web developer圍爐區

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
React 好似好多功能 IE 唔support
有strong type先可以玩oop到極致
用flow 都得
寫開React + Typescript,學緊NestJS
有type system唔代表係object orientated
react就算用typescript,concept上都係functional為主
你又有道理
近排開始有blogger吹奏唔用
是 Functional 就是 Functional,是 Functional 不是 OOP,是 Functional 亦是 OOP

interface IHongKongNoITProps {
  children: any
}

const HongKongNoIT = ({ children }) => {
  return (
    <>{children}</>
  )
}

export default HongKongNoIT
sorry 柒左
我都柒咗,漏咗幫個 props 加返個 interface:-

都話喺香港揼 code 冇將來㗎啦
TS 會嘈你既唔落any type
無事既巴打都係做開web??
Web 為主,低薪十項全能 Fullstack 狗,而家要打坐揼 code 積多啲陰德,來生投胎過矽谷
['唔好意思我唔係' for x in range (10)]
玩開咩stack
我都半隻full stack以前
react express knex
冇,已經做到唔想跳,喺份 hea 工打坐學吓嘢算

俾你跳兩跳到 4-5 皮又點,屄同人工好多時成正比
最主要係ts相關嘅dev tools仲未夠成熟
用vscode個tsserver成日燒我粒cpu
另外有啲情況會為咗就啲type而搞到矯枉過正
我唔係𠵱種 Fullstack

而家寫 Rails, 以前寫 Laravel, ASP.NET 都寫過吓, 有 Hibernate 同 base on Spring Boot 嘅 Grails 又玩過吓#dog

係差 Serverless 未有機會掂
諗諗下又好有道理
有時為左個type safe搞多好多野
真心用唔慣
用咗雖然strict咗但係d code長咗勁多好難main
可能功力未夠
我改過嘅方法就係換個部有 i9 嘅腦,繼續用 TypeScript
點睇都覺得巴打係已經喺矽谷嘆緊世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞