[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
依個問題纏繞咗我好耐,希望各位解答到。

是咁的,部電腦每過一陣/打機會花mon死機,但係之後我試過燒機30min (burnintest/3d mark)都無事,有無人幫到小弟,話比小弟聽壞乜?

花mon效果如圖:

會一直卡住依個畫面,除非你手動reboot。 撳num lock無反應

隻game 裝ssd? 係hdd 的話可能隻hdd 就來死有bad sector

係裝ssd,不過用hdtune掃過ssd無事。
我覺得成件事好神奇,燒機又無事,打lol先有事(1/2機會)
btw唔該你
請問咁多位Ching有冇邊間舖砌機可以介紹?

中田 正都依兩間就算無list都劏得你唔多。
terminalhk 連登/高登仔較多推薦
jumbo每樣嘢價格平幾蚊
其實呢度多唔多人玩水冷或對水冷有興趣? 好似唔多人講

AIO 又好 custom loop 又好,交流下

ekwb邊到買最好
官網收成千蚊稅

fittings打算淘寶買barrow
2016年版嘅barrow fittings好似唔錯
買左個ehthoo evolv atx 機箱
打算用風冷
究竟正壓定負壓好
啲風扇應該點裝法

有5把140mm風扇
前後可各裝兩個
rear 可裝一個
想問下windows係咪有得唔洗買都用到?點整?

有錢就買正版啦
冇就自己google搵

用線上果啲破解版會有咩風險?會唔會中毒 整壞部機or有啲麻煩野?請指教

唔係針對你個人
但好坦白每次見到你呢種人都想打柒你
可能你只係用三幾千去砌機
我知你唔想用成一千蚊買個windows
你都唔好話自己想唔俾錢就用到價值一千銀既野呀
你果種心態同美食節夾一蚊龍蝦個呀毛一樣
想問下windows係咪有得唔洗買都用到?點整?

有錢就買正版啦
冇就自己google搵

用線上果啲破解版會有咩風險?會唔會中毒 整壞部機or有啲麻煩野?請指教

唔係針對你個人
但好坦白每次見到你呢種人都想打柒你
可能你只係用三幾千去砌機
我知你唔想用成一千蚊買個windows
你都唔好話自己想唔俾錢就用到價值一千銀既野呀
你果種心態同美食節夾一蚊龍蝦個呀毛一樣

Btw 你個名
我係認真咗
打算用風冷
究竟正壓定負壓好
啲風扇應該點裝法

有5把140mm風扇
前後可各裝兩個
rear 可裝一個

rear同後有乜分別

btw 入風>出風=正壓
反之亦然
正常都做正壓
風扇入風位有格塵網的話
正壓可以大大減少積塵
負壓就等變吸塵機
新手想問下 玩LOL得4x-5x FPS係咩事
Window 7
i5-2400
8gb ram
GeForce GT 430
唔知邊度出事
打算用風冷
究竟正壓定負壓好
啲風扇應該點裝法

有5把140mm風扇
前後可各裝兩個
rear 可裝一個

rear同後有乜分別

反之亦然
正常都做正壓
風扇入風位有格塵網的話
正壓可以大大減少積塵
負壓就等變吸塵機

自膠打錯嘢
多謝巴打解打
咁機頂兩把風扇點裝好
如果另外個三把風扇好似幅圖咁裝法

新手第一次買嘢返黎自己砌
乜都唔係好識
打算用風冷
究竟正壓定負壓好
啲風扇應該點裝法

有5把140mm風扇
前後可各裝兩個
rear 可裝一個

rear同後有乜分別

反之亦然
正常都做正壓
風扇入風位有格塵網的話
正壓可以大大減少積塵
負壓就等變吸塵機

自膠打錯嘢
多謝巴打解打
咁機頂兩把風扇點裝好

乜都唔係好識

上面兩把抽出,你裝水冷?

其實入風出風1:1 都夠,宜家好多時加個一體水240/280 排 再加機背抽出都三把出,其實好難入風多過出風
打算用風冷
究竟正壓定負壓好
啲風扇應該點裝法

有5把140mm風扇
前後可各裝兩個
rear 可裝一個

rear同後有乜分別

反之亦然
正常都做正壓
風扇入風位有格塵網的話
正壓可以大大減少積塵
負壓就等變吸塵機

自膠打錯嘢
多謝巴打解打
咁機頂兩把風扇點裝好

乜都唔係好識

其實入風出風1:1 都夠,宜家好多時加個一體水240/280 排 再加機背抽出都三把出,其實好難入風多過出風

我裝風冷
打算用風冷
究竟正壓定負壓好
啲風扇應該點裝法

有5把140mm風扇
前後可各裝兩個
rear 可裝一個

rear同後有乜分別

反之亦然
正常都做正壓
風扇入風位有格塵網的話
正壓可以大大減少積塵
負壓就等變吸塵機

自膠打錯嘢
多謝巴打解打
咁機頂兩把風扇點裝好

乜都唔係好識

我裝風冷

呢隻箱我用緊
主要睇你有咩硬件
如果就咁普通cpu加一張display card既
就咁前面兩把抽入
後面一把抽出就ok

試下如果溫度ok既 頂就唔洗裝

如果頂要裝既
建議搵最多1000轉鬆啲既fan放頂

個箱設計上有小小問題
如果機頂個fan轉數太高會做成turbulence
同埋你前面嗰度有兩個fan
幾最底嗰把調番上上面
最底入風會俾harddisk tray擋住左 變左無咩用
pm961 好似好吸引
但係唔見腦場有賣
琴日一拔電腦條hdmi頭,一分為二,轉返dvi算
想問下1070邊間廠會比較好
我見悠二推galax同zotac
但我想睇下有冇第三個選擇
想問下將條ram升頻係唔係係bios就咁改
例如。2133轉2400咁?仲有冇其他數要改?
琴晚試左次係咁reboot之後唔敢再試

ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4 AM4 ATX

G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 2x8GB F4-3000C16D-16GISB

上官網睇係唔support,但有啲人又行到26xx

所以想試下

有錢就asus msi貴幾百

補充返msi gaming個張上網個時
會停左一把風扇 靜少少
又有信仰燈有閒錢就加少少
琴日一拔電腦條hdmi頭,一分為二,轉返dvi算

咁暴力
想請問悠二同其他巴打,之前問左你地以下細機list 意見,因為仲有少少問題,想問埋意見就去砌:

有巴打話是但一隻牛,咁邊隻好d or 靜d?

Corsair SF450 450W Micro ATX (SFX) 80Plus Gold 火牛

SilverStone SFX 系列 ST45SF 450W Micro ATX (SFX) 80Plus Bronze 火牛

我本身有KLEVV NEO N600 Series 480GB TLC 2.5 Inch SATA III SSD
裝左windows 10 諗住搬去新機
我想問如果砌機果陣比埋佢幫我放落塊 佢會唔會理我?
有幾大可能性會撞? 定係一定要format 左先?

以下list 係之前巴打比,依家可以唔要隻SSD 仲有咩可以改?

Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-7500 Kaby Lake (3.4GHz,6M Cache,LGA 1151,14nm)

Kingston DDR4 2400MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR24N17S8/8

Kingston SSDNow UV400 Series 120GB 2.5" SATA 3 6Gb/s SSD 固態硬碟 (SUV400S37/120G) 7mm

WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD

Zotac 索泰 GeForce GTX1050TI Mini 4GB GDDR5 顯示卡 (ZT-P10510A-10L)

SilverStone 烏鴉系列小烏鴉 RVZ02

SilverStone SFX 系列 ST45SF 450W Micro ATX (SFX) 80Plus Bronze 火牛

MSI 微星 B250I GAMING PRO AC B250,DDR4,LGA 1151,WiFi ac,USB3.0,SATA3 6Gb/s,Mini-ITX M/B
想請教下如果係t記砌機,果d機箱風扇係已經幫你set好定點??因為我見到佢d list有得加
同埋想請教邊隻case無咁易積塵??而家部機好鬼大塵
部機開唔到會係咩事 琴日都好正常開到架
部機開唔到會係咩事 琴日都好正常開到架

好多方面

火牛,拖板,底板等......

有無聲? 火牛,底板cpu 風扇有無轉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞