[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
最後左佢

巴打你都買左啦

用落唔太熱,熄左個silent mode
打lol 2K最高畫質 都係得47度
Fps得200正常嗎?

好似幾好
好彩我都買咗$1450

巴打們可唔可以幫我睇下條list有冇問題
之前問過換u同display
諗諗下都係一次過換哂佢

部機主要打機,但會多開
1600定1700好

6TB 儲AV

galaxy display card不了
轉GIGABYTE技嘉 GeForce GTX1070 WINDFORCE GV-N1070WF2OC-8GD 雙風扇顯示卡 HK$ 3080
keyboard+mouse $400內有冇推介
只求無線同隻mouse好揸啲,手大
問ram問題求指教
插緊兩條DDR3-1333 2gb
系統顯示 安裝的記憶體4.00gb(1.96gb可用)
開資源監視器見到硬體保留2000mb
用hwinfo睇detect到兩條ram 係行緊雙通道

想問下點樣可以放返啲ram出黎
Google到多人討論既做法都試過 都無用
電腦白痴唔知要點問 希望有巴打覆 有需要再比多啲詳細資料

補圖

最後左佢

巴打你都買左啦

Fps得200正常嗎?

好似幾好
好彩我都買咗$1450

最主要係msi gaming x個散熱係三導管同埋有背板
因為msi 佢另一隻armor版係得兩導管散熱加無背板又無燈,差價只有一百
真係用黎坤水魚
最後左佢

巴打你都買左啦

Fps得200正常嗎?

好似幾好
好彩我都買咗$1450

因為msi 佢另一隻armor版係得兩導管散熱加無背板又無燈,差價只有一百
真係用黎坤水魚

邊到買1450

睇說明書

咩板

Maximus ix formula

你宜家m.2 *2 兩張1080 行緊8+8 ?

係呀
我睇唔明呢個表

Pcie x 1果啲獨佔唔洗

你16x_1 都已經比m.2 share 左都唔洗點理

8x 8x SLI 你玩到咁?

係咪即係唔岩呀?
只可以一條m.2?
咁砌有無野要再執一執
預12-13k左右

CPU:Intel Corei7-7700
板:ASRock Fatal1ty Z270 Gaming K6 ATX
顯示卡:Gigabyte GeForce GTX1070 G1 Gaming 8GB
RAM:Corsair 8GBx2
火牛:Antec 850W
SSD:Intel SSD 600P Series 512 GB
散熱:Cooler Master Master Liquid Pro 240mm
機箱:Antec
DVD 到時再執
咁砌有無野要再執一執
預12-13k左右

板:ASRock Fatal1ty Z270 Gaming K6 ATX
顯示卡:Gigabyte GeForce GTX1070 G1 Gaming 8GB
SSD:Intel SSD 600P Series 512 GB
散熱:Cooler Master Master Liquid Pro 240mm
DVD 到時再執

咁貴既你條list 我13k執到7700k啦喎
最後左佢

巴打你都買左啦

Fps得200正常嗎?

好似幾好
好彩我都買咗$1450

真係用黎坤水魚

邊到買1450

中央田http://centralfield,我買果陣仲好似有一張未賣
你可以打去叫佢幫你留貨
咁砌有無野要再執一執
預12-13k左右

DVD 到時再執

出牌子又唔出型號
最後左佢

巴打你都買左啦

Fps得200正常嗎?

好似幾好
好彩我都買咗$1450

真係用黎坤水魚

邊到買1450

中央田[url]http://centralfield[/url],我買果陣仲好似有一張未賣
你可以打去叫佢幫你留貨

著燈前

著燈後
咁砌有無野要再執一執
預12-13k左右

DVD 到時再執

出牌子又唔出型號

$13000不如試下呢條list

咩板

係呀
我睇唔明呢個表

係咪即係唔岩呀?
只可以一條m.2?

可以兩條 都係8x 8x 咋嘛, 你宜家明我搵雙卡2.5slot 16x +16x+ 1x +m.2 幾咁難啦
我隻960evo 500Gb得1700mb read同1500mb write
有冇人知點解
咁砌有無野要再執一執
預12-13k左右

機箱:Antec(到時睇下有咩款)
DVD 到時再執

出牌子又唔出型號

如果粒CPU轉埋用Intel Corei7-7700K
有無其他野要換埋?

想用返Intel 唔想用AMD

係呀
我睇唔明呢個表

係咪即係唔岩呀?
只可以一條m.2?

可以兩條 都係8x 8x 咋嘛, 你宜家明我搵雙卡2.5slot 16x +16x+ 1x +m.2 幾咁難啦

本身無諗過裝咁多野落去
本身砌黎純打機 本身就咁單卡 一條m.2
之後1080減價就入多張1080
再之後公司要用到vm 就再加左4隻hdd同多條m.2

遲下砌多部vm server機
呢部野會變番得一條m.2
咁砌有無野要再執一執
預12-13k左右

DVD 到時再執

出牌子又唔出型號

有無其他野要換埋?

好多野可以執
咁砌有無野要再執一執
預12-13k左右

DVD 到時再執

出牌子又唔出型號

有無其他野要換埋?

好多野可以執

求指教

係呀
我睇唔明呢個表

係咪即係唔岩呀?
只可以一條m.2?

本身無諗過裝咁多野落去
本身砌黎純打機 本身就咁單卡 一條m.2
之後1080減價就入多張1080
再之後公司要用到vm 就再加左4隻hdd同多條m.2

遲下砌多部vm server機
呢部野會變番得一條m.2

你塊版用一條m2 已經會令第一條16x 變8x

同用兩條m2 無分別
咁砌有無野要再執一執
預12-13k左右

DVD 到時再執

出牌子又唔出型號

有無其他野要換埋?

好多野可以執

求指教

唔知你想要咩機箱無幫你揀 你可以參考下
想upgrade下條女 自己砌 呢條List有冇問題?
CPU R5 1600(舊i5 4430)
老母板 MSI B350M GAMING PRO B350
RAM G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 8GB x2
HDD 用舊
SSD 用舊
顯示卡 GALAX 1060 OC 6GB(舊760)
箱 Sharkoon VG5-W/走線教學其中一款?
火牛 用舊antec牛 應該係450w
B350 板唔同牌子 有冇咩大分別?
定係平平地要msi m mortar 就得?

會插960evo
唔該巴打
MSI B350M MORTAR AM4 M.ATX $739
Gigabyte GA-AB350M-Gaming 3 AM4 M.ATX $740
ASUS PRIME B350M-A AM4 M.ATX $749

或者講明埋Msi asus gigabyte 呢3隻呢?
見個價錢差冇幾

同埋點解冇intel lan b350
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞