[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (58) Tamron 28-200已推出

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
拍室內片full frame有咩鏡頭好
宜家用緊a6400+laowa 9mm暗角問題有d嚴重
諗緊上a73
但本體+是但一支zoom都差唔多兩皮
sony支20.8?
我用R3咋嘛
買GM會唔會後悔呢唔知
唉心大心細都唔知揀邊支好

一支平D又輕D
一支原廠有型但重好多
畫汁又唔會差好遠
支 70-200GM重到癲…之前借過去影F1, 日日揹住好辛苦,基本上唔落單腳拎唔到10分鐘…
上SHOWROOM玩過70200GM,真係好正
之前用支70200/4 完全比唔上
連重量都輸成條街
配a6100好似表現唔到支鏡
a6100
a6400
a6600
三部機都係用緊同一塊cmos,同一個處理器,點會a6600表現到但係a6100表現唔到
係冇a61 a64 冇ibis枝鏡又冇防手震會麻煩啲
1655真係好吸引
Sigma 16mm唔夠wide? 9應該變形變得啦喎
touit 12
啱啱踏入sony,想入部a6400玩住先,遲啲有可能會上a7。
咁想請教下應該入支1655定入t1728+t2875好
你咁玩我會叫你儲多陣錢直上a73
apsc機+ff 超廣角 好唔著數
一步到位
A73+T2875玩住先
遲D再入1728
a73 + 28200
有冇師兄聽日去拎T28200
但係a73冇得反mon 有時想同女朋友去旅行果陣拍啲vlog,所以想買6400的之後升a7果陣可以有多部機拍vlog同旅行輕身啲
tamron 17-28 apsc 同ff用都ok
但係唔知17mm apsc夠唔夠wide拍二人vlog
雖然買定ff 鏡for 將來升級係好,但用係aps 浪費左

如果唔係短期內會升ff 機
買支16-55 好d , 或者10-18f4 加支18-105 f4
後者呢兩支二手都有價有市, 平買平入當租鏡

*玩e mount 建議玩下支24za
A6400冇防震,如果上Gimbal又會比較累贅
上年同女朋友去關西就係用6400+Weebill Lab拍Vlog
舉一陣已經攰攰地,早2星期放左

如果只係因為要反MON,考慮可以睇下新出嘅ZV-1
有電子防震,效果唔錯
專為拍Vlog設計,影相又唔差
但得24mm唔多夠wide
另外電池續航都係窄窄地,但可以邊差邊錄
唔該哂咁多位巴打
或者我考慮下都係買返a73+t1728先
vlog就用返電話拍自拍vlog算 其實都係講廢話影啲嘢 好似為咗咁買6400再加ff鏡好唔抵
用緊a6500
有ibis影相應該冇問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞