[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我見鬼佬玩sli 2個水箱2個泵,1個泵走SLI,1個泵走cpu

咁樣水溫低好多,最緊要分開兩個 loop, 水溫低好多,fan 行 800-1000 就夠做,冇聲咁濟

當初我有諗過如果我玩SLI我都會分2 set,因為預其扯恆d風扇去排熱不如分2個泵走

又唔洗咁嘈 而且分分鐘唔洗用到咁多風扇

分到 2 個 loop 一定最理想,我都後悔冇分兩個 loop

我而家係一個 loop 行曬 CPU SLi 同 Mobo, 打機水溫會上到最高 43 度,吹出黎 d 風係暖既,又要教高 d fan RPM 暴力散熱,一 d 都唔靜

但可接受既,可以再好 d 囉

屌,我無行sli,打機水溫都38-40

不過得120排(雙風扇)同1個240排(雙風扇)諗緊係唔係個240排度加多2把風扇

CPU 加 GPU? 咩溫度? 同 38-40 水溫風扇係幾多轉?

120 排可以唔用就真係唔好用,用左都冇分別,hi都中過伏,有一隻 EK 120 排係度封塵
我見鬼佬玩sli 2個水箱2個泵,1個泵走SLI,1個泵走cpu

咁樣水溫低好多,最緊要分開兩個 loop, 水溫低好多,fan 行 800-1000 就夠做,冇聲咁濟

當初我有諗過如果我玩SLI我都會分2 set,因為預其扯恆d風扇去排熱不如分2個泵走

分到 2 個 loop 一定最理想,我都後悔冇分兩個 loop

我而家係一個 loop 行曬 CPU SLi 同 Mobo, 打機水溫會上到最高 43 度,吹出黎 d 風係暖既,又要教高 d fan RPM 暴力散熱,一 d 都唔靜

不過得120排(雙風扇)同1個240排(雙風扇)諗緊係唔係個240排度加多2把風扇

CPU 加 GPU? 咩溫度? 同 38-40 水溫風扇係幾多轉?

120 排可以唔用就真係唔好用,用左都冇分別,hi都中過伏,有一隻 EK 120 排係度封塵

係,cpu+gpu

天氣凍果陣可以打機都只係30度,平時就23-26

水溫低幾度

而家d天氣(屋企放電腦個位唔通風的)待機一般用睇片32度左右,水溫28-30

打機就水溫上到38-40,cpu同gpu 48度左右

風扇用sp120,機箱Nzxt p410,用緊佢機箱果set pwm線推最高速,泵就18xx rmp

個箱無位放其他排
點解播播下player會freeze左,禁唔到啲制

係,cpu+gpu

水溫低幾度

而家d天氣(屋企放電腦個位唔通風的)待機一般用睇片32度左右,水溫28-30

風扇用sp120,機箱Nzxt p410,用緊佢機箱果set pwm線推最高速,泵就18xx rmp

個箱無位放其他排

咁你個 case 非常正常,玩水真係睇你裝到幾多排

你裝埋 push pull 都唔會差好遠,慳返 d 錢好過

你咩泵? 1800 rmp 水既 flow rate 可能會唔夠,flow rate 最好 keep 係 1.0 GPM以上冷排先會有最好既散熱效能

但 fan full speed 我真係接受唔到 嘈到 hi hi

係,cpu+gpu

水溫低幾度

個箱無位放其他排

咁你個 case 非常正常,玩水真係睇你裝到幾多排

你裝埋 push pull 都唔會差好遠,慳返 d 錢好過

你咩泵? 1800 rmp 水既 flow rate 可能會唔夠,flow rate 最好 keep 係 1.0 GPM以上冷排先會有最好既散熱效能

但 fan full speed 我真係接受唔到 嘈到 hi hi

普通D5泵一個,初初一路keep住佢47xx rmp,睇睇下話好似比較快打柴先較返慢d
咁多位巴打,我又要黎麻煩大家
之前已經問過好關於砌機既野,也有私下問悠二
原本已經決定好list,諗住amd出埋新顯示卡,等MSI GeForce® GTX 1070 GAMING

或 ASUS GeForce ROG STRIX GAMING GTX 1070

減價去砌女(最遲等到9月)
但最後我選擇買的新幕是24吋1080p的xg2401
用1070係唔係過效?
如果係嘅話,我轉rx 580,再用剩下既錢轉落去cpu變1700x和地底變370
我唔打機,淨係剪片執相
其實係咪470 4G經已夠做?

求指教
我想問跟悠二條list但想display card用1060得唔得

CPU AMD RYZEN R5 1600 3.2GHz 16M L3 6 Core 12 Thread 65W AM4

Motherboard ASUS PRIME A320M-K AM4 M.ATX

RAM G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 1x8GB F4-3000C16S-8GISB

HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD

Display card MSI RADEON™ RX 470 ARMOR OC 4GB GDDR5

PSU Antec NeoEco II 450W NEO-ECO2-450

Case Sharkoon VG5-W(Blue)藍光
我想問跟悠二條list但想display card用1060得唔得

CPU AMD RYZEN R5 1600 3.2GHz 16M L3 6 Core 12 Thread 65W AM4

Motherboard ASUS PRIME A320M-K AM4 M.ATX

RAM G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 1x8GB F4-3000C16S-8GISB

HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD

Display card MSI RADEON™ RX 470 ARMOR OC 4GB GDDR5

PSU Antec NeoEco II 450W NEO-ECO2-450

Case Sharkoon VG5-W(Blue)藍光

無問題 但1060最好買6gb
打算自組水,第一次幫雙路CPU上自組水
今次應該玩軟管
冷頭、冷排、管、泵、水箱同fittings應該都係EK出
冷排:140, 240, 360, 480 各一

暫時水路次序係咁既:
水箱->泵->CPU1->140冷排(2把Fan,抽出)->CPU2->480冷排(8把Fan,抽出)->GPU1->GPU2->360冷排(3把Fan,抽入)->240冷排(2把Fan,抽入)->水箱

各位巴打有無意見?

EK 排唔洗 Push pull setup, 效能非常細

http://www.xtremerigs.net/2015/02/10/ek-pe-360-radiator-review/5/

同埋 120 排可以唔用,120 排效能極細,你有 4 個元件要冷卻,一個元件要一個 120 排做散熱,加埋 480, 即係你有 360 排多出黎做 overhead, 夠曬有突,你搞好 airflow 就夠

Btw, 如果係行 SLi, 我個人意見係行 dual loop 會好過 single loop 好多,兩張 GPU 煲水煲得好快,你呢個 build single loop 如果係小超既話,full load 水溫可能有 40-45

原來我仲數漏左你個 240 排

太多排,水阻會係一個問題,泵可能要好大 loading

玩硬管好睇好多喎

唔該晒巴打
個箱夠大,分兩set會唔會比較好?
480排比cpu1同2
360排比gpu1同2
但gpu個part既水會唔會降唔切溫

你分到 budget 夠就一定分

GPU 又好 CPU 又好,360 排都夠做,排越大即係散熱面積越大,你風扇就可以用較低轉速,越靜

同裝排你要諗埋你箱入面 airflow 想做正壓定負壓

唔該晒巴打
各位Ching有冇邊隻Ram推薦
用黎剪片
新手砌機
黎兩張邊張會好啲?
Sapphire Nitro+ Radeon™ RX 580 8GB GDDR5 $2190
MSI Radeon™ RX 580 GAMING X 8GB GDDR5 $2199
今次應該玩軟管

暫時水路次序係咁既:
水箱->泵->CPU1->140冷排(2把Fan,抽出)->CPU2->480冷排(8把Fan,抽出)->GPU1->GPU2->360冷排(3把Fan,抽入)->240冷排(2把Fan,抽入)->水箱

各位巴打有無意見?

http://www.xtremerigs.net/2015/02/10/ek-pe-360-radiator-review/5/

同埋 120 排可以唔用,120 排效能極細,你有 4 個元件要冷卻,一個元件要一個 120 排做散熱,加埋 480, 即係你有 360 排多出黎做 overhead, 夠曬有突,你搞好 airflow 就夠

Btw, 如果係行 SLi, 我個人意見係行 dual loop 會好過 single loop 好多,兩張 GPU 煲水煲得好快,你呢個 build single loop 如果係小超既話,full load 水溫可能有 40-45

玩硬管好睇好多喎

唔該晒巴打
480排比cpu1同2
360排比gpu1同2

GPU 又好 CPU 又好,360 排都夠做,排越大即係散熱面積越大,你風扇就可以用較低轉速,越靜

唔該晒巴打

果陣都諗住一砲過上哂全自組水
之黎懶無搞到 唔洗半年宜家卡又換鬼哂 u又燒埋 老母板又換埋好彩果陣無上
今次應該玩軟管

暫時水路次序係咁既:

各位巴打有無意見?

玩硬管好睇好多喎

唔該晒巴打
480排比cpu1同2
360排比gpu1同2

唔該晒巴打

之黎懶無搞到 唔洗半年宜家卡又換鬼哂 u又燒埋 老母板又換埋好彩果陣無上

上水通常都玩盡架啦,一用就四五年先一炮過又換過

玩硬管好睇好多喎

唔該晒巴打
480排比cpu1同2
360排比gpu1同2

唔該晒巴打

上水通常都玩盡架啦,一用就四五年先一炮過又換過

我依啲幾個月換一換既人唔岩砌水
話時話,我有4粒X5650,但無板用

回錯post

唔係六核 垃圾!

六核黎
原本已經決定好list,諗住amd出埋新顯示卡,等MSI GeForce® GTX 1070 GAMING

或 ASUS GeForce ROG STRIX GAMING GTX 1070

用1070係唔係過效?
如果係嘅話,我轉rx 580,再用剩下既錢轉落去cpu變1700x和地底變370

你等到9月再問喇
https://rewardsportal.nvidia.com/zh-tw/redemption-instructions#gfe
條code係咪會係個盒入面?
定係額外比?

用1070係唔係過效?

你等到9月再問喇

主要係想問用1070配xg2401幕係唔係過效

用1070係唔係過效?

你等到9月再問喇

主要係想問用1070配xg2401幕係唔係過效

1070打 1080P 144岩岩好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞