[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (58) Tamron 28-200已推出

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
咁a73個size都z6都差唔遠喎
我諗緊28-200成像會比2875差幾多
我係啲又要輕便又想成像靚嘅人
雖然依家用緊nikond5600 + T2470都覺得幾夠用啲成像又靚
但如果28200拎去旅行應該可以影多好多野

Ultrawide我用緊tokina11-20 (aspc 16-30?)
轉FF都想有返支闊少少既鏡
雖然想玩下sigma鏡不過見佢曲面就果斷放棄左
啱啱先買左啲光害filter無理由用唔到幾次就要棄

去過玻璃維亞影 又係香港影過幾次
我覺得後期執返靚最難😂😂😂
1728 + 2875/28200 好似都幾全面
不過1728比起其他定焦ultrawide夠唔夠用?
都係睇你影咩多,日常旅行就1728好夠用

但如果你成日要影星空大景,咁就wide d、大d光圈啱你多d

不過定焦ultrawide唔易用
一直諗緊入tamron 70-180
但夾A9係咪得番10fps ?
ultra wide 闊1mm個視覺差好遠,但基於重量 size 價錢考量揀左1728,畀個參考你: 2.8光圏影星20秒可以壓到1250 iso。旅行28200好啲,但兩支都好最好帶多支wide會穩陣啲。
有d興趣sigma 1424 2.8
中意canon/單反/ovf嘅話5D4而家個價無得輸
想問下有冇買左sony tough memory card既巴打拎左去換?
打去sony問佢話要擺底,冇得即換? 重要只可以銅鑼灣換,又要走過兩轉海
補lin

有關為受影響的SF-M系列、SF-M和SF-G系列TOUGH規格SD記憶卡提供更換計劃的通知
https://www.sony.com.hk/zh/electronics/support/articles/00246229
[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (57) Tamron 70180 已推出
https://lih.kg/pvnsRaX

上個post有巴打問過,要拎單去換
單我有,同埋login 返sony account都有record

問題係sony cs話要擺底張卡check,冇得即換
唔想又要走兩轉,又唔可以去旺角換
預左冇得即換喇

佢都冇stock
工作關係唔係成日有時間過去
之前整過兩次headphone已經趕到想死

係唔係唔拍片就冇事
YES
我算好彩,我有4張M tough主力影相,之前拍過片都冇出事
好彩旅行d片咩事都冇
巴打你有冇諗住換?

我張卡三個月貨仔,影左千令張raw都係冇問題
佢唔講有事由自可,一講就型住型住咁
唔該巴打
等騰龍出e mount版100400同150600應該更好

唔急用既話
我4張都水貨呀,有得換我都想換
期待可以用係支70-210 f4 beercan到
https://card.weibo.com/article/m/show/id/2309404501878032433241

強國人咁樣幫支sigma 2470 art既入塵事實去解話
推呀
有興趣就搵我
想買直倒 你哋會買原廠定副廠
副廠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞