[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (58) Tamron 28-200已推出

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
但你唔好唔記得佢索尼將a7定位係入門機黎
如果唔差好遠個個用kit len算啦
富士APSC有咩優勢 只係知人地講開嘅富士色
今次部R5 全能咁擠
有Sony R 系列 咁高畫素,A9 速度, S系 拍片功能
C記真係一鋪哂冷
再留力就摺得
nikon都未摺啦
外形靚之外 sensor用Sony apsc黎講係勁
apsc鏡頭焦距比較齊 大細光圈平貴都有得揀
Fujifilm當apsc係主力黎做
唔似其他廠主力做full frame 做apsc冇咁用心
緊係搵間好既廠去比啦屌
再講 得罪講句 你見人買機會意用nikon既都少左好多啦
但富士唯一缺點就係好撚貴
推,有冇人知
係依半年貴左
上年都仲正正常常

富士唔講色就係鏡群 基本各個焦段都齊 特別係816 等效1224
之前買相機富士好似無部有防震就無考慮
見佢出咗部XT4有少少心動想試
出左1224gm, 1635gm會唔會減價?
end game......

Rumored A7sIII specs recap

New 12MP stacked sensor with fast readout
records FHD 240fps, 4k120fps 10bit 4:2:2 and 4K120fps raw over HDMI
Looks pretty similar to a Sony A7rIV.
world’s highest resolution new 9.44 million dot EVF (QXGA resolution)
new kind of passive (noise free) cooling system
no overheating, no recording time limits
UHSII card support
announcement late July

It is a new 12MP sensor with fast readout. So no fancy global shutter
No overheating no recording time limit:
錄8K RAW會過熱嘅機,純粹擺低d數字話你知佢部嘢好勁,D fans好開心J,但又喺度講埋d咩擔心錄爆卡好過果d嘢

嘥氣
不過希望卒到Sony出d好嘢啦
香港夏天用真係10分鐘唔夠就rap得
佢post 係canon R5 既spec....

The past hours three Sony A7sII successor testers made it clear the Sony A7sII successor will not have such limitations:

“A7sii successor will not have any recording time limits”

No overheating limitations and no default recording time limit of 29m59secs. So if it comes to professional video use the Sony A7sIII will surely outperform the Canon.
講到sony 唔出8k or 4k 60 要收皮

問心canon 而家出r5 先有叫有貨
未出r5果期咪一樣傷盡canon 用家心

之前成日話sony 鏡貴, canon rf 鏡一出重貴過sony fe 仍然有人買
之前兩部FF無反唧牙膏同拍片閹到太不堪,缺點全部都係單反年代笑鳩初代A7結果最後自己都自打嘴巴嘅缺點嚟,被人笑到面黃,家陣難得生性肯一嘢踩爆支牙膏,之前嗰兩年谷咗咁耐精篤精谷到黃曬今次仲唔可以射撚爆佢咩
佢肯發功一嘢踩爆牙膏砌出勁spec絕對係好事,最好係可以一拳可以打傷Sony添,咁先可以逼到Sony咪撚唧牙膏,期待等緊日後A7R5會有咩黑科技
A7siii幾時砍掉一直都係傳姐
Sony傳聞如果準
就唔會r3先出過a73跌一次眼鏡
再到r4出都未見s3跌多一次

再講sony如果係會因為對手勁左而砍左s3咁正面既廠商
之後部r4同a92就唔會咁既spec都推出黎
(矛盾黎..佢會因為對手強而砍機重練..但轉頭又推兩部無誠意既機出...而砍既係三代機,但去到四代仲擠?講唔通)

純討論非罵戰
所以我咪覺得a74就算出都好難有r5r6既spec
佢真係咁出就玩死上面兩部
(雖然a73係有小a9之稱,但都係講緊貼近a9...但如果a74要跟r5r6 spec...就變左係超越a92)
唔好睇佢d機成日比人插
但canon市場眼光準到pk

好似Eos m香港鬧足咁多年
但全球銷量幫canon賺左勁多錢

所以講摺
Nikon gg都未論到佢
咁就睇佢下一步仲有無基本既4k60啦
由無反相機拍片spec唔係佢就Panasonic
去到今日連富士接近三年前既機都有既野
佢仲一直扣起唔係玩自爆係咩

Canon就係慢左轉無反
先一堆c轉左s或者雙修
果時我轉sony都係為左靜音拍劇照同可以拍片

如果canon都咁重手
Sony仲擠部a74
我諗大規模轉會都係遲早既事
試問唔睇拍片依點
Canon整體有咩輸Sony?

我對品牌無情意結
睇鏡頭品質..sony輸(GM qc差,我6支gm有三支整過,鏡頭光學水準絕對差過近年出既rf都算,連最好評既135gm都出現黑塵問題)
睇相機design同操作..淨係個touch mon同menu去到第四代都無改善就抵鬧

你話canon傷盡用家心
都係架
但佢仲有條單反比人留係度
反觀Sony
上左船先知佢係用手撐船既
邊個會唔鬧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞