web developer圍爐區

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
最基本HTML ,CSS ,JS, JQuery ,DOM
backend 好似有教最基本既express js ,node js
RESTful, API

不過D 野係入門 , 同上youtube搵片學差唔多
買個course 其實只係比個方向自己
睇w3school學
Agger,知道自己要識啲咩學啲咩先係最重要,大概知個方向之後就會少啲睇呢啲course,睇咩source自學都好,寫下嘢最實際
其實 邊洗買course
好多free course都夠做
想問一問
我嚟緊Top Up degree grad
加之前有一年frontend 經驗

嚟緊搵工可以開幾多
20k算唔算太高(始終非8大)
w3school算係crash course,詳細同完整d我會睇javascript.info
自己整project學得快好多
睇course/跟course做 好快唔記得
CSS 你想整呢D 咪google 下相關野睇
我覺得算係打個底係咁咦睇過哂d 野
唔洗一睇人地d code 就r 哂頭
身邊CODING勁既同學都已經做左1~2年 寫web/app 既intern,
有D講過自己收緊正式員工既人工,
不過睇過佢地github , 佢地係有料

心機野
有興趣既大把野可以玩
無興趣既夠用就可以
新生 想問front end係咪其實淨係html css jquery已經夠? react嗰啲framework其實有咩好
state management
做大scale 野就好需要framework 幫手
做frontend無咩人用query
react redux 係主要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞