[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike

我裝風冷

呢隻箱我用緊
主要睇你有咩硬件
如果就咁普通cpu加一張display card既
就咁前面兩把抽入
後面一把抽出就ok

試下如果溫度ok既 頂就唔洗裝

如果頂要裝既
建議搵最多1000轉鬆啲既fan放頂

個箱設計上有小小問題
如果機頂個fan轉數太高會做成turbulence

咁係咪水冷裝頂好d

裝邊其實係睇你成個 airflow 點 plan, 好隨意

水冷巴打

我而家玩正氣壓,但諗諗下咁咪將冷排d廢熱抽入機箱

但又因為大塵多狗毛......

上面240冷排(120x2)入風,前面(120x2)入風,後面1個120冷排加2個120風扇出風

後面你得 120 push pull 仲要有個冷排,除非你好暴力 RPM 我怕你排唔切廢熱,或者可以轉一轉頂 240 抽出,後面加個 120 隔塵網做抽入,成個 airflow 順好多

如果我淨係轉頂做抽出,後面照樣抽出會點

後面好難掉轉,因為個排同d水管既關係

咁樣可能好難做到正壓,你要試,入風太過出風,但你 set 得太低 rpm 吹個冷排,散熱效能又會好低

風扇轉方向,冷排唔洗轉喎?

是咁的

藍框係風扇,黑框是冷排

因為有把風扇連住個120冷排,所以好難掉轉
大家好,想砌部細箱求意見!

用途:上網,bt,睇片睇相,文書,電腦會長開機(幾日果種),要求高網速,玩到三四年。

本身有ssd同一隻antec新淨牛

機箱
Sharkoon Shark Zone C10 ITX:可以用番隻Antec牛
GTR S101:細好多,但散熱會唔會好差?(電腦會長開機)

底版(會用Onboard display)
GIGABYTE 技嘉 GA-Z270N-WIFI Z270,行雙lan係唔係真係會快左?
定平玩MSI H110I PRO ITX?

Ram:
Kingston DDR4 2400MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR24N17S8/8 / KCP424NS8/8X2

感謝!

網速自己搵ISP傾
你用咩cpu?

ntel 4 Cores 4 Threads Core i5-7500 Kaby Lake (3.4GHz,6M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝 HK$ 1468

諗住z270雙lan會快d嘛

用途:上網,bt,睇片睇相,文書,電腦會長開機(幾日果種),要求高網速,玩到三四年。

機箱
Sharkoon Shark Zone C10 ITX:可以用番隻Antec牛
GTR S101:細好多,但散熱會唔會好差?(電腦會長開機)

GIGABYTE 技嘉 GA-Z270N-WIFI Z270,行雙lan係唔係真係會快左?

Ram:
Kingston DDR4 2400MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR24N17S8/8 / KCP424NS8/8X2

感謝!

網速自己搵ISP傾
你用咩cpu?

ntel 4 Cores 4 Threads Core i5-7500 Kaby Lake (3.4GHz,6M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝 HK$ 1468

睇咗第一頁未

機箱

Ram:

感謝!

網速自己搵ISP傾
你用咩cpu?

睇咗第一頁未

你講悠二d list?

咁係咪水冷裝頂好d

水冷巴打

上面240冷排(120x2)入風,前面(120x2)入風,後面1個120冷排加2個120風扇出風

後面你得 120 push pull 仲要有個冷排,除非你好暴力 RPM 我怕你排唔切廢熱,或者可以轉一轉頂 240 抽出,後面加個 120 隔塵網做抽入,成個 airflow 順好多

咁樣可能好難做到正壓,你要試,入風太過出風,但你 set 得太低 rpm 吹個冷排,散熱效能又會好低

是咁的

藍框係風扇,黑框是冷排

其實你後面個 120 排唔洗 push pull setup, 用左都唔會有咩分別,真係要 push pull, 頂 240 做好過

Airflow 排走廢熱都好緊要
部機開唔到會係咩事 琴日都好正常開到架

好多方面

火牛,拖板,底板等......

有無聲? 火牛,底板cpu 風扇有無轉?

冇聲 一禁開機制咩反應都冇

拆開側板睇下火牛,底板cpu 風扇有無轉

冇呀

全部風扇都冇轉

換過拖板插頭位,電源線未

火牛啪左制未

火牛有無著燈?

換過同啪過了 都冇燈著 應該火牛壞?

換咗第2隻牛又得了

燈都唔著就應該係牛壞

過左保未,未過拎去換

btw咩牛

Antec neoeco II 450W 用咗幾日咋 會唔會啲硬件太大食

成條list呢

呢隻牛唔差個wo

拎去代理lo,呢隻我幫人地老豆砌過到而家都無事,佢之前隻牛條線一郁就會boot機

List

Amd r5 1600
Asrock A320M-HDV
Galax Gtx1060 6gb OC
Kingston HyperX Fury DDR4 2x8gb
Kingston UV400 240GB SSD
WD blue 1TB
仲有一隻500Gb hdd
Antec neoecoII 450W

唉先用咗幾日 咁快壞

咁睇就無理由唔夠w果d既

拎隻牛去代理check啦,咩牌子都有機會幾日就壞,呢d真係撞手神

之前用到?你睇下啲針/電源插得啱唔啱先

之前用到

我已經試過拆哂啲野出黎 都係唔得 之後砌返落去用返隻舊牛又著到
部機開唔到會係咩事 琴日都好正常開到架

好多方面

火牛,拖板,底板等......

有無聲? 火牛,底板cpu 風扇有無轉?

冇聲 一禁開機制咩反應都冇

拆開側板睇下火牛,底板cpu 風扇有無轉

冇呀

全部風扇都冇轉

換過拖板插頭位,電源線未

火牛啪左制未

火牛有無著燈?

換過同啪過了 都冇燈著 應該火牛壞?

換咗第2隻牛又得了

燈都唔著就應該係牛壞

過左保未,未過拎去換

btw咩牛

Antec neoeco II 450W 用咗幾日咋 會唔會啲硬件太大食

成條list呢

呢隻牛唔差個wo

拎去代理lo,呢隻我幫人地老豆砌過到而家都無事,佢之前隻牛條線一郁就會boot機

List

Amd r5 1600
Asrock A320M-HDV
Galax Gtx1060 6gb OC
Kingston HyperX Fury DDR4 2x8gb
Kingston UV400 240GB SSD
WD blue 1TB
仲有一隻500Gb hdd
Antec neoecoII 450W

唉先用咗幾日 咁快壞

咁睇就無理由唔夠w果d既

拎隻牛去代理check啦,咩牌子都有機會幾日就壞,呢d真係撞手神

之前用到?你睇下啲針/電源插得啱唔啱先

之前用到

我已經試過拆哂啲野出黎再砌返 都係唔得 之後用返隻舊牛又著到
其實呢度多唔多人玩水冷或對水冷有興趣? 好似唔多人講

AIO 又好 custom loop 又好,交流下

ekwb邊到買最好
官網收成千蚊稅

fittings打算淘寶買barrow
2016年版嘅barrow fittings好似唔錯

你係 EK 開個 account 入香港地址,到 check out 時就會冇左個稅

但運費一定要用 DHL 快件,都幾百蚊,所以真係要 plan 好曬所有野先落 order ship 同埋買 fittings 一定要預鬆!返轉頭買又要食運費

Barrow fittings 冇用過,聽 d 鬼佬講冇咩獲氣,因為 barrow = bitspower 抄到足,當然你唔好預有 bitspower 十成功力

Fittings 黎講 bitspower 應該係頂級,EK, PrimoChill, Moonson 呢 d 都唔會差得去邊

原來開acc會冇稅
運費好似係每kg定lb計 買埋radiator咁重都應該幾貴
如果radiator 上淘寶買barrow同alphacool會揀邊樣
我見alphacool都係3百幾人仔 barrow就2百幾

上網睇過2016年版barrow fitting同bitspower都幾大分別下
單純o ring數都唔同

我就咁睇圖,佢都有成 3 條 O ring, EK 都係得兩條,同我睇好多 review so far 都冇咩人講話 Barrow fittings 會 leak 最多係 d 牙摟唔入

如果 budget 有限 barrow 係唔錯既選擇,budget 許可 EK/Bitspower 呢 d 名牌野信心當然大 d

冷排,water block 同 pump 我就建議你買返大牌子野,始終關乎到散熱效能,唔係牌子都差幾遠下,Fittings 同管呢 d 技術含量相對低既野就冇咩所謂

風扇呢
買3把fan隨時貴過個360冷排
平價有冇咩選擇

岩岩申請完ek acc 立即平左好多
用緊msi 1070gaming x
ekwb個msi專用waterblock短過塊pcb
正面睇好柒
雖然放入機箱側面睇 有線可以遮一遮
新手想問下 玩LOL得4x-5x FPS係咩事
Window 7
i5-2400
8gb ram
GeForce GT 430
唔知邊度出事

呢個年過仲430
較低特效會上返60fps

自己仲細個陣幾年前搵屋企人幫手搞
但係我較到最低setting都係4x-5x
明明之前用開都無事
想問吓各位,有咩牛推介?唔想要antec,最好全模組,筆直$800樓下

spec: http://valid.x86.fr/gwkp7z
想問吓各位,有咩牛推介?唔想要antec,最好全模組,筆直$800樓下

spec: http://valid.x86.fr/gwkp7z

俾多幾十蚊

Corsair rm550x

各位大神 本身小弟我底板個ram frequency 佢auto 左行2133
咁我手動set 返佢做2400 但我依到睇status 又話條ram 係2133 既
條ram 係g skill 既2400 8G * 2

各位大神 本身小弟我底板個ram frequency 佢auto 左行2133
咁我手動set 返佢做2400 但我依到睇status 又話條ram 係2133 既

佢上面information有寫2400就OK了
[im]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/26/164934_14fef43023fc0a2d6b2798b6610e3b7b.jpg[/img]

佢上面information有寫2400就OK了

唔該哂

咁係咪水冷裝頂好d

水冷巴打

是咁的

藍框係風扇,黑框是冷排

其實你後面個 120 排唔洗 push pull setup, 用左都唔會有咩分別,真係要 push pull, 頂 240 做好過

咁我試下拆左1把後面push放上面做push,掉返轉頂果2把做pull先

前面應該會好大塵
離題問一問

呢幾日個windows 10不斷話有更新叫我reboot,

但次次reboot完都話update fail...

上網睇過啲方法又唔work, 用個診斷去check, check完都係唔得

有冇巴打有同樣問題
其實呢度多唔多人玩水冷或對水冷有興趣? 好似唔多人講

AIO 又好 custom loop 又好,交流下

ekwb邊到買最好
官網收成千蚊稅

fittings打算淘寶買barrow
2016年版嘅barrow fittings好似唔錯

你係 EK 開個 account 入香港地址,到 check out 時就會冇左個稅

但運費一定要用 DHL 快件,都幾百蚊,所以真係要 plan 好曬所有野先落 order ship 同埋買 fittings 一定要預鬆!返轉頭買又要食運費

Barrow fittings 冇用過,聽 d 鬼佬講冇咩獲氣,因為 barrow = bitspower 抄到足,當然你唔好預有 bitspower 十成功力

Fittings 黎講 bitspower 應該係頂級,EK, PrimoChill, Moonson 呢 d 都唔會差得去邊

原來開acc會冇稅
運費好似係每kg定lb計 買埋radiator咁重都應該幾貴
如果radiator 上淘寶買barrow同alphacool會揀邊樣
我見alphacool都係3百幾人仔 barrow就2百幾

上網睇過2016年版barrow fitting同bitspower都幾大分別下
單純o ring數都唔同

我就咁睇圖,佢都有成 3 條 O ring, EK 都係得兩條,同我睇好多 review so far 都冇咩人講話 Barrow fittings 會 leak 最多係 d 牙摟唔入

如果 budget 有限 barrow 係唔錯既選擇,budget 許可 EK/Bitspower 呢 d 名牌野信心當然大 d

冷排,water block 同 pump 我就建議你買返大牌子野,始終關乎到散熱效能,唔係牌子都差幾遠下,Fittings 同管呢 d 技術含量相對低既野就冇咩所謂

風扇呢
買3把fan隨時貴過個360冷排
平價有冇咩選擇

岩岩申請完ek acc 立即平左好多
用緊msi 1070gaming x
ekwb個msi專用waterblock短過塊pcb
正面睇好柒
雖然放入機箱側面睇 有線可以遮一遮

Corsair SP120 都唔錯呀,又唔貴,TT Riing 12 都正,但衰在唔係 PWM

EK Vader 都口脾唔錯,風扇平有平玩,貴有貴玩

有信仰既就 Corsair 全 ML 系列,貴到 Hi

水冷巴打

是咁的

藍框係風扇,黑框是冷排

咁我試下拆左1把後面push放上面做push,掉返轉頂果2把做pull先

前面應該會好大塵

冇隔塵網咩? 不過就算有都唔好 expect 完全隔曬,但會小好多
有冇人知antec gx330前板塊鐵片點整走黎裝dvd機?
想裝兩把風扇放前面吸風 有冇推薦
想裝兩把風扇放前面吸風 有冇推薦

貓頭鷹

140mm買咩型號好?
岩岩買到張rx 470
不過個mon一用1920x1028就會變紫色
轉低d 解像度就無事
係咪張卡ram有問題?
我試過曬所有版本driver

終於搞掂左
原來係呢個預設setting有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞