[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (58) Tamron 28-200已推出

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
影星影銀河 或者想拍下vlog
大家會揀 老蛙15/2 自家20/1.8定係T17-28
睇黎睇去都唔識揀
20.8好似又輕又爽 T1728就粗用啲但冇定焦咁靚?

另外其實A73同A7R3 差個兩千蚊
R3贏像素 73贏對焦點
係咪咁諗?
A73 高iso好勁
A7R3 crop mode好勁
vlog唔建議老蛙手動鏡
利申半年前想試吓拍vlog 老蛙15/2轉T1728
果陣未出20 1.8
手動應該都唔係好拍到野 好麻煩
20.8好似都幾易玩
係諗緊影星上面比起15mm唔夠WIDE
牙膏廠今次成支牙膏剪爛咗

我望住部A9II, 罪大係咪接棒整牙膏
A7r4都冇咁慘 a9ii
遲遲唔出A7siii
唔出A7m4
應該係睇住R5/6打
罪大大把黑科技
反而泥坑拎到乜出來
我仲好奇
近排睇下枝24105G
人係東京 買枝野都貴過香港買
2手又係貴過香港買水貨/2手
即刻唔想買
佢剪爛支牙膏都係變反現代水平,睇唔到有咩黑科技,當年A9 A73 出果時幾多人wow到甩較,A92 真係罪近幾年既牙膏代表作。
對家部R6 依然未追貼A73既性能,R5 個8K 我又唔覺得有幾多人會用得著。
不過今次canon 係拍片領域真係超越左sony 一條街,唔知sony會點回覆呢。始終本身canon 弱點就係拍片,sony 咁樣比人爬頭好影響銷量同市佔率。
R6未追貼A7iiicanon賣大包 1DXiii sensor 20fps
3支影星都夠做,只係價錢 / 重量 / 焦距同AF/MF既差別

73贏高感 / 價錢;R3贏像素,LCD/ EVF
我覺得影相 得20MP 真係唔多掂 ,同埋我比較對iso有要求,1dx3 個iso 同DR 都唔係A73 之上。
佢rf原廠鏡駁R5有八級防震同8K係幾勁,rf85.2做到手持2秒係幾顛既,但部野CIPA得三百零張同拍8K片有crop factor同一舊電錄得20分鐘就有啲弱點
唔係話no crop咩 ,8K 真係唔知點用得著 比起8K 我更加想要靚d既4K
8k
又要換電腦
其實用hood 保護前玉係咪已經足夠
UV 濾鏡成日積塵同水跡要清潔好麻煩
貴鏡實用filter
平鏡就由佢
b+w易清潔wor
Sony 送果塊好難清
sony filter我10年前已開始有用

lenspen
鏡頭紙
眼鏡布
我通常用呢3樣清潔
我冇用lenspen
覺得用鏡頭布都難清
貴鏡一定唔用
成皮野既畫質 竟然用塊幾百蚊既鏡去downgrade
只係怕有時怕d 沙/塵吹埋黎刮花前玉
唔好講咩貴唔貴喇
要quality 既咪唔用
要枝鏡安安全全既就點都會用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞