[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (58) Tamron 28-200已推出

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
試下玩手動鏡?
落Mount 玩ZM 或者福仔 (或者Leica M鏡
唔想落Mount 有loxia 個堆
其實用落我覺得影街用手動鏡幾好,可以揀個對焦點,多啲創作空間。
lm有咩推介?
最近買左天工環想試多啲
問得就身痕
買,一步到位
R4 可以當12-36用
已有T1728 值得升級?
你用到咁wide的話梗係值得升
不過其實我17mm都少用
咁慳返d錢好過啦
比我直頭只買20.8g 已經好夠wide
LM 唔敢推介…唔係玩過好多。可以講下用過ge~
我之前用過小八妹同50mm F2 VIII, 前面個支影得唔多,但整體發色好靚。後者我覺得比教油潤,但唔夠解像力,會聞相唔太好,同佢個focus ring由0.7m 到無限遠有d遠,用落唔多順手(可能我手殘),不過用天工AF環就唔關事ge。
呢兩支都係比較平價,所以可以試下個味道同操控。

其他就留比其他清推介~
12-24 gm
呀呀呀呀呀
好想買1224GM 影星好似好靚
十分心動 點算好
手上有24 135 100400GM
睇埋review 香港價錢先再諗啦 清
其實用wide 或者 ultra wide
係咪一定會嚴重變形?

我睇DCFEVER 0既16-35 GM
有D相0既原圖放大睇都幾差
唔知係咪佢鳩影
影星既野地點/天氣先決既
利申G持買
好!睇埋食評先!
我都同緊自己講遲下忙又疫情 無旅行無時間 唔急買
其實係打哂,a7s都打埋
係囉
反正都係估
覺得有砍咪砍囉
S3到而家就五年
但佢傳出果時咪同而家a74差不多2-3年
情況咪一樣
本身Sony保密程度咁高
Sony Rumros中既機率對比c/n差好多

A7S2 15年9月
S1r/S1 18年9月先公佈
仲要係基本spec
果時都三年啦
真係有實體要出點會唔出

我係唔覺得佢有心出
等左三年因係一個s1 spec就砍

然後話出風冷唔夠半年又砍

了解一下一部電子產品由design到砌spec再到推出
真係唔會因為咁而砍,良心到咁?

都步署左三年
見到對家勁d就縮
機身又到三年可以更新既週期
如果佢係咁做法
今次a74咪一模一樣
如果照你咁講會r6頂..咁咪s系咪仲係2代
但r系就去到6代?
咁你解釋下點解五年都未更新呀柒頭,點解s1h出咗風冷後,而家部7SIII就傳咗出嚟係行新型被動散熱系統呀
你認為唔係就唔係囉
你認為唔係你反正都係估
部署咗三年見到對家頭勁就縮暫停唔出再砍掉重煉再設計過嘅可能性有幾奇呀?你以為淨係得Sony會砍掉重煉啊?當年PANTAX部全片幅單反夠有埋模型有埋樣添啦,結果最後唔出拖咗成10年到2016年先出添,結果部PANTAX K1夠完全唔係當年設計嗰部全片幅單反添,都算係砍掉重煉添啊!

2018年5月果陣Sony歐洲銷售經理pisano透露過A7SIII很快會到來,結果到9月P記透露S1/SIR 後, 2018,2019已過,到家陣2020都未見影呀!
理性咁講
如果比我選我會買
Sigma 14-24 F2.8
14對我已經好wide
12對我不是必需
最重要係.....唔駛9k
重量呢?
沒記錯都係8xx g
below 900g

我買左支35 1.2之後我對sigma簡直係另眼相看

遲下可能會買支sigma 100-400玩下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞