[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike

突然覺得人生好撚幸福

1.19v

右邊係咩app
問ram問題求指教
插緊兩條DDR3-1333 2gb
系統顯示 安裝的記憶體4.00gb(1.96gb可用)
開資源監視器見到硬體保留2000mb
用hwinfo睇detect到兩條ram 係行緊雙通道

想問下點樣可以放返啲ram出黎
Google到多人討論既做法都試過 都無用
電腦白痴唔知要點問 希望有巴打覆 有需要再比多啲詳細資料

補圖

推埋今次準備砌新女
唔知算唔算硬件
問錯地方屌細力啲
想問下單層dvd佢寫4.7gb
點解雙層會係8.5gb
唔係應該9.4gb架咩

突然覺得人生好撚幸福

1.19v

燒左約30mins - 1hour,好穩

正喎 有無試過上5ghz?
如果我嗰粒都可以咁低就好啦

Btw 殘體
問ram問題求指教

補圖

推埋今次準備砌新女

用緊內顯?

突然覺得人生好撚幸福

1.19v

正喎 有無試過上5ghz?
如果我嗰粒都可以咁低就好啦

Btw 殘體

用緊啲再勁啲既stress test測緊4.7

頂佢之前down左中文點知得殘體,遲啲先down返

突然覺得人生好撚幸福

1.19v

我覺得用到咁低好危

我本來預設係~1.24,佢自己燒機反而低左

我自己用4.8ghz個時都係用1.22v
1.19真係第一次見

粒粒CPU體質都唔同架
我同月亮巴打兩粒6800K都唔同體質啦

聽講佢電爛左
有冇人粒Intel cpu係f記代理?同埋同傻強代理有咩分別?
有冇人粒Intel cpu係f記代理?同埋同傻強代理有咩分別?

同一粒U 唔同代理
問ram問題求指教

補圖

推埋今次準備砌新女

用緊內顯?

點可以知自己有無比內顯食ram 同埋點可以關左佢
入過bios唔識睇
問ram問題求指教

補圖

推埋今次準備砌新女

用緊內顯?

入過bios唔識睇

用內顯一定會用左啲Ram
問ram問題求指教

補圖

推埋今次準備砌新女

用緊內顯?

入過bios唔識睇

用內顯一定會用左啲Ram

會唔會係你將條線插左落主板板到

有無清知道點解間唔中會卡住係呢個位 入唔到window
但係reboot左就即刻入得返
G pro g403有咩分別?

悠二近況幸福嗎?

1.19v

我覺得用到咁低好危

1.19真係第一次見

粒粒CPU體質都唔同架

聽講佢電爛左

不要再說電爛了
想問下有無MON好介紹
預$2000-2500左右
顯卡技嘉1070
主要(打機睇戲)

我覺得用到咁低好危

1.19真係第一次見

粒粒CPU體質都唔同架

聽講佢電爛左

不要再說電爛了

我而家日日都心驚膽跳緊...
屋企有人大病要出錢幫佢,壞CPU一定冇錢買
而且我過唔到心理關口去搵外快

其實有個辦法 就係你唔好熄機
R5 list last check 求各位師兄幫手睇睇

ssd諗住係pricehk買呢條黎用

有Windows碟
主要用黎打機(OW,GTA,Witcher 3等)
以後會用AI PS等軟件
希望咁砌唔會開唔到機or爆炸 (最想知道條ram同老母版 cpu相唔相容and使唔使加多個風扇幫機箱散熱?)

我覺得用到咁低好危

1.19真係第一次見

粒粒CPU體質都唔同架

聽講佢電爛左

不要再說電爛了

24/7 咪死得仲快

粒粒CPU體質都唔同架

聽講佢電爛左

不要再說電爛了

24/7 咪死得仲快

咁我部電腦又真係24/7長開嘅
多謝指教,有錢換野之前唔會再熄機

佢只係撻著部機果下會用1.6v up 既電 電粒u 長開應該無野嘛
R5 list last check 求各位師兄幫手睇睇

ssd諗住係pricehk買呢條黎用

有Windows碟
主要用黎打機(OW,GTA,Witcher 3等)
以後會用AI PS等軟件
希望咁砌唔會開唔到機or爆炸 (最想知道條ram同老母版 cpu相唔相容and使唔使加多個風扇幫機箱散熱?)

大致上都冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞