[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (58) Tamron 28-200已推出

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
趁機問多次先,85GM $9990點睇?
本身諗過100STF,而家睇落85GM又唔錯
用緊咩機?
預左對焦會慢d, 如果本身沒85,去馬啦
主力R4,有部A7M3 spare
手上AF定焦鏡85打後都冇 (除非拎住50開APSC mode扮75 )
反而有枝蔡司MP100同Leica 90都係MF
(本身覺得Leica 90少用又同MP100撞range都準備賣走 )
二百六百真係太重太大
70350算啦 起馬領到出街
200600 D女見你咁大碌好濕哂
係指你大汗
有嘢想問一問各位巴打, 黎緊去元朗信芯園影太陽花,我想影啲大光圈人像,咁猛太陽係唔係要用ND FILTER 定要帶其他嘢?
電子快門可以去到1/32000s
睇下你位MODEL企個光源位
主要帶反光板

樓上講緊1/32000S 係咪A9 先有?
咩料,ND filter影人
帶閃燈補光啦
下個po放係#1啦呢個,日經來
放啦,我最少都答過呢條問題三次喇
早兩星期去大太陽都係 f2.2, 1/1600
你唔好中午曬到仆街個陣去,4點左右啦
諗下點避下人重好,成百幾人係個花田度
拎135gm去影咪好難搞
帶左55同85,最後都係85多
135行太遠可能會有好多大媽見唔到你影緊,係咁行黎行去
比我會用85
樓主應該想問日光日白大光圈會唔會over/點解決
咩閃光燈咁勁贏得到正午太陽?
巴打,係呀,我表達得唔好,我想問一問可以點解決?
我試過用1/32000s快門
如果你唔係A9就1/8000s
再睇吓需唔需要收光圈
不過建議唔好正午時間去
等陽光走 / 收光圈 / 較快快門 唔駛咩nd閃燈啦,咁咵
人地拍片焗住1/50快門先落nd
你影相1/8000其實都好夠用 唔夠用咪等雲/下晝
上年買左枝Batis40之後就冇用過55
但又覺得55係枝好好既鏡唔捨得放
好撚矛盾
龍仔邊度買平?
Batis 40係咪真係好正
我都想買支35mm左右.. batis40 好似勁好評 但冇人放二手... 一手又好貴
定買loxia35
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞