[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
如果成部機做乜都慢半拍 禁一下mouse要幾秒先有反應
打lol 多人多特技既畫面就直情定格 得半分鐘先郁返
咁會似係咩問題
[img][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/23/132737_6885f92bb06f7bfe5e2f334a86fa2621.jpg[/ig][/url]

好似彎左針

我有FD 之前都係彎左針 拎返代理放底兩舊水換
ASUS 板

我戰勝左彎針啦

In連登仔we trust

過來人經驗,俾少少防止彎針技巧你

唔好裝左塊底板落直立機箱再棟起個機箱先裝CPU
永遠都要放平底板,小心慢慢裝CPU

一直都平裝,我都唔知咩因由搞彎左

咁真係可能CPU Cooler鎖得太緊,用手擰D螺絲已經夠晒貼,唔好用電批

救得返就算,但依加到張display神下神下 唉仆街重要趕住用
[img][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/23/132737_6885f92bb06f7bfe5e2f334a86fa2621.jpg[/ig][/url]

好似彎左針

我有FD 之前都係彎左針 拎返代理放底兩舊水換
ASUS 板

我戰勝左彎針啦

In連登仔we trust

過來人經驗,俾少少防止彎針技巧你

唔好裝左塊底板落直立機箱再棟起個機箱先裝CPU
永遠都要放平底板,小心慢慢裝CPU

一直都平裝,我都唔知咩因由搞彎左

咁真係可能CPU Cooler鎖得太緊,用手擰D螺絲已經夠晒貼,唔好用電批

正確安裝一定係平放插
如果用ryzen5 1600係咪就咁用原裝cpu cooler就夠做?

夠做架 除非你機箱細/顯卡熱
如果用ryzen5 1600係咪就咁用原裝cpu cooler就夠做?

咁會似係咩問題

check下harddisk有無壞
咁會似係咩問題

check下harddisk有無壞

Thanks 今晚睇睇
同埋另一個徵狀係 岩岩開機乜都唔郁 會用左好多ram(70%)但係用左一陣就會回落返正常

有無巴打可以比下意見

想問吓咁樣出機有冇問題? 仲有冇邊到可以平啲/改善 部機主要用嚟玩單機game(Dark Souls 3, GTA V之類)同埋用autocad,個6TB HDD主要用嚟裝歌
想問吓咁樣出機有冇問題? 仲有冇邊到可以平啲/改善 部機主要用嚟玩單機game(Dark Souls 3, GTA V之類)同埋用autocad,個6TB HDD主要用嚟裝歌

你要6tb黎做咩衰嘢

ssd同hdd拆舊機黎用
咁有冇問題

你要6tb黎做咩衰嘢

仲洗問

有無人知點解會廢成咁

Toshiba 4TB
係咪已死?

襯仲read到 快啲backup定啲資料先

Hi Auntie
買完隻WD Gold 4TB,換個SATA接口,兩個讀寫都正正常常
有無用緊Ryzen 1700巴打分享下oc,我呢家超左3.8,1.325v stable 長行, ASROCK AB350 gaming k4.

Silicon lottery fail

Toshiba 4TB
係咪已死?

襯仲read到 快啲backup定啲資料先

Hi Auntie
買完隻WD Gold 4TB,換個SATA接口,兩個讀寫都正正常常

hi你老母,人手filter
有無用緊Ryzen 1700巴打分享下oc,我呢家超左3.8,1.325v stable 長行, ASROCK AB350 gaming k4.

我oc到3.75ghz就算,再超要加好多電壓...

Voltage: Auto (佢同我行1.28v)
Load Line Calibration: LV1
Core Performance Boost: Disabled
Global C-state Control: Disabled

喺HKEPC搵到1800X oc 電壓參考表,我覺得1700都用得著。

Core Performance Boost: Disabled
Global C-state Control: Disabled

喺HKEPC搵到1800X oc 電壓參考表,我覺得1700都用得著。

想上3.9但係要上到我估1。4,所以未試
各位巴打 求救 琴日跟悠二 list買左部機 裝windows7 停畫面 滑鼠郁唔到 上網睇過係咪要用返圓頭個d滑鼠裝左win7先 係唔係真?但有無其他方法?
各位巴打 求救 琴日跟悠二 list買左部機 裝windows7 停畫面 滑鼠郁唔到 上網睇過係咪要用返圓頭個d滑鼠裝左win7先 係唔係真?但有無其他方法?

Amd Ryzen 1700 用緊

想上3.9但係要上到我估1。4,所以未試

1.39都RUN唔到CINEBENCH 3次(RUN到2次),睇黎估中左要1.4.
太高了,放棄

隔離post話ryzen 唔support win7 8

無野自膠

https://lihkg.com/thread/212648/page/1?ref=ios
新手一問
我想問有無地方回收電腦零件?
我有隻火牛之前噠噠聲換左隻新既返黎一直無用到
依家攞返出黎用發現佢都係噠噠聲

無野自膠

https://lihkg.com/thread/212648/page/1?ref=ios

Asrock 版官網有win7 usb patch.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞