web developer圍爐區

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
小心Startup公司
好多都係靠Funding生存
經濟唔好呢一兩年都係Investment既寒冬
可能玩一兩年貨仔就拜拜
首先Frontend本身係唔適合用MVC
事實上你係非常依賴Browser做晒rendering同listening,你失去左控制controller既能力
所以今時今日出現左好多MVC變化型
https://mvc.givan.se/
假如Angular就係用MVVM, 1 view 配1 controller (=component)
咁你就唔適合用controller control controller
不過呢,你可以一個controller inherit另一個controller
又或者一個smart component去control另一個dumb component

講返MVC, 其次MVC本身無明確定義logic/data flow
另外到底係fat model slim controller定係fat controller slim model到依家都係嘈緊
最後到底controller可唔可以control controller?
如果你去睇front controller pattern就會明白,係可以的

(利申:可能答得太簡, 唔明再問)
小弟自學緊寫網站/web app,見到噚日初選popvote個web app load得好順(i.e.揀完語言、之後同意條款、入票站編號,呢幾個step好似快到唔洗load咁),但平時自己寫/用wordpress做既網站唔同頁面都會明顯feel到有loading time,想請問如果想寫隻咁既web app,有冇啲咩工具或者學寫邊種code可以做到? (除左換間勁啲既hosting公司之外,想直頭令用家係正常環境下feel唔到loading)
因為佢果D都喺static data 只要佢個flow喺開果頁就直接download哂D嘢 唔洗每個step都同server傾計一定順 如果唔順一喺你部機/browser有問題 一喺你coding有問題
因為全部係同一頁黎,一load入去果時已經load晒d code
將幾頁寫落同一頁,你按下一步果時show hide唔同頁面
成個投票過程原則上都唔需要再掂到server,最後將你既input用js generate qr code,到票站人肉validate
(無仔細睇d code,大致係咁上下原理)
service worker
好多人用workbox寫
https://developers.google.com/web/tools/workbox
我而家好想走,覺得香港做 developer 已經無前途,去英國嘅話 web developer 市價,除稅後倫敦係香港嘅2倍,細城市亦都略為高過香港,但係去細城市嘅話生活費平,尤其係£700已經可以租到市中心一房單位。

如果去愛沙尼亞嘅話,人地政府真係支持科技發展,developer 市價同香港差唔多,但係生活費平一半有多。

我而家呢份約重要係 underpaid 嘅(因為舊年受制於公司政策無人工加,只能用 bonus 搭救),我做埋呢份約之後唔再做啦,出年過外國算。
London有2倍咁多咩
我Google過FG個價同香港差唔多都係20k左右
不過我都想去 覺得IT風氣應該好啲
香港打code啲人求撚其
香港 fresh grad幾多間肯比20k呀 大把12k收緊trainee
想問吓networld好唔好做?
即係reactjs route的原理?
全部放同一頁,只是控制邊個頁面顯示
新手sor
想問下普通related IT degree同 cs degree喺咪會差好遠?

定其實我有求其一個degree就得,因為都只喺睇你有幾多斤兩
睇斤兩多d,睇你識幾多concept同technique同睇你github/gitlab有做過d 咩project.通常apply it工都要你做online test先,之後先決定in唔in你
邊間12k咁癲
Fg 18-20k都唔少喎
唔係冇錢都做狗吖嘛
香港大把人工貴一貴
但都係求撚其
巴打小心
外國d p要玩到d code好hardcore
framework佢地反而唔多理你識幾多種
route都有轉path
初選果個係玩全部同一個component
睇你想做咩firm
vendor唔理你咩degree
唔好
fg 做 in-house 定 vendor 好? 會唔會話in-house之後搵工冇咁好
我知都冇咩公司會話好做 依間死罪係咩?
vendor 練功, in house 過日晨
入si練功啦
sorry, si係咩意思? google唔係幾搵到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞