[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (58) Tamron 28-200已推出

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
賣2875再補少少錢入28200
70180對焦快好多,再加上大屋搬細屋,唔見一籮穀,我有2875下個目標都係70180
如果有2870 kit鏡仲使唔使補枝龍仔2875
呢個唔係補,係upgrade
但兩枝會唔會話用落差好遠
由一枝唔sharp 唔係恆定光圈
變做ok sharp 大光圈
你話呢
一定會,恒定2.8光圈已經屌打kit
而家入手1635gm仲值唔值個價
對比枝1728
我就係想28~75 轉28~200 但又驚無咁利但 睇下d 試相好似唔錯 1516 緊
冇用過,但睇嚟28200畫質都ok,但係個速度應該冇70180咁快,個motor唔同
我都係1516緊有一支去到200仲有5.6既真係未必會再買70180
想買28200,想問知唔知有冇黃店係賣呢枝鏡?
搵過窮記無賣呢枝。
70180好野黎,我長帶出街
唔認同R4果時無對手
S記最無對手係R2》R3
R3擠都仲忍到
但R4都仲keep住4k30p就過晒火啦
果時早佢一年出既xt3都4k60p
R2會C轉S既人有好多都係為拍片,如果淨影相C/S既分別都未去到會清倉轉會
咁既舉動明顯就忽視左因為拍片轉會班用家

由其D機身spec一早都己經計晒推出後果個效能
firmware都係改下bug同性能

我講咁多因為最驚sony會好似當年5d4咁
其實一早整好晒
但hold住唔出街
到唔對路要賣街果時先發現對家出咁勁既spec
變左明明遲出但仲係用緊粒DIGIC 6+

入左6支GM,睇住佢咁唔長進
真心嬲左
放心,奸狼而家係A74出前發功唧爆牙膏係好事, Sony可能會改變策略將原本plan好出嘅機斬掉重煉砌過新spec又唔出奇啵,你睇A7SIII幾次都係其他廠有新機出就押後,拖咗幾次咁耐到而家話夏天尾先出,A74有機會都會再改
睇佢s stand for what
但索尼無理由奧運年(雖然取消左)出部機咁撚求其
當時佢係無反嚟講近乎無對手,無乜壓力下鳩hea,而家情況唔同,奸狼一嘢發功出重拳,唔再由得佢咁撚求其
A9真係好撚過份
小改款咁就出咁
2020仲用sd card仲撚過份
係香港長期30幾度溫度下會唔會得返7,8分鐘
呢樣抵俾人屌
可能會
23度環境下拍4K 30p超采樣 30分鐘都已經發熱
斬掉重練係相機市機好少見
一部成本唔平
而且賺唔到幾多錢
準備賣街其實點都起左頭一大水貨先
咁多貨就唔會砍
係睇佢a74最初設計個spec係唔係仲擠緊牙膏

但從R4
A9ii兩部都係小改款咁睇
我真心唔信佢會推部a74係比得上r5r6
咁樣同一條平價line殺左兩條高階線

唯有繼續觀望下先
A7SIII已經係砍掉重煉最佳例子,未出前P記S1一出部A7SIII即刻收返,之後又傳出嗰陣,P記又整部S1H, Sony又收返部A7SIII再砍掉重煉,A7SIII拖足咁耐係基於真係有對手有壓力情況下先砍掉重煉,A9II同R4係真係無對手情況下鳩hea,而家情況唔同啦,同級無反有壓力有競爭下仲鳩hea就等收皮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞