web developer圍爐區

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
呢兩隻framework算係有幾多共通點
由react轉vue或者vue轉react都唔太難
我返工都寫緊php 我都諗緊係咪要轉
點解就黎沒落? 就黎出v3 ,又多人用
hooks嘅state我覺得爭咁啲, 除咗無callback, 如果行幾個update state 就好似會續個trigger re-render (hook dependency), 唔可以一batch過做曬state update之後re-render 一次
要避免就要用埋use-immer
出左了
Composition API同react hooks好相似
VueJs
作者個名讀讀會變左 叫 柔軟閪
VueJs
作者個名讀讀下會變左 叫 柔軟閪
如果你個update係連續嘅話 佢會一次過update rerender一次就得
尤雨溪
唔係柔軟西
如果唔想比人排濟
就記得比like
官網個guide 得2.x 嘅,v3 beta?
都有情況要儲 用黎revoke 未expire 既jwt
轉左行
It depends.....
有冇ms
我想整個name generator, 入一或者兩個字可以出到個產品名,例如入scraper 可以出到一條list scraperbee.com, scraper.io, scraperly.com

想問下係咪用bootstrap + vue 最簡單? 本來諗住用static site generator 搵個theme整, 但係整spa 又無ui kit

用咩frontend framework有現成ui component, 同埋theme,bootstrap 4係jquery,但我又用唔着
而家算做緊FRONTEND
但唔想寫成世WEB
但唔知做咩好
大學學左design patterns,以為依個世界得Class, 用Java寫咩都係用extend
之後學react, 真係毀三觀,啲Class改到淨係得返個constructor同一個method
lm
近年vue樣樣都抄react
例如今年唔用mixin,轉晒做hook(佢哋叫composite API)

我個人都係推薦react,感覺成熟好多
雖然靠估
短期唔會收皮既 但會覺得會快收皮過react
react 有fb靠山
但vue得 community自己dev
popularity 一直都比 react壓住
angular就好似比vue超越

v3 我都未睇更新左咩 好似上年九月已經見佢講
學java/kotlin/swift 寫app
react用翻ts你就會明oop嘅緊要
vue 個作者係大陸人
九成大陸公司都用 vue
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞