澳洲移民 你問我答 (13)

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
無咩特別策略,好好讀,記得盡快搵到相關工作。
由我巴真係好有心 覆得好快 麻煩大家睇左general Q&A 先問
或者Q&A邊度寫得唔清楚可以隨便提出,我中文唔係咁好
想問技術移民
香港冇報稅,得contract係咪已經冇可能證明到過去十年收?
其實好清楚 叫佢地睇英文最清楚
點解無報?有無其他收入證明,例如payslips/銀行單?

咩occupation都好緊要。
咁肯定唔係個個都睇得透咁多唔同source既policies既。
我覺得連基本 q&a 入面嘅問題自己都搵唔到答案嘅係懶
太多申手黨
巴打求救
而家係澳洲讀緊書 student visa7月過期但想留多陣澳洲先翻香港 所以申請咗subclass 600 (俾埋錢)同埋佢要做health examination 不過bupa最快九月先有得做 我問過bupa佢話而家home affairs俾你遲過28日先做因為limited service
我其實最遲8月尾九月頭就走 諗緊我可唔可以唔book examination 用bridging visa 留低 不過好驚佢話我唔做health examination 跟住收翻bridging visa要我即刻走
準備去澳洲讀兩年master
IELTS all 7
讀完申請485做幾年野再技術移民有冇機?
同埋搭單問下temp visa (例如485) 算唔算tax-paying resident?
讀完申請485做幾年野再技術移民有冇機?
過幾年之後番黎問。

同埋搭單問下temp visa (例如485) 算唔算tax-paying resident?
基本上係澳洲居住同工作既都要pay tax,同咩visa無關係。
唔會有收番Bridging Visa呢種事發生。

依家境內600要最少2個月,你拖多陣等你準備好離境時你記得withdraw個visa application,唔好留refusal record就得。
其實我發覺懶/伸手係某程度上係人之常情,兼且我一年見上百個enquiries從好basic到問好深入既都有,所以老實講我都慣左

只不過我同時覺得,問得太general既話其實係反映出問既人唔係十分有心去搞自己既移民。因為畢竟自己事應該係自己最上心 (尤其係講緊移民呢種 life-changing decision),作為代理都係輔助作用。自己無一個基本既研究就去求其問D general questions係唔會對移民成件事有咩推動既作用。
我withdraw咗就用佢俾我嗰個exit period 走就得?
You are such a kind person

630海外手足鍵戰歸位

願榮光 On Air
https://lih.kg/2077548

由我巴你好
好耐之前問過你野
而家準備行491條路

想問下如果一家大細去
係咪只要夫妻其中一個長stay響果邊同埋meet到收入requirement
3年後都係可以全家PR架?
是的。
Withdraw之後BVA會繼續valid for 35 days,你係呢度時間之內出境就ok。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞