web developer圍爐區

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
我以前做間公司backend就係php 但唔用任何framework
寫咗一年web 20k人工算唔算underpaid?
fg想搵fullstack/backend工應該要識d咩
暫時識react, node, express+mongodb, java d framework唔太熟,好耐之前寫過下php
你個skill set都夠fg搵工吧
夠做啦
最緊要過到interview嗰關
其他可以邊做邊學
學reactjs 定vue好?
見vue好似比較入門簡單D
個人覺得vue好啲
thanks
我都覺Vue
試過用tailwind css,真係幾方便
唔似得用boostrap咁,改黎改去,用埋啲!important 改
不過唔太習慣啲class水蛇春咁長,尤其是要handle responsive design既時候
小弟做緊間公司係做 E-Learning game

主力係用PHP + Phaser Js
其他vuejs , threejs 一時時用

phaser 超級冷門野

比人炒撚左唔知仲揾唔揾到工
不自量力
以前公司有自己一套 Framework
On9 JWT係server side 儲黎有乜用?server sode係負責簽同check絕唔會儲
一個無底深淵
屌呢個post真係好多不學無術
除左用黎blacklist revoke 諗唔到有咩原因要入redis 就算入都唔係入成條jwt

btw 佢其實係咪想講redux
答你唔到
我都做無耐
three js唔係玩animation咩
3d library
的確
先唔好講可唔可行
如果儲係server side 去唔同server就要重新log in過
無咗jwt特點
都可以做animation既
但做3d animation 唔建議用three

用three係因為依家好多人都想自己個網站放個3D Model 落去,比用戶有interactive (即懶專業)

eg :
https://dogstudio.co/
https://www.xenyo.com/
七一 維園見[/quote]
學術交流姐
唔同framework唔同水平嘅人都可以一齊討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞