web developer圍爐區

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
咪話我都柒咗囉
係就block user,JWT唔洗儲用private key一check就得係特點
全世界嘅backend個trend都係自己搞晒deployment (k8s, docker之類)、monitoring dashboard、alert等。個ops嘅作用會縮少去到睇hardware (換bad drive/fan,做upgrade等等),如果間公司係cloud嘅,根本唔洗請ops
同埋我唔明白點解好多網上教學都係直接type props, 而唔用React.FC
下下都要寫children好似好奇怪
個props應該淨係寫external pass入去嘅野?
nest好多位包得好實 有d野直頭想搵位hack都唔知點搞
好似dto做custome validation rule要拎返auth strategy拆好左既userId都拎唔到 因為inject唔到request個object入去
咪又係一條 🐻er,根 spec 自己都做到,洗鬼俾錢佢

Auth0 係賣梗幫你 set 晒大部分 social media 嘅 OAuth 連 user table back-end,你懶就要俾錢人賺
Firebase auth
因為好多人冇睇 doc(包括我)
想auth 整合埋database
同埋firebase聽到真係喊三聲
加埋Firestore 死未
不過諗返轉頭 整prototype嘅auth 係咪唔應該諗咁多野
用到就算
你又唔係大platform 撚有咁多人黎偷你jwt咩
Firebase 得個 Auth 好用,Firestore 唔覺好用,好似綁手綁腳乜都做唔到咁,唔知係咪我唔識玩 NoSQL
同埋照佢咁計錢,落 production 實好金
借朋友acc
非it 科 今年fg, 係最後呢半年自己學寫code
出黎可以點叫價, 非it graduate 一般可以叫幾多
我問過agent , 佢話幫我叫20k
依家佢幫我搵左份, 聽日會去面試。我係咪照叫20k。
fe/be/fs?
半年應該無人會請
其實成個Firebase用落好多伏 auth 你想revoke單一token都做唔到 佢淨係可以revoke成條refresh token 除非用佢生完JWT再自己API再issue 但係咁做真係好on9 用佢真係把撚

firestore又係一個大伏 一黎貴 二黎nosql完全冇得relational咁query 你有data要update就真係企左係到
覺得自己有料叫 21-23,覺得自己冇料叫 19
有babel polyfill架ma....
晒銀時
我有自己寫過d project , 但感覺好雞。我又唔知學到咩地步 先叫ok
yes,polyfill
我睇隔離 AMZN 個 DynamoDB 都冇咁弱雞
乜年代,仲 Polyfill IE

我𠵱啲 jQuery & php 時代嘅人而家都唔搞 IE
其實仲有冇人用angular?同react 比鐘意angular多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞