web developer圍爐區

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
我果部又何嘗唔係i9
咁我都覺用typescript 係好嘅
正確廢港寫 code iteration 哲學

while(1) {
寫垃圾追進度 + 完成腦細 / 屄客戇鳩 idea
執 code 拆細
}

只有咁玩先夠持久
得 28K 可以點嘆世界?
計埋傷殘金都未夠 30K
我反而想知純front end 嘅web dev條路可以點走落去
對backend 真係0興趣
其實BAT真係幾肯出錢
Fullstack五六年經驗應該可以年薪百萬人仔
不過996囉
入支那阿里螞蟻金服,成為 Expert
原本學緊react 但係頂唔順啲ui嘢 所以想轉backend 而加就學緊go

但係純backend有啲咩project可以build嚟放profolio 定係點都要掂到啲frontend嘢
人哋 996 做到嘢好過香港 955 唔知為乜
唔一定要識點寫backend
但要知道基本原理,識下API design咁囉
另外自己研究下UX會煞食好多
同你相反 完全唔想掂frontend嘢 純backend有冇得玩
其實backend可以分幾種
香港都好少分到咁細
外國好多時dev ops 同infra係分開
寫返個 RESTful / GraphQL back-end Todo List 先講啦,要有 test cases

其實 back-end 最重要係 structuring,唔係鬥寫嚿嘢幾快

Golang 都係寫吓啲追求速度嘅 microservice 算

真係做 system 嘅,用返 Monolithic 嘅 Spring Boot / Ruby on Rails / Laravel / ASP.NET Core 啦

你可以用 Monolithic framework 做底,啲細 process 駁 Golang 玩
又todo list
UX 係睇書學?
主要係自己對UI, design 野有興趣
所以先想專攻frontend
咁 Todo tree 囉
香港地d工 好似都係backend 為主
同埋backend 範疇咁闊
我個人唔多鍾意睇書,總係覺得啲書出得嚟都out咗

睇下呢blog了解下最近有咩buzzword咁囉
另外就係自己試下重新設計啲自己用開嘅app
thx ching建議
前者完全唔識,有無多d資訊?
重寫 重設計同一隻app就成日都有

Thank you
啲差嘅大運就快行完,最伏嘅工都俾我做過晒

以前入 PCCW 做 se-con,佢請啲狗返嚟就係齋寫幾千行 SQL 出 reports 同 ASP.NET Webform (No MVC)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞