web developer圍爐區

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
個人版 可以商用

申利: 已買全套自私用 好開心
你噏乜 invalidate咗仲store黎做乜
redis係用黎做cache
jwt本身既用法就唔洗store
就算你要revoke 你都係store jti唔會成條store
用jti去backlist仲token
你用開邊隻咪邊隻最簡單囉
用bootstrap其實唔係全部component都要js
如果你避得開咪可以唔用jquery
不過最新bootstrap 5已經放棄左jquery
https://blog.getbootstrap.com/2020/06/16/bootstrap-5-alpha/
近排先開始搵,暫時未有回音
事實上class oop係ES2015既野...根本唔需要Typescript就用到...
純粹一套oop + strong typing感覺好dd
同埋都知道講錯左sor
算啦,入鄉隨俗
Git我就慣咗用command line
Angular設計意念來自backend framework
核心就係MVVM + DI .... 當然仲有data stream (rxjs)
用如你搞得掂,就等同有在大部份backend framework既基礎
畀心機
為就係話store jti囉
Redis 咁貴點會成個token store
唔通要畫出腸咩
講起就嬲!!
呢個垃圾survey故意將AngularJS同Angular混在一起
而且係連續幾年都係咁,每github道過歉,下年重施故技,仆佢個街
市面上好多工喎
如果你有幾個分得好散既system, 大家用同一條key去verify JWT就得, 唔洗理cookies/session. 同埋如果你service成日要做auth, 理論上用JWT查少啲DB係快啲.
不過都係睇use case, 有啲人為用而用, 最尾整到個成個JWT流程同session一樣, 咁不如唔好用.
新手學野
想問下frontend 點整好interactive 既網頁
例如乜都唔洗禁, 碌下就會有啲野郁黎郁去
淨係識jquery 但係唔明點用咁簡單既function 寫咁複雜既動畫 (見有啲直程成隻GAME 咁)

同埋咁難既野點 debug 淨係識用vscode debug 啲好簡單既 js code
直接d去睇jobad, 搵人工既frontend jobad睇,你就知條路點行。
不過香港frontend比外國難行
因為香港無咩公司搞創新
剩係會整d可以搵到library堆砌出黎既野
唔似外國咁願意take risk整d 原創複雜web app出黎
UX係science...有theory, 唔易out
UI先屬於Design領域,但d trend 都總可以捱到2-3年
intersection observer
追咁耐post終於有人講了T^T
jwt原意就係唔使store喺server方便做scaling
server淨係做validation
而家你store落server點解唔用返session
React新手here,想請問用開react嘅巴打會搭邊啲framework?學緊Material-UI但未上到手。

利申: 之前用開php
mui係俾啲現成component你即刻用咁解bo
I know that feel
我第一份summer job就係做magento...
佢free完code出黎, 等你班友以為免費好正
然後整左個certifcated magento developer出黎
就係要你班友搞唔,可以畀錢佢d人做...
gloand有咩 backend framework 香港多人用?
會呀,上年開始既新UI Design 新trend黎
叫Neumorphism
依家Apple都轉用佢,你黎緊好快見到通街都係,睇到你悶
https://www.inputmag.com/design/apple-macos-big-sur-the-rise-of-neumorphism
所以我咪話佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞