web developer圍爐區

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
非IT degree
但有上course ,例如systemxxxc d 雞精班
算唔算自學

之後入行都係入 等人用辛苦到仆街果d果d私人公司拎經驗
而家公司用緊Quarkus
但我個人都係覺得唔湯唔水
我自己會揀返nodejs or go
大陸嘢,不了
新手想問下react js 如果所有嘢用function 寫唔用class得唔得?
Vue
作者: 尤雨閪

係喎支那人整喎
用Framework 都 分黃Frame 定藍Frame
自從react hooks推出之外呢樣野已經possible la
以前都仲可能得7-8成做到pure & functional component
想知巴打移左去邊
熟react 熟nodejs
就畢業
一個framework都冇玩過,哭咗
絕對無問題
react hooks好好用
學校幫你打基礎
好多嘢都要靠自學
日本 > 英國
巴打玩左幾多年先成功移到
想了解多d
10年經驗左右
但我學咗幾耐可能無乜參考價值
想知大家點睇GraphQL?值唔值得學
唔 sure 條友依家咩國藉,但佢係美國讀書,做緊 google, vuejs 成條 team 都有好多其他國藉既人, 個網連中文 doc 都係 google translate. 你就知 vuejs 同支那其實無咩關係
why not
我覺得趨勢黎
一個end point搞掂晒
淨係fetch有需要嘅data
香港無咩機會有公司用
sor for 1999
曲線無講明
如果comp sci degree,唔教framework係非常合理嘅一件事,其實自己學都唔係咁難

以前讀degree嘅時候已經玩express angularjs angular,自己都寫過一個好簡單嘅php framework純用嚟學嘢

其實寫第一二次係好容易用錯個framework,但係之後會發覺好多bug/好難maintain,就係用錯方法寫嘅後果,再睇吓其實應該點寫,印象會深刻好多,再諗吓點解個framework會咁設計,有咩好,有咩唔好,直接train埋system design
屌你老母今次github又想死幾耐ser呀???????
之前過渡去react hooks果陣好唔慣冇set state 個callback 玩左排先上手
做左兩年半 dev 咩都有自己寫下
返工用php, spring boot, vuejs
自學python寫data analysis 玩AI 都有用unity maya自己砌model砌game
C++ 寫外掛果D
咩都有學過下玩過下 深就唔算好深 至少咩都識用下少少 但香港應該都係無機會寫驚/其他野 所以諗緊自己下半生應該都係寫web

不過其實係想問你地平時點學新野
好多野都係返工話用先會學 好似樓上jwt咁果D 雖然睇左一陣人地example都明 但都係你地講完我先知有呢樣野 你地會點樣去邊度學一樣新既tech or maybe framework 然後apply去自己平時做開既野度?

成日都日夜苦思都唔知自己可以學D咩增值 覺得自己係公司都好無用 都係code monkey一隻
btw vuejs 同 react 其實我個人推薦react多D 純粹多人用 市場大
vue係易但係我諗快沒落D
唔想自己學既野變孤兒既話我諗react會比較穩陣

而且轉去rn都唔難
到時mobile app有好路數轉做mobile dev都無得輸

利申兩個都有寫
學好design pattern 仲好
同埋學java
design pattern當然有
雖然當年大學最唔鍾意就係佢
不過返工好似好少會主動講咩design pattern 多數work就算無人理
當然寫靚D 自己都好main d

java都有用開 雖然寫少左
而家返工寫php我都諗緊係咪要轉工
好似寫緊D就收皮既lang 唯一好彩少少起碼有vuejs寫下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞