澳洲移民 你問我答 (13)

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
Ching 唔洗勞氣 唔洗教精隔離post啲人
你做Engineering field?
你攞左pr未?
真係唔好意思問得咁基本, 我都係啱啱幾粒鐘前先開始睇移民澳洲啲野, 由巴啲舊PO同Q&A我都睇左啲不過好多簡稱同冧巴未消化得哂, 加上本來移民留學完全冇概念, 而家仲係有啲混亂

想帶埋女友一齊移去澳洲
26歲bba bachelor degree 出嚟係證劵行做左4,5年野, 同女友同居一年
女友讀動畫設計, 啱啱畢業未有工作經驗住, 好似冇相關MLTSSL
我IELTS努力下應該拎到4個7, 但女友可能勉強4個6

我呢個情況係咪去澳洲進修返個MLTSSL master之後再轉行做返相關工作, 成功移民機會最大? 期間希望女友過埋嚟一齊生活住先...暫時積蓄供兩個人進修好似有啲炆水, 但咁情況下女友冇PR係咪唔會有人請working holiday 嘅話呢?

咁樣進修有冇得揀full time或者part time 讀? full time讀可唔可以做下兼職賺少少生活費學費咁?

計分方面, 我暫時理解係咁, 唔知有冇get錯
25-32歲=30
IELTS4個7=10
3-5年工作經驗=5 (讀完master轉左行, 咁計唔計?)
degree=15
讀兩年澳洲master=5
報稱單身=10

呢度暫時75分, 呢個條件下靠州擔保190+5分夠唔夠? 定係最好都係偏遠地區學習+擔保491拎15+5分先會比較穩陣? (擔心偏遠地區冇咁多就業機會同生活上冇咁方便)

另外見Q&A話冇PR一定唔會有人請, 491就冇呢個問題; 咁190係咪都唔怕冇人請呢?

最後係假如我成功拎到PR, 到時係咪就可以用伴侶簽證幫我女友都拎埋PR?

Sor for 1999
我純粹係未結婚所以話單身架咋
唔係咁架咩?
有女友同居超過1年都已經唔算單身。
我呢個情況係咪去澳洲進修返個MLTSSL master之後再轉行做返相關工作, 成功移民機會最大?
Yes.

期間希望女友過埋嚟一齊生活住先...暫時積蓄供兩個人進修好似有啲炆水, 但咁情況下女友冇PR係咪唔會有人請working holiday 嘅話呢?
如果係境内又有有效簽證可以工作的話,揾工相對地會容易D (對比起直接係香港揾澳洲工)。

咁樣進修有冇得揀full time或者part time 讀? full time讀可唔可以做下兼職賺少少生活費學費咁?
必須full-time讀書,可以part-time做野 (每兩個禮拜40個鐘)

轉行唔計以前既工作經驗。

偏遠地區讀書工作會穩陣好多for both 190 and 491 opportunities.

女友個邊上面答左。
同伸手黨一樣道理。
ECU吧,Perth個邊既州擔保政策比SA穩定D。

Early Childhood Teacher又係Perth既Grad List上面,如無意外都唔會改,畢業一揾到工就可以行州擔保。
Unsure yet.
無要求,485後你想去邊都得。

應該係。
咁你都係過黎讀個teaching master吧。
Depends on 你下次要搞咩簽證。
巴打
想問下
如果我可以順利係澳洲搵到工 有工作簽證擔保

咁拎 pr嘅流程係點?

同埋 去澳洲搵工前有咩要準備?考pte?

求答
如果係 75分拎埋洲擔保果15分 應該可以搏一搏?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞