[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
部機開唔到會係咩事 琴日都好正常開到架

好多方面

火牛,拖板,底板等......

有無聲? 火牛,底板cpu 風扇有無轉?

冇聲 一禁開機制咩反應都冇

好多方面

拆開側板睇下火牛,底板cpu 風扇有無轉

好多方面

冇呀

好多方面

冇呀

全部風扇都冇轉

好多方面

冇呀

全部風扇都冇轉

換過拖板插頭位,電源線未

火牛啪左制未

火牛有無著燈?

好多方面

冇呀

全部風扇都冇轉

火牛啪左制未

火牛有無著燈?

換過同啪過了 都冇燈著 應該火牛壞?
其實呢度多唔多人玩水冷或對水冷有興趣? 好似唔多人講

AIO 又好 custom loop 又好,交流下

ekwb邊到買最好
官網收成千蚊稅

fittings打算淘寶買barrow
2016年版嘅barrow fittings好似唔錯

你係 EK 開個 account 入香港地址,到 check out 時就會冇左個稅

但運費一定要用 DHL 快件,都幾百蚊,所以真係要 plan 好曬所有野先落 order ship 同埋買 fittings 一定要預鬆!返轉頭買又要食運費

Barrow fittings 冇用過,聽 d 鬼佬講冇咩獲氣,因為 barrow = bitspower 抄到足,當然你唔好預有 bitspower 十成功力

Fittings 黎講 bitspower 應該係頂級,EK, PrimoChill, Moonson 呢 d 都唔會差得去邊

好多方面

冇呀

全部風扇都冇轉

火牛啪左制未

火牛有無著燈?

換咗第2隻牛又得了
想請教下如果係t記砌機,果d機箱風扇係已經幫你set好定點??因為我見到佢d list有得加
同埋想請教邊隻case無咁易積塵??而家部機好鬼大塵

係個機箱入面造正氣壓,所以入風位裝隔塵網,會減小好多塵,定時定候清楚隔塵網就 ok

好多方面

冇呀

全部風扇都冇轉

火牛啪左制未

火牛有無著燈?

換咗第2隻牛又得了

燈都唔著就應該係牛壞

過左保未,未過拎去換

btw咩牛
想問下windows係咪有得唔洗買都用到?點整?

死乞衣
請問咁多位Ching有冇邊間舖砌機可以介紹?

中田 正都依兩間就算無list都劏得你唔多。
terminalhk 連登/高登仔較多推薦
jumbo每樣嘢價格平幾蚊

我望望先
唔該Ching

好多方面

冇呀

全部風扇都冇轉

火牛啪左制未

火牛有無著燈?

換咗第2隻牛又得了

燈都唔著就應該係牛壞

過左保未,未過拎去換

btw咩牛

Antec neoeco II 450W 用咗幾日咋 會唔會啲硬件太大食

好多方面

冇呀

全部風扇都冇轉

火牛啪左制未

火牛有無著燈?

換咗第2隻牛又得了

燈都唔著就應該係牛壞

過左保未,未過拎去換

btw咩牛

Antec neoeco II 450W 用咗幾日咋 會唔會啲硬件太大食

成條list呢

呢隻牛唔差個wo

拎去代理lo,呢隻我幫人地老豆砌過到而家都無事,佢之前隻牛條線一郁就會boot機
就嚟5月啦,ram oc 有望了

依家要set 18-19-19-40 @1.375v 至行到2933

1.25v 17-18-18-38 至行到2666

舊版bios 冇呢啲問題,但係粒u一超到3.3以上要加好多電壓至著到機
有冇人知粒u loading一過6x%長行就間唔中黑芒再自動reboot係咪火牛問題?

粒u係1700(oc 3.75ghz),電壓試過較auto(1.28v)同手動較1.35v都係有同樣問題出現
有冇人知粒u loading一過6x%長行就間唔中黑芒再自動reboot係咪火牛問題?

粒u係1700(oc 3.75ghz),電壓試過較auto(1.28v)同手動較1.35v都係有同樣問題出現

用緊咩牛?
可以既話貼成個full spec

你部機會唔會太多問題,砍掉重練啦

用緊咩牛?
可以既話貼成個full spec

用緊 Antec 火牛(唔記得係HCG-520M定HCG-620M)

spec:http://valid.x86.fr/gwkp7z

你部機會唔會太多問題,砍掉重練啦

最近部機除咗嗰幾隻SSD、機箱同火牛,其他嘢都換哂咁劑

ekwb邊到買最好
官網收成千蚊稅

你係 EK 開個 account 入香港地址,到 check out 時就會冇左個稅

但運費一定要用 DHL 快件,都幾百蚊,所以真係要 plan 好曬所有野先落 order ship 同埋買 fittings 一定要預鬆!返轉頭買又要食運費

Barrow fittings 冇用過,聽 d 鬼佬講冇咩獲氣,因為 barrow = bitspower 抄到足,當然你唔好預有 bitspower 十成功力

Fittings 黎講 bitspower 應該係頂級,EK, PrimoChill, Moonson 呢 d 都唔會差得去邊

原來開acc會冇稅
運費好似係每kg定lb計 買埋radiator咁重都應該幾貴
如果radiator 上淘寶買barrow同alphacool會揀邊樣
我見alphacool都係3百幾人仔 barrow就2百幾

上網睇過2016年版barrow fitting同bitspower都幾大分別下
單純o ring數都唔同

好多方面

冇呀

全部風扇都冇轉

火牛啪左制未

火牛有無著燈?

換咗第2隻牛又得了

燈都唔著就應該係牛壞

過左保未,未過拎去換

btw咩牛

成條list呢

呢隻牛唔差個wo

拎去代理lo,呢隻我幫人地老豆砌過到而家都無事,佢之前隻牛條線一郁就會boot機

List

Amd r5 1600
Asrock A320M-HDV
Galax Gtx1060 6gb OC
Kingston HyperX Fury DDR4 2x8gb
Kingston UV400 240GB SSD
WD blue 1TB
仲有一隻500Gb hdd
Antec neoecoII 450W

唉先用咗幾日 咁快壞
依個問題纏繞咗我好耐,希望各位解答到。

是咁的,部電腦每過一陣/打機會花mon死機,但係之後我試過燒機30min (burnintest/3d mark)都無事,有無人幫到小弟,話比小弟聽壞乜?

花mon效果如圖:

會一直卡住依個畫面,除非你手動reboot。 撳num lock無反應

隻game 裝ssd? 係hdd 的話可能隻hdd 就來死有bad sector

係裝ssd,不過用hdtune掃過ssd無事。
我覺得成件事好神奇,燒機又無事,打lol先有事(1/2機會)
btw唔該你

顯示卡有問題?

就係唔知係咪所以先上嚟問。除咗用燒機軟件,有無其它方法test張displaycard?

ekwb邊到買最好
官網收成千蚊稅

原來開acc會冇稅
運費好似係每kg定lb計 買埋radiator咁重都應該幾貴
如果radiator 上淘寶買barrow同alphacool會揀邊樣
我見alphacool都係3百幾人仔 barrow就2百幾

上網睇過2016年版barrow fitting同bitspower都幾大分別下
單純o ring數都唔同

用緊barrow d 快擰,無漏水,用埋佢果個氣閥都無問題,手工幾靚

btw想知水冷電腦係咪一樣可以好似其他電腦咁不斷開關? 我驚整壞個泵
買左個ehthoo evolv atx 機箱
打算用風冷
究竟正壓定負壓好
啲風扇應該點裝法

有5把140mm風扇
前後可各裝兩個
rear 可裝一個

rear同後有乜分別

btw 入風>出風=正壓
反之亦然
正常都做正壓
風扇入風位有格塵網的話
正壓可以大大減少積塵
負壓就等變吸塵機

自膠打錯嘢
多謝巴打解打
咁機頂兩把風扇點裝好
如果另外個三把風扇好似幅圖咁裝法

新手第一次買嘢返黎自己砌
乜都唔係好識

上面兩把抽出,你裝水冷?

其實入風出風1:1 都夠,宜家好多時加個一體水240/280 排 再加機背抽出都三把出,其實好難入風多過出風

我裝風冷

呢隻箱我用緊
主要睇你有咩硬件
如果就咁普通cpu加一張display card既
就咁前面兩把抽入
後面一把抽出就ok

試下如果溫度ok既 頂就唔洗裝

如果頂要裝既
建議搵最多1000轉鬆啲既fan放頂

個箱設計上有小小問題
如果機頂個fan轉數太高會做成turbulence

咁係咪水冷裝頂好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞