web developer圍爐區

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
其實todo list幾好
不過呢framework 嘅tutorial 全部都係todo list
玩到好濫
唔少公司個SQL 都過千行
人人都唔識main
啫係喺香港backend其實包埋devops infra嘢
有玩過吓docker, jenkins嗰啲
Pinterest 亂咁 search 就有嘢抄

再去 freepik down 啲 AI files 返嚟改
例如而家興cursor based pagination, skeleton loading之類
有冇人識 k8s,點上手?

利申:齋用 docker-compose, GitLab CI, 以前有用 Jenkins
咁我去留意下freepik 先,
事關我成日去Pinterest 睇design 野
香港腦細覺得一個人收果少少錢識晒咁多嘢係正常
K8s都有唔同玩法
好睇最後用咩cloud
整 skeleton loading 好撚晒時間
Skeleton loading 就知
Cursor based paging 係時候google 下
就係見好貴,如果一個 EC2 入面用又冇乜意義,公司又冇機會用
我比較想知會唔會有大 org 真係會整𠵱個樣嘅 UI framework
如果巴打係用開Aws
主要都係揀返 EKS / ECS / Fargate 啫
睇有幾多budget囉
我玩個magento玩到懷疑人生..
一直以黎覺得寫web唔難, 啲野做黎做去咁上下
由laravel到node express js , 再到spring, android, react,vue等等,通常兩三個星期就上手, 將公司套restful 轉graphQL 都係幾日既事
又學左小小docker , jenkins, aws CI/CD野
以為自己都ok啦.. 點知俾個magento搞到想死咁
屌佢個ui連個dom都睇唔明, 啲module可以亂9咁另外開一個module override佢
個刻終於明白自己只係code monkey
你試下將英文字轉晒做殘體中文
你就發覺似曾相識
支那寶
多得訪間仲有咁多user仲用ie
重度nextjs + typescript +graphql 用家lm
有冇人可以說服我用jwt rather than cookie session
個個教學都淨係提方便又唔講invalidation就覺得好反感
auth0又係
唔記得係咪睇過auth0係整jwt嘅人之一
然後就商業化佢
但普通教學淨係好表面,要secure就要比錢佢
所以一直我都用session+cookie
好多所謂矯枉過正其實係一位一開始寫嘅時候寫到好generic,generic到其實好難maintain,唔掂都還好,一掂就隨時爛。type system只係幫你surface啲問題,至於要將啲所謂generic嘅code改到可以同type system夾到一般都係亂嚟,所以先有矯枉過正嘅感覺

如果個component一開始寫嘅時候已經係有諗住用type system嚟寫,個寫法通常都會唔一樣,差在如果冇咩事,都唔會有人將啲generic嘢砍掉重練

其實依個唔單止係js->ts/flow嘅問題,Python宜家有typing都係有依個問題。啲Deep learning library,例如tensorflow/pytorch都係咁,根本冇可能100% type到,除非巨型refactor
寫完個interface 唔用
睇comment 大把人插佢
寫文條友都幾stubborn
唔似,啲支那 app 一式一樣抄 iOS flat UI
https://taro-ui.aotu.io/h5/index.html
https://ant.design/components/overview/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞