[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
其實我個名係串緊啲asshole仔
一早上左岸傻鳩乞兒
AMD Ryzen 7 1700 YD1700BBAEBOX 8 Cores/16 Threads, 3.7GHz,20MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler HK$ 2415

ASUS 華碩 PRIME X370-PRO X370, DDR4, AM4 Socket, Intel GbE Lan,USB3.1 Type A, ATX M/B HK$ 1380

GIGABYTE技嘉 GeForce GTX1070 Xtreme Gaming 8GB GDDR5 (GV-N1070XTREME-8GD) 三風扇顯示卡 HK$ 3550

<SSD>Samsung 850 EVO Series MZ-75E250BW 250GB 2.5" SATA3 6Gb/s SSD 固態硬碟 7mm HK$ 730

Toshiba DT01ACA300 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD HK$ 537

Fractal Design FR-CA-Define-S-WIN 透明側窗(黑色) ATX USB3.0 中直立式機殼(FD-CA-DEF-S-BK-W) HK$ 808

Corsair Vengeance LED CMU16GX4M2C3200C16 DDR4 3200MHz 16GB (2x8GB) Stunning White LED HK$ 1080

有舊火牛:Antec HCG620

總數:HK$ 10500

~10k筆直, 唔想用MSI, 請問呢條LIST有冇咩問題
1070見到有好多隻,是但揀左呢張,有冇伏?

RAM用COSSAIR定G SKILL好?

G.SKILL Ripjaws V Series F4-3200C16D-16GVGB DDR4 3200MHz 16GB Kit (2x8GB) 連灰色散熱片 HK$ 1120

同埋塊版應該行到3200mhz ?

ssd 轉600p/上960 evo
1070是旦執張三千頭既
Corsair Vengeance有得j燈

用M.2 SSD裝GAME,成日LOAD會唔會好熱,冇咁好?

會熱
但最高都係~80度

咁我想用2.5" SSD多d

其實佢發熱量好細

其實同2.5" SSD差別大唔大

貴少少 快好多
如果同你850 evo
直頭係同價 快好多

Btw 你個名
我係認真咗

如果安全嘅話 何樂而不為
小弟都係想慳錢。。。重要用正版window又唔會高畫質左部機勁左咁嘅
我電腦白痴 如果巴打們都覺得有一定風險我就當然用錢買 3000蚊一部機我蝕唔起呀

屌你d乞衣死返uwant 香討啦
講到正常人打機應該用翻版慳錢咁

正版windows壞左可以無限重裝
即係你覺得一壞機就等於部機報廢 整唔返???

多謝你意見先
三千蚊我蝕唔起我講緊嘅係若果用翻版window搞到入而啲罰中埋毒壞埋 我會蝕唔起/肉赤
亦無講過覺得正版唔好/廢
不過仲想問下你 邊句令你覺得我講到正常人打機要用翻版呢
打攪晒

重要用正版window又唔會高畫質左部機勁左咁嘅
即係正版window幫唔到你打機勁左
所以買正版window = 不智
其他人都唔應該再買

有冇錯呀??

用完唔會勁左=果樣野係廢?=不智?=叫埋其他人唔好買?
Asshole仔推論方式?

dse雞寸asso撚
用你嘅老翻 成世人做賊啦

屌你老母 細細聲用老翻都算
又要唔撚識又要問人 好啦答你啦
你又唔撚柒聽 咁你問黎做乜鳩?
死窮撚就唔好學人打機

小弟都係想慳錢。。。重要用正版window又唔會高畫質左部機勁左咁嘅
我電腦白痴 如果巴打們都覺得有一定風險我就當然用錢買 3000蚊一部機我蝕唔起呀

多謝你意見先
三千蚊我蝕唔起我講緊嘅係若果用翻版window搞到入而啲罰中埋毒壞埋 我會蝕唔起/肉赤
打攪晒

其他人都唔應該再買

有冇錯呀??

dse雞寸asso撚

死窮撚就唔好學人打機

唔洗講曬粗口嘅 問下大家意見姐 何必咁嬲

多謝你意見先
打攪晒

其他人都唔應該再買

有冇錯呀??

dse雞寸asso撚

死窮撚就唔好學人打機

我係你就深潛喇
dse 雞 砌3000蚊機打
3000去買部ps4
夠你買隻game
再加多個手掣同fd玩都有找
想問WIN 10點關閉自動更新

win 10 / win10 pro?

win 10 home

win 10 home

sor唔記得左覆你
http://www.windowscentral.com/how-permanently-disable-windows-defender-windows-10
第一個方法要win10 pro先用到

多謝你意見先
打攪晒

其他人都唔應該再買

有冇錯呀??

dse雞寸asso撚

死窮撚就唔好學人打機

我係你就深潛喇

係嘅 你地頭 打飛機開心啲

Btw最後決定:買新window

多謝你意見先
打攪晒

其他人都唔應該再買

有冇錯呀??

dse雞寸asso撚

死窮撚就唔好學人打機

我係你就深潛喇

跌落地揦返拃沙
RAM G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 1x8GB F4-3000C16S-8GISB

有無係老母版support list到
我見加200果隻corsair 3000mhz 有
RAM G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 1x8GB F4-3000C16S-8GISB

win 10 home

dse雞寸asso撚

死窮撚就唔好學人打機

我係你就深潛喇

跌落地揦返拃沙

一直都問緊大家意見 又無話過買正版唔好 又無叫過大家唔好買 都唔知你地做乜撚野 咁鍾意圍威喂攞尾采
咁都有得嘈
咁都有得嘈

笑左
講真好on9
洗走佢先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞