[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
t 記啲ram 好多都唔係am4 support list 到
係咪用唔到

唔一定用唔到
不過買左用唔到就冇謂啦

本身買左1600 + 對3000 8g RAM

DRSM frequency BIOS 同 Windows 數字唔一致 以為超唔起半放棄狀態

結果自己搵個軟分軟件check下對RAM

發現原來一直都超緊 由2400上2933整整快左接近1/3

建議就係驚既就買部分講明support AM4既RAM

當然你用2400的話好大部份RAM都行得到

我搵左一陣 平平地得asus prime pro + 賊船 vengeance 3000 c15
但對比悠二list 果隻貴左200蚊
有個衝動想出r5 1600
想問下windows係咪有得唔洗買都用到?點整?
有個衝動想出r5 1600

出啦
t 記啲ram 好多都唔係am4 support list 到
係咪用唔到

唔一定用唔到
不過買左用唔到就冇謂啦

DRSM frequency BIOS 同 Windows 數字唔一致 以為超唔起半放棄狀態

我搵左一陣 平平地得asus prime pro + 賊船 vengeance 3000 c15

悠二list隻gskill唔得咩?

有錢就買正版啦
冇就自己google搵
係咪用唔到

唔一定用唔到
不過買左用唔到就冇謂啦

悠二list隻gskill唔得咩?

support list 搵唔到
其實呢度多唔多人玩水冷或對水冷有興趣? 好似唔多人講

AIO 又好 custom loop 又好,交流下
依個問題纏繞咗我好耐,希望各位解答到。

是咁的,部電腦每過一陣/打機會花mon死機,但係之後我試過燒機30min (burnintest/3d mark)都無事,有無人幫到小弟,話比小弟聽壞乜?

花mon效果如圖:

會一直卡住依個畫面,除非你手動reboot。 撳num lock無反應
新買1600 b350m mortar
淨係CPU debug燈著....
係咪有野壞...
case fan同display card都郁
新買1600 b350m mortar
淨係CPU debug燈著....
係咪有野壞...
case fan同display card都郁

ram插實?
cpu風扇線有無插實?
cpu4 pin供電?
有冇巴打知咩事
DRIVER VER 381.65
GIGABYTE 1080 Ti Gaming OC

你張卡max 92 度咩料

唉我都唔知咩事
我拎左張MSI 980插落去都冇問題,無論分數同溫度
我一陣再試埋係第二部機道3D MARK

大佬你張卡都唔識轉個風扇

我知呀,但換去另一部機又識轉
唔知點解係AMD呢部果陣唔識轉
我拎張GTX落呢部機又正常運作
有冇巴打知咩事

唉我都唔知咩事

你試下用msi afterburner 禁下佢fan speed 識唔識郁囉
有冇巴打知咩事

唉我都唔知咩事

你試下用msi afterburner 禁下佢fan speed 識唔識郁囉

有用埋,之後一用3D MARK分幾鍾左右佢自己無啦啦停,開3D MARK到佢自動停中間有啲怪怪地電磁聲

Study緊
準備落水冷
但諗緊點樣可以做到正壓
暫時諗住前面280排加兩把140fan 入風
頂一個240排 加兩把1000rpm既120fan 出風
同後面一把140 1000rpm 出風

諗緊點樣set個轉數先做到正壓
砌機想安WIN7, 上網睇i3 / G4560 都好似唔支援, 想問下邊隻u支援?

用win10

隻game 係win 10開唔到, 一定要用win 7, 有無咩方法

有錢就買正版啦
冇就自己google搵

用線上果啲破解版會有咩風險?會唔會中毒 整壞部機or有啲麻煩野?請指教
試左兩隻HDD, 都係toshiba 3TB
係A電腦到就60mb/s 頂盡仲要唔係次次咁高同幾個sata port特別慢
B電腦就 200mb/s 次次都咁高同個個port都得
想知係咪A電腦塊板壞
A: i5 6600 + b150m bazooka plus + intel 600p
B: G4560 + h110m pro vd plus + adata sp550

有錢就買正版啦
冇就自己google搵

用線上果啲破解版會有咩風險?會唔會中毒 整壞部機or有啲麻煩野?請指教

會呀,所以唔好用破解版
依個問題纏繞咗我好耐,希望各位解答到。

是咁的,部電腦每過一陣/打機會花mon死機,但係之後我試過燒機30min (burnintest/3d mark)都無事,有無人幫到小弟,話比小弟聽壞乜?

花mon效果如圖:

會一直卡住依個畫面,除非你手動reboot。 撳num lock無反應

隻game 裝ssd? 係hdd 的話可能隻hdd 就來死有bad sector
請問咁多位Ching有冇邊間舖砌機可以介紹?
https://rewardsportal.nvidia.com/zh-tw/redemption-instructions#gfe
條code係咪會係個盒入面?
定係額外比?

10系卡?
好撚煩要拎張卡出黎打啲pn number,有個係金手指位
再影埋張單比佢

send email叫代理直接出redeem code算

邊到send
我買個張係gigabyte aorus 1080ti
個活動仲有幾日就完

Study緊
準備落水冷
但諗緊點樣可以做到正壓
暫時諗住前面280排加兩把140fan 入風
頂一個240排 加兩把1000rpm既120fan 出風
同後面一把140 1000rpm 出風

諗緊點樣set個轉數先做到正壓

我諗你要前面兩把 140 風扇要 set 高小小 RPM 先夠風量做到正壓

我個 setup 係前面 360 排 3 把 120 風扇入,頂 240 排 2 把 120 風扇入,後面 1 把 140 風扇出

平時水溫唔高後面既 140 會行好低轉數,水溫到 40 左右,前面 3 把 120 就會暴力抽入,後面 140 都會暴力抽出,造個 airflow tunnel 出黎,頂既 120 就行 1000 轉左右,之前試過頂既 120 行太高 RPM 變左個風閘,搞到前面冷排既風抽唔走,個箱焗到勁熱

我呢個 setup 得一把抽出,相對易造正壓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞