[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
咩都唔識想問下 最平砌部淨係打lol嘅機要幾錢
唔洗高畫質 玩到就得

買粒intel 7系CPU搞掂
有冇巴打有玩聲卡

隻sound blaster z 好似可以推靚d 打機音效 係咪真?

睇情況啦我用zxr, d effect 要睇用咩喇叭,耳機

例如我耳機razer hammerhead要全off d effect , 開是但一個都好刺耳,腳步聲唔準

用ss wireless 840 要開腳步聲個effect, 好準,同埋開高推力推個840

用creative t40ii 要開腳步聲 ,聽歌打ps4開埋surround

真係要逐個試先知
屋企部舊機
I7 3770
Gtx 650 ti
Asus p8z77-v
如果想700~1000蚊換張display card
會唔會單純曬錢?

Ps已經用緊ssd

1000可以買咩display card?
打咩機?
不如儲多少少換左板 U RAM 先
仲有想問巴打gtx960 2gb 升 1070升唔升得過 定等下一代

準備開箱

記住更新bios

如果唔係開唔到機

係要更新左先? 我無6系cpu係到

check下幾時出廠?

開唔到機 連風扇都無轉
仲有想問巴打gtx960 2gb 升 1070升唔升得過 定等下一代

我都係咁升

升得過啦
勁好多
有冇巴打有玩聲卡

隻sound blaster z 好似可以推靚d 打機音效 係咪真?

例如我耳機razer hammerhead要全off d effect , 開是但一個都好刺耳,腳步聲唔準

用ss wireless 840 要開腳步聲個effect, 好準,同埋開高推力推個840

用creative t40ii 要開腳步聲 ,聽歌打ps4開埋surround

真係要逐個試先知

其實sound卡 同onboard個分別係咪真係好大?
屋企部舊機
I7 3770
Gtx 650 ti
會唔會單純曬錢?

Ps已經用緊ssd

打咩機?

邊張無咩idea
主要用黎轉相同片
有冇巴打有玩聲卡

真係要逐個試先知

睇你用咩級數既sound卡啦

利申:用USB DAC加前後級
m.2ssd 裝完windows係咪會慢咗
960evo跑分 read得1800mb/s

差唔多啦 我960 pro 用左400 幾 gb 得2500 read 1800 write, 熱都會慢啲

有hs 換 但上hs 要met 貼紙會無保 自己諗

http://m.meg-store.com/product/m2-ssd-heatsink/155/

M.2位唔知點解好多板都係條PCIE X16下面,加埋張DISPLAY CARD熱上加熱

Atx 好似多數係pci-e 下面
我最近換左eatx 係左邊打直插涼好多 load 野得60 度左右
之前屌撚到上70

R5E10 塊新板有無好超啲呀?

我無舊u 死撚左比較唔到

之前係1.24v 4.0, 宜家1.22v 4.12

我個塊z270係有2條
1條係pcie上面
一條係下面
插上面個條應該無事...
有冇巴打有玩聲卡

真係要逐個試先知

我headphone係 astro a50 無線
係咪要買番有光纖出口既sound card
Usb入電腦既話係咪唔會關sound card事?

定其實無線headphone加sound card無咩作用?
請問下,想砌部機星期一至五都會長開
要做運算既野,咁i7 7700 好定係ryzen 好?
I7就連display card 都省返

準備開箱

記住更新bios

如果唔係開唔到機

係要更新左先? 我無6系cpu係到

check下幾時出廠?

開唔到機 連風扇都無轉

啲燈閃左一下同風扇轉左一下就斷左電 係咩問題
請教下巴打們
呢排部電腦成日用用下會叮一聲 之後累左mon冇畫面 琴晚仲要一開機load入桌面就黑
係唔係display card壞
我晏d返去就試下onboard

用緊gtx570 gigabytes 幾年前岩岩出買用半年壞左拎去整 之後過左外國擺低左 呢排用用下開始出事

而家直程開機無咇聲 無畫面 但風扇有轉
插on board 同display card 都係咁
Ram得一條 另一條壞左
會唔會係ram壞

例牌,reset bios加金手指轉ram槽等等

唔該哂
換左ram槽就得
咁係咪果個ran槽壞左 以後唔用得?
屋企部舊機
I7 3770
Gtx 650 ti
會唔會單純曬錢?

Ps已經用緊ssd

打咩機?
不如儲多少少換左板 U RAM 先

用緊i7仲有需要換咩?

開唔到機 連風扇都無轉

打開機箱側板.影一影
有冇巴打有玩聲卡

真係要逐個試先知

定其實無線headphone加sound card無咩作用?

我無線headset 果個接收器係用光纖出sound card
Usb入唔關sound card 事
仆街 岩岩felton 話我知我粒6850k 唔係由佢地出貨,聽日要再check 多次 ,唔撚係買左水貨貼街
行貨貼紙果啲嘛,你老味以後唔去細舖買野

開唔到機 連風扇都無轉

打開機箱側板.影一影

啲線我check過無問題嫁 我懷疑係火牛問題
有冇巴打有玩聲卡

真係要逐個試先知

我無線headset 果個接收器係用光纖出sound card
Usb入唔關sound card 事

desktop無用無線野 交比其他巴打答
成日都凝住display card太重會墜落去 跟住拗斷個pcie腳

難啲囉

驚咪加個千斤頂
成日都凝住display card太重會墜落去 跟住拗斷個pcie腳

難啲囉

驚咪加個千斤頂

無鋼槽真係會彎,一張卡成公斤重

難啲囉

驚咪加個千斤頂

難啲囉

驚咪加個千斤頂

淘寶仲有啲係亞加力膠 打橫有光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞