[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (58) Tamron 28-200已推出

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我都係同樣問題
我諗要真係等28-200賣街先會有comparison?
好想知唔睇光圈,28-200可唔可以取代到2875 同70180。

wide angle 諗緊支20F1.8G. 成像好似幾好。
起碼上到filter,唔駛驚整花。150mm filter 淨係支那nisi個架都過千,玩唔起。

巴打影星?ultra wide好難handle咁
好似6000幾,之前都有留意過下想買
有冇巴打用過rode videomicro? 個評價好唔好?想買支俾a6400用但香港好似唔見有賣?
我用1728

今日趁好天,拿返支舊鏡A mount 1635 F2.8出黎同部R4玩下,對焦速度及準度就唔好講啦,3張圖是用35mm影,最頂F5.6,中間F4,最低F2.8
2.8下係比較soft
F4 已經不錯
F5.6 就更好
之前用R2像素沒咁高,用2.8都沒咁soft
我少用wide鏡,所以一直keep呢支野防身,以舊鏡夾新機對我自己來講都唔太差

我用支2470GM,在35mm 下 影出來的感覺都好唔到幾多
Lm
求各位巴絲俾意見
話說小妹我想上full frame 啱啱見蘇寧canon 5D4淨body賣緊16k左右 少少心動 但係咁舊既機其實宜家仲抵唔抵屌?同埋會唔會遲d出R5會再跌多d價?或者會唔會有其他更抵屌既ff?

唔考慮nikon 太重了
A73/A7R3
sony會唔會太少長鏡配?
因為我係攞黎影運動/閒時追下星 但sony好似冇乜變焦長鏡 就算有都幾貴(?)
講個笑話,nikon重
ND1000都影到日蝕喎
手上仲有無摩打A mount 鏡的這留意

魔環誕生:a口索尼美能達螺絲刀鏡頭實現滿屏眼控追焦
http://forum.xitek.com/thread-1883322-1-1-1.html
ND1000 + CPL
Baader Solarfilm 5ND
最搞笑係canon就唔重
其實eos rp個size同A73差唔遠
人地話考慮緊5D3但nikon就唔考慮 因為重
7028 F4 F2.8都有
70-300
2868 都有 應該都唔算少
仲有tamron 70180都又平又輕又快
當然冇canon有咁多代舊款
laea4 到而家都好貴
點解落左增距之後最大光圈減1級,最細光圈又唔會減1級架?
應該係得今日會用最細光圈
平有
70200F4 G
70300F4.5-5.6 G
tamron 70-180 F2.8
Sigma 100-400 F5-6.3
貴有
70200 F2.8 GM
100400 F4.5-5.6 GM
200-600 F5.6-6.3 G

唔計定焦GM大炮都已經有7支變焦長鏡,仲話少?
對比canon單反嚟講係少同貴嘅
但係值嘅
7支都話少我唔信會買曬7支囉,根本上呢7支已經可以覆蓋曬9成用途
tamron支70-180 f2.8都係九仟蚊左右唔會貴得過canon支小白2
sigma支100-400都係七仟幾蚊,唔算貴啦
Sony支200-600目前以原廠鏡嚟計其他原廠都未有添,而且又唔算太貴抵食夾大件添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞