web developer圍爐區

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
真係學唔到咁多嘢
由jquery到vuejs 學到flutter
nodejs創始人而家又出隻Deno
ci etc pipeline 自己搞返都正常

但k8s, kafka 呢d cluster 真係最好有infra team
細公司真心唔易有呢d
好難做到細有細做

無infra team 得一兩丁友 對dev(sec)ops/ infra黎講都係one man band
細公司唔易有budget 請個咩都識既one man band

所以玩k8s我perfer 去大公司做
利申 大公司做緊 但devops 得5個人己經做到踢晒腳
讀緊CS嘅新手係咪都係先學HTML CSS PHP JS再諗其他? 定巴打們有其他推介
另外想問wordpress咁勁點解仲要精以上language?感覺上識呢堆language Basic + Wordpress 已經做到Web developer咁🤔有錯請指正
其實說穿了就係冇咁嘅需要就咪鬼搞,唔係所有嘢都要搞到好大先得,喺FAANG都好多code唔generic,求其寫,但係因為根本唔預嗰啲code會變/extend,所以求其快寫hacky solution都okay,發現原來係需要extendable嘅,再refactor都okay

如果個product唔預會scale得好大嘅,其實搵幾部機run幾個container,求其加個reverse proxy已經好夠做,到真係做大咗,有resources,要scale up先搞k8s都唔會好複雜
你想做極永世都係30k就學PHP啦
你想做幾年就30-40k就學Java啦

識wordpress就當自己識web development, 咁你連20k都唔值
自膠 係cookie安全過local storage
留tg
lm
可能舊同事
你舊果間間除左E-Learning game都有接開其他web/app development project?
唔係,冇做過寫 game 公司
係,不過我果間半摺,可能你係ceo 出走果果間黎
同agent討論做乜
小弟做過banking 同埋其他industry project
banking project security team 會restrict你放jwt, session token去http only cookie 唔係唔會俾你pass security test

但其他industry既project 只要個web pass 晒xss test 既話 放token 去localstorage 都ok
其實係 php 已經被市場標籤為「old school」、「爛 code」,同佢本身功能冇乜關係

留意到廢港業界嘅偏見,如果做廢港打工仔想高人工,真係 Java Spring 啦,我啲朋友閒閒哋跳兩跳都 40K 以上

但如果只係做個專業嘅 back-end developer,其實可以隨意啲,Java Spring, Ruby on Rails, Nest.js, Django 𠵱四個 MVC framework 睇落都唔錯

土炮 Express, Flask 嗰啲就不值一提,用𠵱啲 lightweight routing library server 上手好易連 back-end 基本 concept 都 miss 咗
我朋友都話乜撚都唔好理
精通Java Spring最有用

識少少 js 已足夠
利申:我做過security公司
其實jwt唔係太應該用嚟放frontend
應該做short live token based for SOA only
jwt做唔倒revoke係好大既缺陷
根本就係,玩十年點會死
聽js php java會淘汰
已經係我讀中學年代聽
下下要追新tech 咁要fg做乜
宜家d vendor用新tech
因為佢要搶客搶生意
IT係你地在行
搵工係我地在行

我地日日幫人搵工架嘛
傾下又無壞
岩先in 完, 先見team leader 再見hr
開21k
見我個team leader 問我係咪一定21 k, 我話20都得, 佢就話只要hr ok 既話就得
Hr 就話我非it ,呢個價有d 高
一句做過做過security公司代表D咩
jwt唔放frontent仲叫jwt黎做咩
咁你直接D叫人唔好用
少年你太年輕了, 人人都可以壓你價
多謝大大
得閒研究下
岩岩碌左陣唔太了解係咩黎
傳統毒撚 就算講野都好少同人講呢D
不過我都見到好多巴打話好重要
我會溫返下書
多謝你地建議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞