[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
有無巴打試過去FELTON到維修?
我係之前係邪都買左張display, 用左半年壞左
我見到個卡盒貼左張FELTON保養嘅貼紙, 係咪有單有盒就OK?

想問下 http://www.terminalhk.com/pcSystem/customize/ 呢到砌完機
係包唔包走線?
同埋係咪跟悠二list砌嘅話
部機到屋企只要裝咗window就同普通廠級到屋企一樣咁?
利申 新手 有錯唔好屌咁大力

你比咗80蚊佢乜都幫你做哂 返到屋企插線就得

想知呢間野有無伏

冇 如果唔想煩呢間應該最好

因為見到另一間i-字頭 好似好多負評話有伏
同埋自己無windows係手 包埋好似唔洗煩
想問如果自己砌個價會差幾多度
我見到個卡盒貼左張FELTON保養嘅貼紙, 係咪有單有盒就OK?

希望F代唔會老屈你人為啦
想問下呢度用Asus老母板既巴打
有無人有用佢個Ai Suite3 同fan xpert 4
好似set極都有問題咁 要係bios set先正常
用fan xpert4 既話啲fan 個轉速會係咁跳黎跳去一時full speed一時直頭會熄埋

same

仲有無巴打有用開可以分享下
黎緊諗住自組水冷 想用個software黎mon住啲水溫

我答左你

睇漏左
唔該哂
有冇人粒Intel cpu係f記代理?同埋同傻強代理有咩分別?

F代既U係假行U, 分分鐘屈你人為冇得換
想問 千5左右畢直
1060 3gb 定 rx570 好?
Cpu 係i5 4460
幫fd砌..

俾我會揀1060
有冇人粒Intel cpu係f記代理?同埋同傻強代理有咩分別?

F代既U係假行U, 分分鐘屈你人為冇得換

點樣假行u?

點為之人為先
張RX480用左7個月就收皮, 機都開唔到
加上我唔識搞超頻個啲野, 應該唔會屈我嘛
到底有ssd之後要點搞先可以keep住開機速度
Win7
KLEVV 256GB
16GB 2133ram
I7-6700
唔好同我講擺晒d野去ssd 我已經擺晒d系統file係ssd

你依加開機好慢?

越黎越慢囉 d開機file 都load多咗幾十秒
由初初load入去桌面之後 即刻連到線
到依家要等成廿幾秒先上到網 仲要等佢load

check yr harddisk, should be bad sector

點為之人為先

確定係壞display?
AMD Ryzen 5 1600 YD1600BBAEBOX 6 Cores/ 12 Threads, 3.2GHz,19M Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler HK$ 1680

ASUS 華碩 PRIME A320M-K A320, DDR4, AM4 Socket, USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B HK$ 530

MSI 微星 RX480 GAMING X 4GB GDDR5 顯示卡(DI-RX480X4) HK$ 1680

G.SKILL DDR4 Aegis Gaming Series F4-3000C16S-8GISB DDR4 3000MHz 8GB (1x8GB) Ram HK$ 455

Toshiba DT01ACA300 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD HK$ 537

<SSD>Intel SSD 600p Series M.2 2280 128GB SSDPEKKW128G7X1 PCIe NVMe 3.0 x4 SSD 固態硬碟 HK$ 510

ANTEC NE550C-BR NeoEco2 550W 80Plus Bronze 火牛 HK$ 549

Sharkoon VG5-W(Blue)藍光風扇Tower Case

跟悠二張list加少少 主要用黎打機睇片 想睇下有冇問題?

用A320但係買3000 RAM…?
部機已經成4,5年,想知依家整一部執相唔LAG,有時打機(教最低SETTING)係用咩料?BUDGET3-4000夠唔夠?除左HD全換

點為之人為先

確定係壞display?

係, 換番舊display就即刻無事
AMD Ryzen 5 1600 YD1600BBAEBOX 6 Cores/ 12 Threads, 3.2GHz,19M Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler HK$ 1680

ASUS 華碩 PRIME A320M-K A320, DDR4, AM4 Socket, USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B HK$ 530

MSI 微星 RX480 GAMING X 4GB GDDR5 顯示卡(DI-RX480X4) HK$ 1680

G.SKILL DDR4 Aegis Gaming Series F4-3000C16S-8GISB DDR4 3000MHz 8GB (1x8GB) Ram HK$ 455

Toshiba DT01ACA300 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD HK$ 537

<SSD>Intel SSD 600p Series M.2 2280 128GB SSDPEKKW128G7X1 PCIe NVMe 3.0 x4 SSD 固態硬碟 HK$ 510

ANTEC NE550C-BR NeoEco2 550W 80Plus Bronze 火牛 HK$ 549

Sharkoon VG5-W(Blue)藍光風扇Tower Case

冇問題,support到,RAM頻率性能影響唔細
宜家啲旗艦級ram 貴到hihi

加多少少換老母板會唔會好啲?

覺得1600無得超好浪費姐…俾多100蚊都有B350啦…

我寧願放棄個SSD upgrade上去gtx1060 6g添

你講新出for am4果堆?

果日上外國網睇到心思思 港代個價聽到都嘩出聲

唔係呀 舊果埋corsair dominator都係啦, 我之前買啲3000 cl15 16gb 90usd 一條勁平宜家要成140usd

唔係呀 舊果埋corsair dominator都係啦, 我之前買啲3000 cl15 16gb 90usd 一條勁平宜家要成140usd

現家條條game都貴到on9
Rog 只係出一張am4 老母就想收工
買硬件係去jambo/ t記 買會好D 定深水埗 好?
有List 但唔知點買
ssd 又m.2 又咩 pcie
差在邊?
想買個256gb
呢幾款ssd 有無咩推薦?
ssd 又m.2 又咩 pcie
差在邊?
想買個256gb
呢幾款ssd 有無咩推薦?

Budget幾多啊
塊板係乜啊

要快咪960evo
平啲咪600p
平平哋玩咪uv400
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞