[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(11)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
部機開唔到會係咩事 琴日都好正常開到架

好多方面

火牛,拖板,底板等......

有無聲? 火牛,底板cpu 風扇有無轉?

冇聲 一禁開機制咩反應都冇

拆開側板睇下火牛,底板cpu 風扇有無轉

冇呀

全部風扇都冇轉

換過拖板插頭位,電源線未

火牛啪左制未

火牛有無著燈?

換過同啪過了 都冇燈著 應該火牛壞?

換咗第2隻牛又得了

燈都唔著就應該係牛壞

過左保未,未過拎去換

btw咩牛

Antec neoeco II 450W 用咗幾日咋 會唔會啲硬件太大食

成條list呢

呢隻牛唔差個wo

拎去代理lo,呢隻我幫人地老豆砌過到而家都無事,佢之前隻牛條線一郁就會boot機

List

Amd r5 1600
Asrock A320M-HDV
Galax Gtx1060 6gb OC
Kingston HyperX Fury DDR4 2x8gb
Kingston UV400 240GB SSD
WD blue 1TB
仲有一隻500Gb hdd
Antec neoecoII 450W

唉先用咗幾日 咁快壞

咁睇就無理由唔夠w果d既

拎隻牛去代理check啦,咩牌子都有機會幾日就壞,呢d真係撞手神
其實呢度多唔多人玩水冷或對水冷有興趣? 好似唔多人講

AIO 又好 custom loop 又好,交流下

ekwb邊到買最好
官網收成千蚊稅

fittings打算淘寶買barrow
2016年版嘅barrow fittings好似唔錯

你係 EK 開個 account 入香港地址,到 check out 時就會冇左個稅

但運費一定要用 DHL 快件,都幾百蚊,所以真係要 plan 好曬所有野先落 order ship 同埋買 fittings 一定要預鬆!返轉頭買又要食運費

Barrow fittings 冇用過,聽 d 鬼佬講冇咩獲氣,因為 barrow = bitspower 抄到足,當然你唔好預有 bitspower 十成功力

Fittings 黎講 bitspower 應該係頂級,EK, PrimoChill, Moonson 呢 d 都唔會差得去邊

原來開acc會冇稅
運費好似係每kg定lb計 買埋radiator咁重都應該幾貴
如果radiator 上淘寶買barrow同alphacool會揀邊樣
我見alphacool都係3百幾人仔 barrow就2百幾

上網睇過2016年版barrow fitting同bitspower都幾大分別下
單純o ring數都唔同

我就咁睇圖,佢都有成 3 條 O ring, EK 都係得兩條,同我睇好多 review so far 都冇咩人講話 Barrow fittings 會 leak 最多係 d 牙摟唔入

如果 budget 有限 barrow 係唔錯既選擇,budget 許可 EK/Bitspower 呢 d 名牌野信心當然大 d

冷排,water block 同 pump 我就建議你買返大牌子野,始終關乎到散熱效能,唔係牌子都差幾遠下,Fittings 同管呢 d 技術含量相對低既野就冇咩所謂
買左個ehthoo evolv atx 機箱
打算用風冷
究竟正壓定負壓好
啲風扇應該點裝法

有5把140mm風扇
前後可各裝兩個
rear 可裝一個

rear同後有乜分別

btw 入風>出風=正壓
反之亦然
正常都做正壓
風扇入風位有格塵網的話
正壓可以大大減少積塵
負壓就等變吸塵機

自膠打錯嘢
多謝巴打解打
咁機頂兩把風扇點裝好
如果另外個三把風扇好似幅圖咁裝法

新手第一次買嘢返黎自己砌
乜都唔係好識

上面兩把抽出,你裝水冷?

其實入風出風1:1 都夠,宜家好多時加個一體水240/280 排 再加機背抽出都三把出,其實好難入風多過出風

我裝風冷

呢隻箱我用緊
主要睇你有咩硬件
如果就咁普通cpu加一張display card既
就咁前面兩把抽入
後面一把抽出就ok

試下如果溫度ok既 頂就唔洗裝

如果頂要裝既
建議搵最多1000轉鬆啲既fan放頂

個箱設計上有小小問題
如果機頂個fan轉數太高會做成turbulence

咁係咪水冷裝頂好d

裝邊其實係睇你成個 airflow 點 plan, 好隨意
想請問悠二同其他巴打,之前問左你地以下細機list 意見,因為仲有少少問題,想問埋意見就去砌:

有巴打話是但一隻牛,咁邊隻好d or 靜d?

Corsair SF450 450W Micro ATX (SFX) 80Plus Gold 火牛

SilverStone SFX 系列 ST45SF 450W Micro ATX (SFX) 80Plus Bronze 火牛

我本身有KLEVV NEO N600 Series 480GB TLC 2.5 Inch SATA III SSD
裝左windows 10 諗住搬去新機
我想問如果砌機果陣比埋佢幫我放落塊 佢會唔會理我?
有幾大可能性會撞? 定係一定要format 左先?

以下list 係之前巴打比,依家可以唔要隻SSD 仲有咩可以改?

Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-7500 Kaby Lake (3.4GHz,6M Cache,LGA 1151,14nm)

Kingston DDR4 2400MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR24N17S8/8

Kingston SSDNow UV400 Series 120GB 2.5" SATA 3 6Gb/s SSD 固態硬碟 (SUV400S37/120G) 7mm

WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD

Zotac 索泰 GeForce GTX1050TI Mini 4GB GDDR5 顯示卡 (ZT-P10510A-10L)

SilverStone 烏鴉系列小烏鴉 RVZ02

SilverStone SFX 系列 ST45SF 450W Micro ATX (SFX) 80Plus Bronze 火牛

MSI 微星 B250I GAMING PRO AC B250,DDR4,LGA 1151,WiFi ac,USB3.0,SATA3 6Gb/s,Mini-ITX M/B

想補充少少
想問係咪只裝到兩個2.5寸?定係咪2.5 3.5各一?
CD 位改埋HDD 用USB 外置光碟好無?
打算用風冷
究竟正壓定負壓好
啲風扇應該點裝法

有5把140mm風扇
前後可各裝兩個
rear 可裝一個

rear同後有乜分別

反之亦然
正常都做正壓
風扇入風位有格塵網的話
正壓可以大大減少積塵
負壓就等變吸塵機

自膠打錯嘢
多謝巴打解打
咁機頂兩把風扇點裝好

乜都唔係好識

其實入風出風1:1 都夠,宜家好多時加個一體水240/280 排 再加機背抽出都三把出,其實好難入風多過出風

我裝風冷

呢隻箱我用緊
主要睇你有咩硬件
就咁前面兩把抽入
後面一把抽出就ok

如果頂要裝既

個箱設計上有小小問題

咁係咪水冷裝頂好d

水冷巴打

我而家玩正氣壓,但諗諗下咁咪將冷排d廢熱抽入機箱

但又因為大塵多狗毛......

上面240冷排(120x2)入風,前面(120x2)入風,後面1個120冷排加2個120風扇出風
我想問antec gx330個箱點放dvd?見前面塊鐵板頂死左個位 仲有前風扇後面個鐵框係用黎放咩?
我想問antec gx330個箱點放dvd?見前面塊鐵板頂死左個位 仲有前風扇後面個鐵框係用黎放咩?

說明書有無講?

睇圖應該有得拆
3000入左1070 gaming z
3000入左1070 gaming x
3000入左1070 gaming z

買咗華碩 垃圾1070
$3000

買咗華碩 垃圾1070
$3000

Rich

說明書有無講?

睇圖應該有得拆

唔明點扑 夾硬黎好似feel到唔work
N記幾時先出下一代DISPLAY
1000SERIES唔係好想買

說明書有無講?

睇圖應該有得拆

唔明點拆 夾硬黎好似feel到唔work

佢剩係好似教點裝 冇教點拆前板塊鐵片
新手想問下 玩LOL得4x-5x FPS係咩事
Window 7
i5-2400
8gb ram
GeForce GT 430
唔知邊度出事

呢個年過仲430
較低特效會上返60fps
打算用風冷
究竟正壓定負壓好
啲風扇應該點裝法

有5把140mm風扇
前後可各裝兩個
rear 可裝一個

rear同後有乜分別

反之亦然
正常都做正壓
風扇入風位有格塵網的話
正壓可以大大減少積塵
負壓就等變吸塵機

自膠打錯嘢
多謝巴打解打
咁機頂兩把風扇點裝好

乜都唔係好識

我裝風冷

呢隻箱我用緊
主要睇你有咩硬件
就咁前面兩把抽入
後面一把抽出就ok

如果頂要裝既

個箱設計上有小小問題

咁係咪水冷裝頂好d

無咩所謂 只係如果想裝機頂fan既 要留意下個轉速
唔好買啲2000轉樓上 會影響個效能 有機會搞到高轉左但反而仲熱左

我就覺得水冷裝前面好啲 事關可以裝高轉啲既fan

買咗華碩 垃圾1070
$3000

邊到有
部機開唔到會係咩事 琴日都好正常開到架

好多方面

火牛,拖板,底板等......

有無聲? 火牛,底板cpu 風扇有無轉?

冇聲 一禁開機制咩反應都冇

拆開側板睇下火牛,底板cpu 風扇有無轉

冇呀

全部風扇都冇轉

換過拖板插頭位,電源線未

火牛啪左制未

火牛有無著燈?

換過同啪過了 都冇燈著 應該火牛壞?

換咗第2隻牛又得了

燈都唔著就應該係牛壞

過左保未,未過拎去換

btw咩牛

Antec neoeco II 450W 用咗幾日咋 會唔會啲硬件太大食

成條list呢

呢隻牛唔差個wo

拎去代理lo,呢隻我幫人地老豆砌過到而家都無事,佢之前隻牛條線一郁就會boot機

List

Amd r5 1600
Asrock A320M-HDV
Galax Gtx1060 6gb OC
Kingston HyperX Fury DDR4 2x8gb
Kingston UV400 240GB SSD
WD blue 1TB
仲有一隻500Gb hdd
Antec neoecoII 450W

唉先用咗幾日 咁快壞

咁睇就無理由唔夠w果d既

拎隻牛去代理check啦,咩牌子都有機會幾日就壞,呢d真係撞手神

之前用到?你睇下啲針/電源插得啱唔啱先

之前用到

自膠打錯嘢
多謝巴打解打
咁機頂兩把風扇點裝好

乜都唔係好識

我裝風冷

呢隻箱我用緊
主要睇你有咩硬件
就咁前面兩把抽入
後面一把抽出就ok

如果頂要裝既

個箱設計上有小小問題

咁係咪水冷裝頂好d

水冷巴打

上面240冷排(120x2)入風,前面(120x2)入風,後面1個120冷排加2個120風扇出風

後面你得 120 push pull 仲要有個冷排,除非你好暴力 RPM 我怕你排唔切廢熱,或者可以轉一轉頂 240 抽出,後面加個 120 隔塵網做抽入,成個 airflow 順好多
大家好,想砌部細箱求意見!

用途:上網,bt,睇片睇相,文書,電腦會長開機(幾日果種),要求高網速,玩到三四年。

本身有ssd同一隻antec新淨牛

機箱
Sharkoon Shark Zone C10 ITX:可以用番隻Antec牛
GTR S101:細好多,但散熱會唔會好差?(電腦會長開機)

底版(會用Onboard display)
GIGABYTE 技嘉 GA-Z270N-WIFI Z270,行雙lan係唔係真係會快左?
定平玩MSI H110I PRO ITX?

Ram:
Kingston DDR4 2400MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR24N17S8/8 / KCP424NS8/8X2

感謝!

自膠打錯嘢
多謝巴打解打
咁機頂兩把風扇點裝好

乜都唔係好識

我裝風冷

呢隻箱我用緊
主要睇你有咩硬件
就咁前面兩把抽入
後面一把抽出就ok

如果頂要裝既

個箱設計上有小小問題

咁係咪水冷裝頂好d

水冷巴打

後面你得 120 push pull 仲要有個冷排,除非你好暴力 RPM 我怕你排唔切廢熱,或者可以轉一轉頂 240 抽出,後面加個 120 隔塵網做抽入,成個 airflow 順好多

如果我淨係轉頂做抽出,後面照樣抽出會點

後面好難掉轉,因為個排同d水管既關係

我裝風冷

呢隻箱我用緊
主要睇你有咩硬件
就咁前面兩把抽入
後面一把抽出就ok

如果頂要裝既

個箱設計上有小小問題

咁係咪水冷裝頂好d

水冷巴打

如果我淨係轉頂做抽出,後面照樣抽出會點

後面好難掉轉,因為個排同d水管既關係

咁樣可能好難做到正壓,你要試,入風太過出風,但你 set 得太低 rpm 吹個冷排,散熱效能又會好低

風扇轉方向,冷排唔洗轉喎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞