web developer圍爐區

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
寫得靚同爛同 OO 冇關,係講梗有冇 decouple 啲 code 同會唔會喺加功能嘅同時定期執吓啲 code

OO 有 OO 嘅拆法 (eg. Polymorphism, Domain Driven Design, Dependency Injection)

Functional 都有 Functional 嘅拆法,我唔知嗰啲 concepts 叫乜名,但通常加埋 TypeScript by features 拆 modules 爛極有限,反正到最後都係 composition tree structures

有埋 test cases 就更好
好重嘅怨念
好記得以前第一份牛工,當時我仲了解廢港牛工特性

嗰時個 CTO 叫我用 D3 整個 chart system,我用落 D3 咁撚麻煩,用 Chart.js 做俾佢算,反正功能一撚樣,一樣係 svg

做完之後個老屎忽 CTO 叫我改撚返用 D3,咪做俾佢囉,但又要較位又要人手 handle negative bar chart 麻煩到,不過 D3 係可以 cus 多啲嘢嘅
基本上全部都左溝右溝架啦
最憎人拎住 OOP 打飛機
爛 OOP = 狗也不屌
個中文doc係佢有份寫
同埋搵左好多人好比心機去做翻譯
唔好鳩up
冇錯,揼 code 同寫小說差唔多,冇理由一篇小說剩用得比喻法唔用得誇張法,𠵱啲唔叫 best practice

小說寫得好唔好係睇有冇起承轉合嘅脈絡,表唔表達到嗰種意境

Python 嘅 「There should be one-- and preferably only one --obvious way to do it」就係扼殺咗 code 狗嘅創作力

如果一種 language 或 framework 令到 Code 狗寫得唔開心,返工返得唔開心,仲點會有熱誠寫到啲勁嘢出嚟
一個月貨仔叫你起掂一個pj
一個crud function 預你半日搞店
仲要0 error + load得唔慢
仲講咩OO , 靚db structure, performance
it好多呢D senior老鬼
自己落水做果時又求其做, 又話做住先
當初又話點點點,要注重performance
但有好多人就係鐘意opinionated framework / language
貪佢唔使諗咁多
我只可以講句人各有志
好多時啲人會濫用inheritance
造成不必要嘅performance bottleneck
上年佢有係Twitter 出過一個tweet 屌香港示威
之後佢自己delete 左
然後有人係GitHub 屌佢
跟住佢解釋
https://github.com/vuejs/vue/issues/10849
Inheritance 還好
我見過method 拎 data 永遠 return true of false
中間有 exception 永遠唔知 食左
拎到既 data 會塞落某一個你估唔到 field
成堆 abstract interface 就會咁
見唔少呢D 人
想要testability 谷test coverage搞到over engineering

所以我唔鍾意take home coding interview
有太多主觀成份
支那最興扮中立 愛和平 民主
有事就扮聽唔到話個別例子
解答得好詳細,多謝晒不過我喺歐洲讀書之後應該都喺到做野架喇,暫時唔會返廢港
你係要有果類功能又唔想用shopify可以簡其他framework
咩形式嘅interview 都係主觀架啦
Take home assignment 最衰就係個scope可以無限擴大
好難捉路
其實scope definition 係出題既責任
我覺得雙方都有責任
其實hk入行frontend developer=main code?
有兩類,大公司多數 main code,細公司多數真係做 R&D,但要預咗廢港 IT Firm 質素參差,一係投行VC二世組開嚟 cap 水,一係有本嘅傳統行頭老細屎忽痕叉隻腳搞 IT 轉型,所以喺廢港打工唔好太大期望,有少少 standard 嘅 Startup / 有 Git 用嘅大公司已經好好

你話有冇真正 tech 人開嘅 firm,唔係話冇,都有少少嘅,但廢港成個環境都不利真正 IT firm 發展
多謝你講解
如果vendor跟本就係血汗工場
project接project
其實要開發快,要打包即走,要接手即改,CI簡直無得輸。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞