[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (58) Tamron 28-200已推出

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
有現貨?
會影人像+客串微距 70180
想影遠啲 70300

70200F4個人覺得無咩值得考慮的點
要放大率 -> T70180 / SEL70300G
要內變焦 -> SEL70200G
要大光圈-> T70180

其實最後都係睇你影人多定係影風景生態多
理論上係
但好睇你認為郁既野係去到邊類

係Sport?定細路跑動?
就算你攝既影像係要用快既快門
咁依類相用鏡時都會有一定幅度既擺動做追fo
無鏡防一樣好易震

如果以日常生活果隻條件
150mm都好易震
我用135gm夾r3
快門有時去到200放大都微震

何況真係影慢野
有鏡防快門可以再慢幾級用低d iso
實用性大好多

所以我推24-105
平囉支70-200f4二手見過4300
以有防震長鏡仲要白色我覺得都抵玩
小弟用緊A7ii 想平平地買支wide 既定焦 預3k內,依家用兩支啱心水:

1:samyang 18mm f2.8 af
2: tamrom 20mm f2.8

呢兩支好難選擇(都係2k7),上網睇評測,18mm個支輕少少同wide少少,但無防塵防水滴設計,20mm 個支有防塵防水滴設計,仲可以當微距用,我自己支身有支sigma 24-70 f2.8 dg dn
,所以希望大家可以俾少少建議
我會買samyang wide angle 2mm爭好遠+tamron嗰支對焦好慢因為佢係成支鏡筒郁去對焦 仲要係A7ii
琴日放哂套canon就入咗部a73+1728 好爽
想問下有冇啲配件係一定要買
暫時我自己諗住買rode wireless go支咪

A6400 都係多noise
menfrotto element carbon
星際唔知仲係咪九舊幾
上四寶留左支
下....用幾多iso 先?你用乜鏡?
試下放原圖上嚟
樹裏面個張係唔中焦
其他都叫正常
試吓響LR做下denoise會好啲
Denoise左啦
iso 6400
70350G
有日光你做乜用高iso 呀?下次set 低d iso 影
今日陰天呀
影呢啲細雀要起碼1/1600 秒快門
過iso係走唔甩
300mm, 500快門都比多佢啦
我早個月都諗咗好耐!
但最後痛少少一步到100-400gm!
而家開心使用中
70-300對焦慢啲,你上showroom玩下
推100-400
我之前都係考慮100-400定70-300
最尾都係揀咗100-400
係毒氣室試過支70-300
用落A73到
對焦由遠對返落近好慢
畫質又麻麻
不過都係要睇荷包負唔負擔得到
呢隻撚屌雀好活躍
500隻雀彈一下就會有殘影ga
有冇可能出枝12-24f2.8既鏡....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞