[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (58) Tamron 28-200已推出

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
機內format一次就得,試過一次
新 po 留名
我用緊
代fd問
依家出A73 淨機係咪大概11000-12000?
同埋邊度出好
幾錢?
好唔好用?
E mount新手
本身呢一兩年都煩緊買咩FF Tele鏡,原廠嗰幾支全部都又貴又重 得支70300G叫做啱筆直又可以旅行用
幾高興今年終於都有副廠出Tele仲要反應唔錯,個人對Bigma支100-400幾有興趣
有朋友用緊龍仔支70-180話好正拍得住70200GM,希望黎緊都出番枝遠d焦距黎撼Bigma
我係預訂嗰批
好似係$89XX

又輕光圈又有2.8
上山係幾方便
加上自帶微距
有分加

新po留名
Samyang 18mm, 35mm, T2875 計劃轉 T28200

我諗緊 70mm都keep到 F4 應該夠用
其實枝野最吸引嘅係100都keep 到 4.5
可以當24-105 f4用
最剎食係輕輕扭一扭已經超過75
用緊,對焦快、輕,正
Sigma 真係重死呀

終於見到有人比較tamron 28-200 同 sony 24-240 唔同焦距下的最大光圈值,
應該亦都係最多人關心個part

好像貼得麻麻地咁
哇好令人頭痛
本身有支1728 同24105
出咗28200我諗緊好唔好出咗支24105換28200
睇你要畫質定range
想問下大家知唔知70-300二手咩價位?
問題係28-100個range 都係2.8-4.5光圈咁上下算係幾大吓
仲要畫質好似唔錯
等睇吓遲啲有冇兩支鏡嘅comparison 再決定
你望下mtf圖應該有答案,同埋你追唔追個2.8
冇粒細細地嘅銀色貼紙貼埋Sony個O字中間個圓形咩?
想問下sigma 16.4 30.4肥花有冇得試
想放咗枝24.8佢
準備入坑
想問A7iii + ultra wide + 28-75/28-200
發現ultrawide鏡入面好似得Laowa 15/2唔係曲面?
買Sigma嗰啲都係曲到要裝150mm filter
買左H&Y嗰啲filter唔可以好似普通咁裝落支鏡度

另外大家T28-75 同 T28-200會點揀
見k kwong fb用ND100000
巴打們小心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞