web developer圍爐區

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
識玩一定 vanilla php
有code底上網學full stack應該喺邊度學? freecodecamp ? cs50? 定其他?
project仔係自己搵啲野整?定係公司野
自己搵嘢整或者公司嘢都無所謂,主要睇返個Project用過啲咩skill show到俾人睇你真係識同用過
我fg想搵react工得一年placement同半年intern經,有自學過react同express,frontend同backend都有啲認識,中間剩係做過一個react project 今個月開始搵工,自學咗常見既redux, saga同hooks諗住叫20K,不過github白紙剩係得啲做過project既圖,又驚interview問我好難既野
SOLID 同 DRY 先係個目的
OOP只係其中一個方法
Factory pattern, builder pattern果啲只係for Java, 其他language有named argument或者extension, 根本冇需要用
weak type language根本冇需要dependency injection
用pipe?可以inject 個 request 入去
fg岩岩入左間用spring寫web既vendor
做唔做得過? 定spring都好快比react node等out走
Backend React at its finest
唔覺spring會俾node掃得走
fg react interview 會問咩問題?
State management
Asynchronous API call
MVC MVVM
唔該哂巴打 依啲係本身都識既野嚟
個人感覺上學 Java Spring一定冇死
好多大公司或政府都肯出高offer 要Java人

反而php, 任何js Framework ,乜乜乜js呀,果d都係目前好,未來係點仲係未知數

個人意見,唔好插得咁大力
Java 同 Spring的確唔會死
JavaScript 作為web嘅standard亦都有排玩
但nodejs作為backend language 就可能定位有啲尷尬
依行interview係咪都係廣東話多 之前in大公司都係
多數係
有部份要英文自我介紹
都有試過一次比人問普通話
Any good articles comparing MVC and MMVM?
Spring應該仲有排玩
乜乜js個d真係無計, frontend變得太快,太多framework,library選擇
依行interview 著得靚唔靚仔,包括個樣,定係大家都係普普通通
唔覺node 有乜問題
react / node 你加左typescript 都唔會好差
不過你話鐘意寫java
咁做backend 一定spring 會大路D
但而家都會其他lightweight 既framework用
好似javalin

唔洗學個D annotation
會易D

不過講真 做backend 寫既話
最快一定node啦
我好鐘意食nodejs呀
但啲老細話行node嘅container唔夠慳
要用go/java
可以點
其實有D人都唔明
以為用JS 就一定weak type
好似渣D咁 其實都係睇個developer 點砌姐

不過寫go/java 都好既
夠stable
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞