[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (58) Tamron 28-200已推出

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
玩得apsc
就係為左方便同輕

Sony apsc機身係細
但佢d鏡叫得有質素既都唔輕又唔
選擇多就唔會人人推sigma三劍

而且富士直出色彩對一般人黎講討好好多
富士鏡頭整體品質又好過sony

為方便機身直出既富士真係贏晒
所以好多攝影師就算用唔同牌都會買1-2部富士就係為左機身直出
R3嗰陣同期嘅高像素無返機中,P記S1R,NIKON Z7,呢兩部對焦速度,連拍張數,性能方面係輸咗俾R3,咁Sony咪無壓力情況下先出咗R4囉

速度機方面其他廠方面根本就無A9呢隻級數嘅無反機,更加無對手情況下咪更加鳩hea唧牙膏咁出部A9II囉

A7S係拍片機,拍片為主,P記出S1之前本來已經傳就出,當時A7SII已經出咗有3年,的確係時候更新,但P記出S1係玩4K 60p,A7SIII即刻縮返(即係可能A7SIII本來都係想唧牙膏啦),幾個月後又傳就出,點知P記又出咗SH1除咗可以4K 60P 422 10bit仲可以拍6K 30p仲要係有埋風冷散熱,A7SIII又縮,而家傳緊A7SIII仲有埋風冷散熱呀,明顯係因為S1H影響啦,仲唔係砍掉重煉?FF無反拍片機唔再係A7SII玩曬,連富士APS-C XT4都有4K 60p,咁嘅規格競爭壓力下仲點唧牙膏呀?A7SII出咗到而家都接近5年啦

所以邊有予盾呀!像素機同速度機當時佢係處於優勢咪唧牙膏囉,但拍片機唔係呀嘛!明未呀!
傳閒既野,當故事聽下咪算
如果一間廠因為人地出一部就砍,公佈另一部個spec又砍
咁佢永世都唔會出得到街
睇返時間軸,當佢真係如你假設18年中準備發佈
就算當年A7S3輸P記S1R/S1
佢跟返A7R系既出機速度而家都夠出到第四代
所以我都係偏向唔信佢有砍完重練

A7S2 15年9月
A7R3 17年9月
A73 18年2月
S1R/S1 18年9月公佈
S1R/S1 19年2月
A7R4 19年7月
都已經回落左好多啦
其實我覺得eos r都唔差
Canon個陣個鏡群如果再完整啲多啲選擇
個陣都食到sony唔少市場
對家出左
玩死A9都無計
其實SONY最簡單做法
拎部A9ii 閹少少
個頂改番單轉盤
當A7m4賣
4K 30P 都無所謂
賣得平就得
大把人完全唔拍片
拍片果班留番A7S3
R6定價19980
A7m4定價如果食A7m3個位$13XXX
A7m3官價再減到$10000以下
應該有得鬥下
加埋反mon同weather seal就正
A7m4 一出定價$13XXX 簡直無可能
A7M3 仲有咁多人買機減都唔會減得多
$13xxx街價
A7m3 依家官價都係$15990
不過官網買即減$2800
實際街價$12xxx
A7SII到今日出咗接近5年啦
就係因為砍掉重煉先拖到家陣都未出囉,點解拖足五年咁耐呀?就係因為半路殺出P記呢個程咬金打亂咗佢原本A7SIII嘅出機計劃囉
a72 換73 先定入多枝t70-180 / 1728先好
而家得1枝 t2875
70-180
我已經由Sony 轉會去富士,sony apsc真係冇前途
依家仲keep住一部rx100 M5
師兄建議邊間買B40好?
依家仲換A7m3?
一係等R6賣街執二手
一係忍到A7m4出先算
巴打轉完會感想係咩
btw 富士有咩靚鏡
仲有 sony apsc 對比富士真係咁差?
就咁望落鏡群都係差唔多
自己感覺係直出啲色唔係好得
富士有apsc大三元 Sony得1655
我之前a6400,依家xt3, 操控上好太多, 好多嘢可以手動控制, 鏡頭選擇又多, 價錢合理, 對焦Sony好少少嘅, 但係我接受到
鏡頭群差好撚多喎 呢個係我轉會最大原因, 顏色我又唔覺得太大問題影得數碼相就要識得執相啦
富士齊啲既,如果你冇FF情意結fuji係好選擇
我要推 17~28 先,因為個距包曬日常生活用,旅行都係長用佢多,但如果你影女多既 緊係70~180啦
果時我都係咁諗,所以canon 5d2 之後轉xt2 , 但去左兩次旅行 頂唔住,最後又轉做a7iii ,可能ff 落番apsc 落差太大,我頂唔住
有咩分別?
但大電都係a73用先 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞