web developer圍爐區

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
我都係自己side project先用golang 我自己就用echo
我都想個出面有冇公司寫go同用邊套
...你當細公司one man band既方式係trend ????
真係痴撚線 呢到講緊成個it department要做既野 你公司就assign哂比個backend devloper搞
OO已經係基礎,唔洗興都要識寫
我做FAANG backend service,container deployment、logging+monitoring、set up alert都係SWE做晒,當中大部分都係出自我手,oncall都係SWE自己oncall

除非你話FAANG都係細公司啦
每條team自己deploy/maintain自己個service係好正常嘅一樣嘢,搵一個department去deploy全公司所有service係好難scale,如果你有幾百個service,冇一個department可以睇晒
有啲team嘅service比較複雜,係可能會有dedicates headcounts去處理,但係唔會有一個department去搞
向下scroll同時出animation既方式,keyword叫parallax scrolling
你可以用呢個keyword搵到好多demo同相關library

animation方面你可以用dom整,用canvas整,用css animation整,用svg整
reference
https://animate.style/
https://animejs.com/

https://www.oxxostudio.tw/articles/201803/css-animation.html
?? 你無secret可以decrypt條jwt?
係呢一類
同埋想請教下 點解啲人寫js 要裝 nodejs? nodejs google 過好似係 backend 野? 我寫frontend 應該就咁用 vscode + chrome 係咪得...
定係我呢個組合 = 用 notepad 寫 c++
其實我公司都係咁 我只係覺得又要寫backend 堆service 仲要setup ci k8s堆config 部機炒粉又要個條友去搞 好撚chur 以為細公司先係咁
點同,你公司咁高人工請你就預左你1個頂10個人既工作,你呢d係特例黎
等咗咁耐終於等到有FAANG人曝露身分
之前有個post已經有幾個巴自己講咗
因為要用npm黎install packages
唔太明...
JS library 唔係就咁係html 入面加句 script 就用到
我上網學佢地都係咁就用到 jquery
依啲嘢做一次,其實你唔會不斷搞佢,如果set啱晒啲automation

要manual intervention嘅基本上就係test failure/alert fire,間唔中望下個dashboard,冇咩特別都唔洗搞佢
我認我懶,想簡單啲砌個UI出嚟齋用css太花時間喇,我寧願將時間放落backend度……其實我現時都係用php搭mysql去做backend,坊間有啲乜嘢代替品?
ci k8s搞一次,只要你搞到自動deploy其實唔係好chur,如果仲係不斷manual release嘅,invest啲時間落去做automation,好大機會發現係值得嘅,尤其出human error嘅機會會減低
因為js, css發展太慢, 畀browser拖累, user唔肯update browser
然後為左各種優化、自動化,便需要各種tool幫手
經過多年亂鬥,最終由nodejs附帶的npm配上webpack取得全面勝利
1. 有node才有npm
2. 用npm下載各種library很方便
3. 有node才能執行各種方便開發的tool ... 例如webpack

簡點單說,現在開發frontend複雜度太高,必須站在巨人的肩膀上~利用各種tool和library加快開發...不要自己下下重頭寫

(簡體*)
https://harttle.land/2016/09/19/frontend-build.html
https://huangxuan.me/js-module-7day/#/
我諗一般黎緊devops team會整啲internal tools 去方便SWE去manage 嗰啲deploy, alert/monitoring?
ci k8s 都會有template, 有code generation 掛
以前做嗰間用Jenkins CI, Mesos 都會用internal library同internal webapp去set野
Baidu AI
正路,FAANG都係類似做法,其實develop依啲internal toolings畀其他team用嘅,好多時候就係我哋叫嘅infra team

不過依類alert/monitoring都有limitation,因為其實佢好blackbox monitoring,有時候你都需要啲whitebox monitoring去理解究竟係咩爛咗,whitebox monitoring係common infra畀唔到你嘅嘢

但係用internal tools setup啲deployment automate啲push,加test喺push之前run依啲,就係條team自己嘅責任。infra team更加冇可能幫你睇dashboard同response to alert,佢哋自己都要monitor住套codegen,啲tools嘅reliability,所以好多team都會有幾個人睇住自己team嘅infra

細公司係完全理解未必有咁嘅resources去有infra team,但係細有細做,例如寫返一兩條script幫你gen啲簡單嘢,都係減少human error嘅方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞