖:

多謝 Acer撚巴打
我都認為係 mon 問題,因為後尾試過駁 mac 機播片都係油畫咁L樣

準備開箱
屋企部舊機
I7 3770
Gtx 650 ti
Asus p8z77-v
如果想700~1000蚊換張display card
會唔會單純曬錢?

準備開箱

lm
屋企部舊機
I7 3770
Gtx 650 ti
會唔會單純曬錢?

Ps已經用緊ssd

全能既連登仔呢?

現附圖:

多謝 Acer撚巴打
我都認為係 mon 問題,因為後尾試過駁 mac 機播片都係油畫咁L樣

記錯唔係T6 T7, T得T2, and H and XG

準備開箱

記住更新bios

如果唔係開唔到機
諗諗下580其實都ok
而家用i5 4460 + 970
division開high都係65fps

有division朋友
介唔介意留個uplay id?
最後左佢

準備開箱

記住更新bios

如果唔係開唔到機

係要更新左先? 我無6系cpu係到

準備開箱

記住更新bios

如果唔係開唔到機

係要更新左先? 我無6系cpu係到

check下幾時出廠?
屋企部舊機
I7 3770
Gtx 650 ti
會唔會單純曬錢?

Ps已經用緊ssd

1000可以買咩display card?
打咩機?
咩都唔識想問下 最平砌部淨係打lol嘅機要幾錢
唔洗高畫質 玩到就得
成日都凝住display card太重會墜落去 跟住拗斷個pcie腳
最後左佢

巴打你都買左啦
成日都凝住display card太重會墜落去 跟住拗斷個pcie腳

難啲囉
買mon dell u2417h好定u2515h好 仲有想問LCD MON好 定LED 好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞