[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (58) Tamron 28-200已推出

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
巴打放幾錢,我就係諗緊24105G 定2875F2.8
唔知
其實我都只係諗緊
咁我地兩個繼續諗下先,選擇困難
尤其係而家tamron 做promote 先5500
睇你著重質素定方便
我明啊,呢個真係好難揀
24105真心好Sharp
影出嚟真係好滿意
但係有時影人貓狗又要Zoom遠啲

所以我都只係突然有個念頭
上嚟問下大家睇法
其實T28200同24105 sharpness會差幾多呢?
尤其如果唔係用R機的話,會唔會其實T28200都已經好夠sharp
唔知有無人做過呢種comparison review
https://sonyalpha.blog/2020/07/08/tamron-28-200mm-f2-8-f5-6-di-iii-rxd/

睇呢個用R4 test會睇到24105係sharp好多,但非R機應該差別會少左
我想問下要28200一枝過定2875+70180
sorry,再睇發現少少錯,24105係sharp過T28200,但差別唔係話太多,至少我覺得非R應該買28200,R反而要諗需唔需要oss

28200 vs 2875+70180就睇你要唔要2.8光圈,同後者貴成倍
想問下二手a6000kit 1700抵唔抵玩
頭兩日先放左支28~75 換左支28~200 表示
咁就睇你係咪一定要f2.8,因為反正大光圈我可以攞支t17~28 又得, sony 支35.1.8 又得
而且我玩左日 28200 畫質素唔差既,對焦速度果下都ok 啦同2875 差唔多(開頭諗住慢d,但又唔太覺玩落)

但180-200 果下d 邊位就小小麻麻既
拿,個麻麻位係一定都好撚過sony 支死人sel16~35 z 果支垃圾好撚多倍,個麻麻位=果支最好個位
用過既一定明
但5k 野,做到又輕又細又平,畫質又ok 靚都真係無乜野好講
咁講支28200都應該搞到2875同24105幾難賣
支2875得返2.8可取
有啲想換但驚唔慣
自推 想買俾女朋友學下影相

xt30 at least 起碼唔影得都擺得
我有xt20
咁咪一齊用fuji
鏡又可以共用
佢自拍完塊面又青又黃又灰即刻分手
不啦 我諗住上a7m3咁我俾個xt20佢用
呢個原因ok好
7月28號公佈A7SIII
上面d人可以唔駛嘈
a7s3
佢hashtag 左#黑夜之神 唔通主打超高iso
S系不嬲都係sell超撚高iso同拍片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞