[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想問一下係咪如果用router 個gigabit lan插cat6 都有1gb傳輸 唔需要買r7000
岩岩買到張rx 470
不過個mon一用1920x1028就會變紫色
轉低d 解像度就無事
係咪張卡ram有問題?
我試過曬所有版本driver
rx470 4g 1200樓下係唔係已經清哂貨?

死心啦,我上個星期已經搵唔到
岩岩買到張rx 470
轉低d 解像度就無事
係咪張卡ram有問題?

行dvi
rx470 4g 1200樓下係唔係已經清哂貨?

我去緊深水埗睇下仲有冇清貨價rx480,rx470
如果有巴打見到麻煩留言話我知

上星期六去左中央田買rx480,你打個電話問下仲有冇貨
岩岩買到張rx 470
轉低d 解像度就無事
係咪張卡ram有問題?

行dvi

hdmi
砌機想安WIN7, 上網睇i3 / G4560 都好似唔支援, 想問下邊隻u支援?
諗住砌悠二4000蚊個list
但見到個CPU 係I5 7400
其實用I5 7500 係咪會好D, 價錢爭幾十蚊, 但就由3GHz 升做3.4GHz
想問下係咪有咩考慮唔用I5 7500 者
thanks

差幾十就7500啦

買i5,不如買返ryzen 5 1600

無內,又要加多幾百

咁不如R5 1500x la 可以OC 又多4THREAD 不過其實你砌黎做咩架
砌機想安WIN7, 上網睇i3 / G4560 都好似唔支援, 想問下邊隻u支援?

用win10
其實用I5 7500 係咪會好D, 價錢爭幾十蚊, 但就由3GHz 升做3.4GHz
thanks

差幾十就7500啦

無內,又要加多幾百

咁不如R5 1500x la 可以OC 又多4THREAD 不過其實你砌黎做咩架

打DOTA
thanks

差幾十就7500啦

無內,又要加多幾百

打DOTA

咁I5 7500好, 定AMD1500x 好?
thanks

差幾十就7500啦

無內,又要加多幾百

打DOTA

咁I5 7500好, 定AMD1500x 好?

會超頻就1500x
thanks

差幾十就7500啦

無內,又要加多幾百

個4000 list本身有顯卡
新手砌機
主要用黎打機同睇片
幫手睇下個LIST有冇問題

CPU AMD RYZEN R7 1700 3.0GHz 16M L3 8 Core 16 Thread 65W AM4
$2490

RAM G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 2x8GB F4-3000C16D-16GISB
$960

MotherboardMSI X370 GAMING PRO CARBON AM4 ATX
$1499

Display card Gigabyte AORUS GeForce® GTX 1080 Ti 11GB GDDR5X
$6199

HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD
$328

PSU Corsair RMx Series™ RM550x 80Plus Gold 550W Fully-Modular PSU
$910

Case Sharkoon BW9000-W(Black) 黑色
$490

SDD Intel SSD 600P Series M.2 80mm PCIe NVMe 3.0 x4 512 GB
$1350

新手砌機
主要用黎打機同睇片

CPU AMD RYZEN R7 1700 3.0GHz 16M L3 8 Core 16 Thread 65W AM4
$2490

RAM G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 2x8GB F4-3000C16D-16GISB
$960

MotherboardMSI X370 GAMING PRO CARBON AM4 ATX
$1499

Display card Gigabyte AORUS GeForce® GTX 1080 Ti 11GB GDDR5X
$6199

HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD
$328

PSU Corsair RMx Series™ RM550x 80Plus Gold 550W Fully-Modular PSU
$910

Case Sharkoon BW9000-W(Black) 黑色
$490

SDD Intel SSD 600P Series M.2 80mm PCIe NVMe 3.0 x4 512 GB
$1350

1080 Ti
有冇巴打知咩事
DRIVER VER 381.65
GIGABYTE 1080 Ti Gaming OC

有冇巴打知咩事

你張卡max 92 度咩料
新手砌機
主要用黎打機同睇片

$2490

$960

$1499

$6199

$328

$910

$490

$1350

老實講如果打機
去到呢個budget
我會7700k + z270 board
慳返~500 up ram 去3200MHz
t 記啲ram 好多都唔係am4 support list 到
係咪用唔到
3200 MHz c15
t 記啲ram 好多都唔係am4 support list 到
係咪用唔到

唔一定用唔到
不過買左用唔到就冇謂啦
有冇巴打知咩事

唉我都唔知咩事
我拎左張MSI 980插落去都冇問題,無論分數同溫度
我一陣再試埋係第二部機道3D MARK
係咪用唔到

唔一定用唔到
不過買左用唔到就冇謂啦

本身買左1600 + 對3000 8g RAM

DRSM frequency BIOS 同 Windows 數字唔一致 以為超唔起半放棄狀態

結果自己搵個軟分軟件check下對RAM

發現原來一直都超緊 由2400上2933整整快左接近1/3

建議就係驚既就買部分講明support AM4既RAM

當然你用2400的話好大部份RAM都行得到
有冇巴打知咩事

唉我都唔知咩事
我拎左張MSI 980插落去都冇問題,無論分數同溫度
我一陣再試埋係第二部機道3D MARK

大佬你張卡都唔識轉個風扇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞