[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (58) Tamron 28-200已推出

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
睇住隔離Panasonic S1都有4k60p,再睇下sony連A7R4都係得4k30p,真係恨死隔離
神牛先唔講made in china,佢質素真係麻麻
以前試過富士X-Pro2連埋枝TT350借俾人用,裝枝燈果陣成日都接觸不良,裝拆十幾次先work
跳過黎sony之後再買燈果陣把幾火走去買Metz算數
想請教下原本想買24105gf4,而家出左騰龍28200,係咪可以放棄24105要騰龍仲好
睇你要咩
Range 28-200

畫質 24-105

同埋24 - 28呢段個分別都唔細
有埋10bit 120p 422就fit晒
最近想入手35-40呢個焦距
35 1.8同 Batis 40 呢兩支煩緊
一支就全開紫到爆 一支焦外起角
有無用家比下意見

唔好推薦健身馬比我
有冇人用緊zv1?
camera raw(lr/ps)係咪仲未support zv1既raw?
唔係冇嘅,不過睇死佢會放落A7S2後繼機度囉
到時R5出埋
罪大video仲點打R5同S1h
罪大根本係因為唔想打到自己d商用攝錄機先hea搞A7系個拍片
睇吓係R5同S1H夾擊會唔會逼到佢變招
新手淨係用過sony
其實其他廠個focus係咪真係冇sony咁容易用
影相 拍片 sony個focus算係最快同穩陣
不過我拍片用mf 其實無乜所謂
扭腳濕咗水會扭唔到鬆緊
個人感覺啪腳快好多,扭又要睇扭得實唔實
但啪腳好似少D款
咁我又覺得扭腳似乎快啲
開閂果陣都可以一野扭哂幾節
可惜枝70-180裝唔到增距鏡,否則影F1應該唔錯
其實依家先嚟買sony 70300G會否不智?
一嚟已經係係4年前嘅鏡,二嚟又怕嚟緊副廠又會出差唔多焦距嘅新鏡
但依支70300G焦距長得嚟夠輕,又唔使過萬蚊,真係好心動
信我 直接a7iii 特別低光室內 ff好太多 仲有操作感
我a7iii轉a64 宜家好後悔
想轉翻上去
要考慮埋28-200無防震
當焦距越遠時可用性就越低
睇用途
70-300二手都5500-6000
如果用得多長焦不如直接買100-400
畫質差勁遠

不過如果只係看門口同集齊焦距入下都無妨
*70-200f4整體係sharp過70-300
拍vlog不如買佢拍片用果部啦
雖然得24mm
我用70200GM冇增距,用手動對焦影。成功影到係真係開心嘅。
但裝左增距都要有起碼2.8先可以影穿個鐵絲網
我自己咁唸啦,如果影郁既野,有沒防震都唔太大幫助,點都要推高快門
呢支鏡如果夾73,我覺得係幾好
主用28至100,100以後是bonus影日光風景

我問過騰龍,此鏡夾R4 有沒review睇
佢都好耐心解答我
簡單d講支鏡夾R4大sensor要收光圈先會滿意,因為我用緊2470GM夾R4 用2.8影唔滿意(夾73時2.8已經係好sharp下),呢支會更加比下去,所以我一直唔敢出手 或者遲下平d或者有review睇完會出手
老實講唔好講騰龍d鏡得唔得先,起碼佢CS答客既態度&知識幾客觀及有禮,真是用開相機既人解答

總結:
R機用24105
73/72就28200
唔該晒樓上師兄解答 我係用73,琴日最後都係買左28200,落街影左陣覺得支鏡對焦都算快,不過支鏡個對焦環就扭黎扭去都唔係好識

利申:攝影初哥
仲係糾結緊入70-180/70-200f4/70-300邊枝好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞