[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (58) Tamron 28-200已推出

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
好想Canon屌打Sony
有競爭先有進步
我都準備上FF 了
除左影企定定構圖方便d根本gimmick野黎
因為SONY APSC 好麻麻又貴, 玩都玩富士啦, 一係RX100系列
Sony FE55.8
Sony FE85.8
Samyang 75.8

邊支好 優點 缺點又係點 好難選擇
富士唔係貴過sony咩
samyang都三千幾飛得啦
55同85焦距差咁遠,你咪睇下邊個焦距常用
FE55最sharp
好 就入55.8 有需要再crop
二手好多人放三千幾勁抵屌
各位師兄想問吓 如果相機濕咗水係邊度搞好
去Sony搞會唔會好貴?
Thank you
見過鬼怕黑
啱啱入咗16-55 F2.8 G冇耐
幾錢, 邊度買
凶宅
都係七千尾嗰啲價
因為無乜新野出 要知既都知哂
定焦最好24 1.8 sigma三寶 超廣角定焦AF既話得touit 12 2.8 肯mf可以老蛙同samyang
變焦最好就1655g 18135 70350
其他就質素一般至差 大家都係睇餸食飯 睇budget做人
body仲要先啱啱踏入完更新cycle
5系似乎唔再update咁 6系基本上6600都已經好完善既一部機 唯一缺點仲用緊粒萬年cmos無背照式同4k無60格 不過大家都覺得6600既價倒不如加多少少上a73 所以更顯得更無價值討論 除非真係貪嗰6600細d既body

PS 其實我都有睇開呢個post 2年到 6600新出大家都係有講下既

Canon有外判清潔工中咗武肺
借機試都取消晒
個center要消毒啫,機應該照借嘅
唔係喎,cut埋武肺真係累死人
如果有支勁過Samyang 12mm F2嘅大光圈超廣就夠
用Sigma 16mm F1.4已經覺得好正
但係有時都會嫌唔夠wide
Laowa 支9mm F2.8又覺得光圈可能爭少少
而且唔算平

唔想上FF一闊三大
真係 毒氣室
SIGMA支新100-400有冇人試過,好似連REVIEW都唔多見
請問有咩m mount轉e mount比較好用
唔洗自動對焦
要買一個有close focus,啲鏡會實用好多
Voigtlander VM-E close focus adapter
貴係貴啲,但真係好好用好方便
搵下二手都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞